Traviata a dat startul noii stagiuni a Filarmonicii de Stat Arad | Foto • Video

  de Raluca Medeleanu | 4 octombrie 2019, 11:46 AM | Cultură | Music | Recomandările editorilor

  0

  Reprezentanții Filarmonicii de Stat Arad au ales vestita operă semnată de Verdi pentru a deschide noua stagiune, publicul bucurându-se de prezența artiștilor lirici atât din țară, cât și din străinătate. Înainte de începerea propriu-zisă a spectacolului, Doru Orban a ținut să mulțumească arădenilor pentru interesul pe care îl arată mereu față de spectacolele de la Filarmonică.

  „Ca în fiecare an, ne străduim și anul acesta să deschidem stagiunea cu o muzică atât de plăcută de dumneavoastră, căci prin prezența dumneavoastră continuă alături de noi legitimați însăși existența noastră pe plaiul culturii arădene. Vă mulțumim pentru acest lucru și mulțumesc și autorităților locale care arată bunăvoință și respect față de dorințele dumneavoastră culturale, față de gusturile muzicale și trăirile tradiționale. Publicul arădean este un public elevat, european, iubitor de muzică cultă. Iată că, în acest an, stagiunea începe cu o operă, Traviata”, a spus managerul Filarmonicii de Stat Arad, Doru Orban.

  Acesta a menționat că începând cu această stagiune se va inaugura și noua orgă din sala de spectacole. „Începând cu luna noiembrie, am promis că vom începe, încetul cu încetul, să vă prezentăm și vestitele programe cu orga. Deocamdată trebuie să se mai acomodeze climatic încă aproximativ 30 de zile și începând de la finele lunii noiembrie vă vom oferi cu mare drag concertele de orgă, camerale, cu orchestră, vocale, de toate pentru toți. Vom acorda un repertoriu, în continuare, cu cele mai frumoase, vestite și atractive piese ale creației muzicale europene și nu numai”, a spus Doru Orban.

  Spectacolul de deschidere a stagiunii, Opera Traviata (a cărei durată este de 2 ore și jumătate), a avut în distribuție atât artiști lirici internaționali: Vámosi Katalin  (Ungaria), Eva Eron (Italia), Yanis Benabdallah (Franța), Busa Tamás (Ungaria), Heiter Melinda (Ungaria), cât și români: Cosmin Borlovan,  David Buzgău, Lucia Aioanei, Paul Frunzău și Andrei Ormanji. Regia poartă semnătura lui Dominik Am Zehnhoff-Söns (Austria) și Bogdan Costea (managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad), iar pregătirea muzicală a spectacolului aparține lui Hermann Szabolcs, dirijorul Teatrului de operetă din Budapesta și Robert Daniel Rădoiaș.

  Traviata este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Culmea, potrivit Wikipedia, prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării, succesul venind abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția. Pe teritoriul actual al României, premiera operei a avut loc la Timișoara, în data de 9 februarie 1855.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.