sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Armata ucraineană avansează pe frontul de sud. Rușii se retrag pe a doua linie fortificată din sudul regiunii Donețk

  de - | 13 august 2023, 8:29 PM | Internaţional

  0

  Armata ucraineană a făcut progrese „semnificative din punct de vedere tactic” pe două linii principale de ofensivă în sudul Ucrainei, relatează „The New York Times” (NYT), citând analiști, oficiali de la Kiev și bloggeri militari ruși.

  Potrivit publicației americane, trupele ucrainene au avansat între 16 și 20 de kilometri către Berdiansk și Melitopol. Mii de soldați participă la campania din sudul Ucrainei, inclusiv cei mai experimentați infanteriști, menționează NYT.

  Ziarul american subliniază că trupele ucrainene și-au definitivat pozițiile în zona satului Staromaiorske, în regiunea Donețk, eliberat la sfârșitul lunii iulie, și luptă asiduu, din 8 august, pentru satul Urojaine, unde forțele ocupante dețin poziții fortificate pe malul râului Mokrîe Ialî.

  Totuși, un corespondent de război rus a transmis duminică la prânz că forțele armate ale Moscovei au renunțat la bătălia pentru Urojaine din cauza lipsei de efective în zonă.

  Odată cu eliberarea Urojaine, forțele ucrainene s-ar putea apropia la 80 de kilometri de orașele Berdiansk și Mariupol, situate pe malul Mării Azov. De asemenea, forțele ruse sunt obligate să se retragă mai la sud, la Staromlionovka, pe a doua linie de apărare.

  Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat duminică dimineață că trupele ruse „au făcut încercări nereușite de a restabili poziția pierdută în zona Urojaine”.

  Pe de altă parte, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) constată că forţele angajate de armata ucraineană pe frontul din Zaporojie (sud) au avansat către satul Robotîne, situat pe axa Orihiv-Tokmak.

  La rândul său, armata ucraineană a pretins „avansuri semnificative din punct de vedere tactic” la Robotîne, în districtul Tokmak.

  Fotografiile de la fața locului arată că ucrainenii au ajuns la periferia nordică a acestui sat, care se află la circa 10 kilometri sud de oraşul Orihiv și la 29 de kilometri nord de orașul Tokmak, considerat de analiști un punct-cheie de înaintare atât spre Melitopol, cât și spre Berdiansk.

  Evocând succesul înregistrat de ucraineni pe frontul din Zaporojie, Ministerul britanic al Apărării afirmă că Rusia trimite mai multe trupe în zonă pentru a face față presiunii. Potrivit serviciilor secrete militare britanice, armata rusă încearcă să-și întărească liniile din Zaporojie cu trupe din regiunea Herson. Totuși, această redesfăşurare de trupe slăbeşte armata rusă în apropierea ţărmului de est al fluviului Nipru, unde se înregistrează tot mai multe atacuri amfibii ucrainene, notează sursa citată.

  În timp ce armata ucraineană dă de înțeles că avansează spre Melitopol și Berdiank, rușii își intensifică atacurile în apropiere de Kupiansk, în regiunea Harkov, Bahmut, Avdiivka şi Mariinka, în regiunea Donețk.

  Sursa: Adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.