duminicã, 20 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Tudor Jula, noul actor angajat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Pleacă actrița Marina Palii

    de Tomas Arond (Tomck@t) | 24 iunie 2024, 3:32 PM | Cultură | Știri Arad | Topic special

    0

    În data de 6 iunie, Marina Palii a apărut pentru ultima oară pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” ca actriță angajată, în spectacolul „Vârful Aisbergului”. Ea va fi înlocuită din toamnă în rolurile pe care le avea de o altă actriță (deocamdată nu s-a stabilit cine), dar între timp, a fost angajat un actor nou venit la Arad: Tudor Jula.

    Tudor Jula (24 ani) a avut un rol secundar în cel mai recent spectacol al teatrului, „Luntrașul” (regia: Horia Suru), care a avut premiera în data de 22 mai. Angajarea lui la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” vine ca o surpriză plăcută cu atât mai mult cu cât, în cronica Special Arad a spectacolului, am scris despre prestația lui următoarea frază: „pe Tudor Jula, care a avut un rol secundar (nici marginal, nici principal, undeva între), l-aș angaja pe loc după acest joc excepțional, dacă aș fi în locul managerului teatrului!”.

    Tudor Jula
    Sursa: Facebook, Tudor Jula

    Tudor Jula este clujean, unde a absolvit Facultatea de Teatru şi Film la UBB Cluj (specializarea artele spectacolului), iar de anul trecut s-a mutat la București. Pe lângă „Luntrașul”, cel mai recent rol al său este un one man show în regia lui Tudor Antofie, „Vara în care mama a avut ochii verzi”, și a apărut în scurtmetrajul „Te știu după ambalaj” (regia: Alexandra Matei și David Vshayn).

    Printre rolurile studențești menționăm Lvov din „Ivanov” de Cehov (regia: Mara Sermășan), Petruchio în „Îmblânzirea scorpiei”, adaptare după William Shakespeare (regia: Mara Sermășan), Macbeth și Duncan în „Macbeth” de Shakespeare (regia: Irina Wintze, Camelia Curuțiu, Ciprian Scurtea), Stanley din „Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams (regia: Cristian Calbează) și Gufi din „Țara lui Gufi” de Matei Vișniec (regia: Iulia Ursa).

    Tudor Jula nu este singurul actor nou venit la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Colega ei din distribuția spectacolului „Luntrașul”, Medeea Chiriac, a fost și ea angajată recent la instituția arădeană.

    •  Citește și: Medeea Chiriac, o nouă actriță angajată la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”

    Marina Palii - Malmkrog
    Marina Palii în filmul „Malmkrog”

    •  INTERVIU | Marina Palii: „Au fost patru ani cu bune și cu rele. A trebuit să-mi pun niște întrebări foarte serioase”

    Marina Palii a venit la Arad cu un CV impresionant pentru o actriță debutantă. Când a fost angajată la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, a jucat deja în patru filme, în „6.9 pe scara Richter” (2016, regia: Nae Caranfil), „Crimă și pedeapsă” (2017, regia: Jon Gostin), filmul „La Forêt d’argent” produs de ARTE France (2019, regia: Emmanuel Bourdieu; difuzat în prezent de Amazon Prime) și „Malmkrog” (2020, regia: Cristi Puiu). Între timp a mai apărut în filmele „Tata care mută munți” (2021, regia: Daniel Sandu), „Ensemble” (2022, regia: Alemberg Ang, Tomás Barreiro și Mark Cyril Bautista), scurtmetrajul „Venus” (2023, regia: Carina-Gabriela Dasoveanu), „Libertatea” (2023, regia: Tudor Giurgiu) și scurtmetrajul „Double of Nothing” (2024, regizat de logodnicul ei, Mihai Pîrcălabu), care a avut premiera în această vară la Transilvania International Film Festival (TIFF).

    În ceea ce privește cariera teatrală de până acum, a colaborat cu Teatrul Nottara din Capitală (spectacolul „Opt femei”, care se joacă în continuare), Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte și Teatrul Masca din București (spectacolul „Loochy & Moochy” fiind primul spectacol cu care a apărut pe scena arădeană, înainte să fie angajată aici, în cadrul festivalului „Euromarionete” din 2019).

    A fost angajată la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” la sfârșitul anului 2019, dar pandemia COVID-19 i-a amânat debutul pe scena arădeană așa cum s-ar fi cuvenit. Primul ei rol la Arad a fost într-un spectacol în aer liber, cu jonglerii cu foc, lupte, scrimă și cabaret, în vara anului 2020, urmat de musicalul „Terapie de grup” (regia: Tapasztó Ernő), în octombrie 2020, jucat cu un public restrâns și cu măști de protecție din cauza restricțiilor Covid-19 din acea perioadă.

    A mai jucat la Arad, în ultimii patru ani, în spectacolele „Sclavi (cu final rescris)”, „Oameni pe care nu-i mai iubești”, „…Escu”, „Miracolul Sfântului Gheorghe” (coproducție româno-bulgaro-sârbă), „Școala și familia”, „Our Last Terminal. Platonovka”, „Școala și familia”, „Insultați. Belarus(ia)”, precum și (în Distribuția 2, înlocuind alte actrițe din distribuția originală) în „[ză] Pes©ăruș”, „Familia Ibsen”, „Omul cu mârțoaga” și „Vârful Aisbergului”.

    A absolvit două Facultăți, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti (2014-2017), Secția Actorie de teatru și film (la clasa prof. Florin Zamfirescu) și la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, specializarea Filologie (polonă – franceză), la Universitatea Bucureşti (2011-2014). A tradus în limba română mai multe piese de teatru, printre care „Dureri Fantomă” de Vasili Sigarev, în regia lui Bogdan Budeş (2015).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.