Bătaia elevei de la UCECOM așteaptă să ajungă la judecată

  de Ioana Costaș | 16 March 2023, 8:00 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  2

  captură video

  Un video în care o fată de 17 ani, elevă a liceului UCECOM, bate o colegă de școală, cu doi ani mai mică, a șocat, în toamna anului trecut, un oraș întreg. Agresoarea, împreună cu cel care a filmat crunta bătaie, un bărbat de 28 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore, la opt zile de la bătaie. Au fost puși sub acuzare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de loviri și alte violențe și instigare la loviri sau alte violențe și trimiși în judecată.

  Dosarul s-a oprit în camera preliminară, la Judecătoria Arad, bărbatul de 28 de ani, cel despre care se spune că este tatăl vitreg al bătăușei, invocând excepții cu privire la neregularitatea rechizitoriului, asupra cărora judecătorul trebuie să se aplece.

  Un video șocant a ieșit la iveală anul trecut, în toamnă, înregistrare care a zguduit întreaga comunitate arădeană și nu numai, imaginile ajungând și la posturile naționale de știri. Un video în care o adolescentă în vârstă de 17 ani lovește o colegă de liceu, în vârstă de 15, cu pumnii și picioarele.

  Bătaia a avut loc în 21 septembrie 2022, la domiciliul fetei de 17 ani – care și-a chemat victima în locuință sub pretextul oferirii unor haine, iar cel care filmează – un bărbat de 28 de ani – este concubinul mamei adolescentei care aplică loviturile. Cele două fete erau colege la liceul UCECOM, cea de 15 ani în clasa IX-a, iar cealaltă în clasa a X-a.

  Cele două minore erau, pe lângă colege de școală, și prietene. Adesea, fata de 15 ani, care este din localitatea Periam, județul Timiș, înnopta la colega sa pentru a nu mai face naveta. Prietenia – dacă putem să o numim astfel – dintre cele două fete a luat o întorsătură urâtă în momentul în care fata de 15 ani a fost călcată în picioare, la propriu, așa cum arată imaginile video, de adolescenta de 17 ani, totul sub privirile bărbatului de 28 de ani, care a filmat întreaga scenă.

  La ce a folosit video-ul? Intențiile bătăușei au fost clare: să-și umilească colega pentru a o determina să nu spună vreun cuvânt, așa cum reiese din puținele discuții din video.

  Ei bine, în înregistrare, agresoarea poate fi auzită spunând: „Pe Tik Tok te pun, mă, zdreanță! Să vadă și mă-ta ce panaramă ești!”.

  Iar amenințările bătăușei la adresa fetei de 15 ani ani au continuat: „Vezi că am fost bună cu tine până acuma. Mă p*ș pe tine și îți dau foc”. „Ai venit în casa asta, ai dormit în casa asta, ai mâncat în casa asta și acuma faci figuri?!”. Totul, în timp ce fata de 15 ani primește pumni și palme peste față și în cap.

  La un moment dat, victima este pusă la podea de către bătăușă, iar aici cea din urmă începe să o lovească cu picioarele și să o calce, fata de 15 ani implorând milă: „Nu mai da așa! Mă omori!”, iar agresoare poate fi auzită replicând: „Și ce dacă te omor? Intru la pușcărie pentru tine, mă, zdreanțo!”.

  Videoclipul se încheie cu o ultimă amenințare a adolescentei bătăușe: „Pe ăia trei dacă îi dai în gât, o să ai de-a face cu mine, fată!”. La cine făcea referire agresoarea și ce legătură aveau „cei trei” cu bătaia, nu s-a putut stabili – din informațiile noastre.

  A doua zi după bătaie, videoclipul a fost distribuit chiar de către agresoare, acesta ajungând în posesia unor colegi de liceu. Poliția a aflat despre videoclip după ce chiar bătăușa a sunat la 112, însă nu pentru a spune ce a făcut, ci pentru a reclama o colegă care a lovit-o peste cap, în timp ce se aflau la școală, după ce a văzut înregistrările cu bătaia. Polițiștii care au răspuns apelului primit prin 112 le-au audiat pe cele două fete, aflând astfel de la ce a pornit totul: videoclipul în care a fost surprinsă bătaia aplicată fetei de 15 ani.

  Nicio reacție din partea Poliției în legătură cu cele întâmplate la UCECOM

  Astfel, fapta a ajuns în atenția Poliției Arad. Însă în dosar nu s-a întâmplat mare lucru. Eleva bătăușă nu a fost chemată la declarații și nici bărbatul de 28 de ani care a filmat bătaia, iar de luarea vreunei măsuri preventive împotriva lor nici nu s-a pus vorba.

  Doar în 28 septembrie 2022, în dosar, a fost întocmită ordonanța de începere a urmăririi penale, in rem – adică față de faptă, nu de persoane – pentru loviri și alte violențe și abia după o altă zi, adică în 29 septembrie, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, primind număr de dosar unic. În seara de 29 septembrie, adolescenta în vârstă de 17 ani a fost reținută pentru 24 de ore, după ce anterior a dat declarații la Poliție.

  Aceeași măsură a fost luată și în cazul bărbatului de 28 de ani, cel despre care s-a spus că este tatăl vitreg al bătăușei. Aceasta a fost cercetată pentru lovirea sau alte violențe, în timp ce bărbatul a fost acuzat de comiterea infracțiunii de instigare la loviri sau alte violențe.

  Ulterior, pe numele celor doi a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.

  Între timp, de la sfârșitul lunii septembrie 2022, de când dosarul a intrat în atenția Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad și până acum, cauza a fost trimisă spre judecare. Dosarul nu a ajuns la judecata propriu zisă, aflându-se în procedura de camera preliminară, la Judecătoria Arad, aici, unde, bărbatul de 28 de ani a invocat excepții cu privire la neregularitatea actului de trimitere în judecată, efectuat în cursul urmăririi penale, judecătorul urmând să se pronunțe asupra acestora. După încheierea procedurii de cameră preliminară, dosarul va fi trimis spre soluționare.

  Camera preliminară este o fază a procesului penal în cadrul căreia judecătorul de cameră preliminară analizează legalitatea administrării probatoriului, a sesizării instanței prin rechizitoriu și a actelor efectuate de către organele de urmărire penală, pregătind faza judecății.

   

  Citește și:

  • Șeful Biroului Ordine Publică al IPJ Arad, schimbat din funcție, în urma anchetei pornite în instituție după bătaia elevei de la UCECOM • Special Arad · ultimele știri din Arad

  • O elevă din Arad și-a rupt în bătaie colega. Parchetul i-a pus sub control judiciar pe agresoare și pe tatăl ei vitreg • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Este de mirare in Arad? Toti din judet au mentalitatea asta de batausi de doi lei, incepand cu politia din Arad. Ce sa mai, majoritatea din Arad au probleme grave de comportament si de control, din vina lor bineinteles. La cat de represiv e tot judetul si de comunist, nu e de mirare ca oamenii sunt incurajati sa fie asa. Problema Aradului este tot judetul. Iar femeia agresoare nu a mai spus de unde era, adica din Arad. Normal ca niste lasi si persoane care vor sa acopere, si jurnalisti din Arad nu vor sa puna punctul pe I si sa spuna care e problema. Socat? Nu sunt socat deloc si nici oamenii din Arad nu ar trebui sa fie fiindca nu este nici primul astfel de incident si nici nu va fi ultimul. Adevarul este ca Arad are o problema de multi ani si tot de atatia ani toti oamenii neaga ca ar fi o problema, ceea ce face ca lucrurile sa continue si vor continua mult timp pana nu se face ceva.

   --1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.