marþi, 5 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Trei proiecte, votate pentru stadionul UTA: refacerea gazonului, reconfigurarea canalizării și asigurarea unei ventilații în zona de vitralii la tribuna A

  de Raluca Medeleanu | 8 noiembrie 2022, 5:28 PM | Administraţie

  10

  foto: arhivă

  Trei proiecte ce privesc noi investiții la Stadionul „Francisc Neuman” din Arad au trecut de votul consilierilor locali, în urma ședinței de marți, 8 noiembrie. Dintre acestea, cel care a provocat discuții a fost proiectul care vizează schimbarea gazonului existent.

  Peste 12 milioane de lei este prețul estimat pentru înlocuirea gazonului de la stadionul UTA, un preț formidabil despre care chiar și primarul a recunoscut că i s-a părut în primă fază prea scump. Bibarț a ținut însă să explice că prețul crescut are de a face cu faptul că în proiect nu este inclusă doar înlocuirea rulourilor propriu-zise de iarbă, ci se are în vedere intervenția până la ultimele straturi aflate în apripere de sistemul subteran de conducte. Din două variante identificate în proiect: iarbă naturală, sau variantă hibridă (tip rulou prevegetat), proiectantul Electroproiect ADA SRL din Petroșani a recomandat a doua variantă, considerând-o mai indicată. Practic, se va reface sistemul de drenaj, sistemul de dedegivrare, substratul de bază, substratul de cultură, sistemul de irigatii, suprafața de joc (tip hibrid) și se vor face dotări cu echipamente și utilaje pentru întreținerea supreței de joc (sisteme lămpi UV, ventilatoare de aer cu umidificare, mașini de tuns iarbă cu cuțite elicoidale, aerare etc).

  Cu toate că proiectul pentru refacerea gazonului la standarde UEFA și FRF a trecut de votul consilierilor, Călin Bibarț a explicat că lucrările nu vor demara în perioada următoare (mai fiind necesară întocmirea unor documente) și că se are în vedere și perioada anului recomandată pentru o astfel de intervenție, anume toamna. Înlocuirea gazonului este estimată să dureze până la 4 luni, astfel că va încurca și meciurile care vor avea loc pe stadion, fiind astfel nevoie de o perioadă în care activitatea echipei de fotbal să nu fie afectată.

  Întrebat fiind cum explică deteriorarea atât de rapidă a vechiului gazon, acesta nu a dorit să comenteze, în schimb, a ținut să atragă atenția echipei UTA asupra performanțelor sportive, fiind de părere că nu ar fi indicat ca după investițiile pe care le va face municipalitatea echipa să ajungă în liga a doua.

  Revenind la investiții, ceea ce va fi demarat în viitorul cât mai apropiat este proiectul ce prevede reconfigurare sistem de canalizare, care este estimat la 685.626,37 lei (cu TVA), având un termen de execuție de 12 luni. Edilul a spus că este un proiect care este necesar să se execute cât mai repede, ca la viitoarele ploi abundente să nu se mai producă inundații în încăperile stadionului. Intervenția se va efectua la o suprafață desfășurată de 684 mp și include și stațiile de pompare a apei pluviale și menajere.

  Ultimul proiect care a fost votat pentru stadionul UTA se referă la asigurarea ventilației în zona de vitralii la tribuna A, care este calculat la 235.013,17lei (cu TVA) și are un termen de execuție de 2 luni. Despre acesta, cităm din proiectul de hotărâre: „Obiectivul investiției îl constituie asigurarea unei ventilații naturale în zona VIP (etaj 1) și presă (etaj 2), în vederea evitării pornirii instalației de climatizare în perioadele dintre competițiile sportive, astfel încât să fie redus consumul de energie electrică necesar funcționării instalațiilor în aceste perioade. Totodată, se urmăreșteca deschiderea geamurilor să se facă manual, oricând personalul de întreținere consideră necesar acest lucru”.

   

  Citește și: 

  • „Există un pericol de accidentări, atât pentru adversar cât și pentru noi” – Special Arad · ultimele știri din Arad

  • Încetinitorul de particule – Bibi centrează, dă cu capul și o bagă la vinclu! UTA-Arad: 1-0 – Special Arad · ultimele știri din Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. prevede reconfigurare sistem de canalizare, care este estimat la 685.626,37 lei (cu TVA), având un termen de execuție de 12 luni. Edilul a spus că este un proiect care este necesar să se execute cât mai repede, ca la viitoarele ploi abundente să nu se mai producă inundații în încăperile stadionului. Intervenția se va efectua la o suprafață desfășurată de 684 mp și include și stațiile de pompare a apei pluviale și menajere. avind in vedere ca tot ce s-a construit la stadion a fost dupa proiect,ma intreb acel proiectant care a facut proiectul dezastruos nu pateste nimic?nu ar fi normal ca refacerea sa se faca pe banii proiectantului?

   +5 voturi
   +1
   -1
  2. Inca o mostra de furt pe fata din buzunarul aradeanului indobitocit de asa zisii administratori ai banului public.Un stadion nou,suporta reparatii importante si asa zise imbunatatiri,totul pentru om,nu-i asa ? Daca nici acum nu se sesizeaza vreo institutie,atunci aradenii se pot aseza in sir indian si indrepta spre cimitir.

   +10 voturi
   +1
   -1
  3. Nu sunt incluse lucrări esențiale și mai ieftine dar au introdus în plus dotări SF și foarte scumpe.
   De ex nu au inclus: sonorizarea(acum se folosesc boxe închiriate de la o firmă), suplimentarea numărului de turnicheți(în funcție de aglomerație se așteaptă între 30 și 90 de minute pt intrarea în stadion) , cablajele triax pt carele TV(acum cei de la digi își întind cablurile prin tot stadionul) , acoperirea fațadelor exterioare și colțurilor(șuieră vântul ca în peșteră) , cișmele, refacerea treptelor deteriorate.
   Să nu mai spun de reamplasarea statuii lui Petschovschi și piațeta din față încă nefinalizată.
   Dar au inclus dotări cu Lămpi UV(ultraviolete) si ventilatoare pt. gazon foarte costisitoare și nenecesare.
   Și au mai inclus refacerea sistemului de degivrare care nu era defect, problema era puterea insuficientă a transformatorului.
   De asemenea au mai inclus refacerea sistemului de irigații după 2 ani de funcționare.
   Iar durata de schimbare a gazonului e de 4 luni unde va juca UTA în cele 4 luni?
   Iar din lista de investiții propusă de primărie lipsesc exact facilitățile care îmbunătățesc confortul plătitorilor de bilete.
   Halal respect pentru contribuabil!
   Bilcea adio omologare adio naționala mare! Visul tău rămâne vis!

   +10 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.