„Trăiește-ți visele” – alpinistul arădean Ovidiu Cismaș țintește vârful Chimborazo

  de Special Arad | 12 iunie 2014, 6:55 PM | Sport | Știri Arad

  0

  Alpinistul arădean Ovidiu Cismaș va pleca duminică spre Ecuador, acolo unde și-a propus să escaladeze vârful vulcanului stins Chimborazo. Inițial, alături de Ovidiu Cismaș trebuia să plece și jurnalistul arădean Adrian Moldovan, dar se pare că oficialitățile/instituțiile reprezentative arădene s-au retras din acest proiect.

  Mi-am propus să urc pe cel mai înalt vârf montan aflat la cea mai mare distanță absolută de centrul planetei noastre. Este vorba despre vârful vulcanului stins Chimborazo, de <doar> 6267 de metri din Anzii. Acest pisc andin este cu 2150 de metri mai îndepărtate de centrul Terrei decât Everestul de 8850 de metri, datorită convexității Pământului în jurul Ecuatorului”, a declarat Ovidiu Cismaș, în cadrul unei conferințe de presă ținute joi la librăria Scienta.

  Totodată, alpinistul arădean a explicat că își dorește să facă un film despre aventura montană-alpinistică, pe care vrea să-l prezinte arădenilor la întoarcerea din expediție.

  În același timp, Ovidiu Cismaș a precizat că aventura în care se avântă are și un scop umanitar, acesta dorind să mediatizeze situația dificilă în care se află patru concitadini.

  Această aventură montană-alpinistică are și un scop umanitar. În orașul și județul Arad, cât și peste tot în România, există persoane cu diverse situații medicale, care necesită intervenții sau tratamente medicale costisitoare și care, din păcate, nu sunt cunoscute de către arădeni. Persoanele pe care doresc să le mediatizez sunt: Raluca Besenyi, care are nevoie de recuperare după tratamentul unei leucemii tratabile; Paul Gureanu, diagnosticat cu autism; Anisia Maria Laza, care suferă de deficiențe de vedere la ambii ochi și Daniel Boariu, paralizat de la gât în jos de peste 10 ani”, a mai explicat alpinistul Ovidiu Cismaș.

  Alpinistul speră să reușească să escaladeze cu bine vârful Chimborazo, iar apoi să poată dedica reușita mamei sale (Maria Iosup), bunicului său (Dumitru Haralamb), veteran și prizonier al celui de-al Doilea Război Mondial, care a decedat în acest an la vârsta de 92 de ani. Cismaș a mai spus că atunci când va ajunge pe vârful muntelui se va gândi și la cei care și-au dat viața în Revoluția din 1989 la Arad, dar și la unchiul său (Ion Avădanei), care a fost ucis în timpul Revoluției în localitatea Turda din județul Cluj.

  Cu ajutorul lor am posibilitatea de a călători LIBER”, a încheiat Ovidiu Cismaș, făcându-și curaj pentru a trece cu bine prin expediția propusă.

  În trecut, alpinistul Ovidiu Cismaș a mai escaladat și vârful Mont Blanc din Alpi (4.810 m), în 2007, dar și vârful Uhuru din masivul Kilimanjaro (5.895 m), în 2009.

  Astfel, aventura lui Ovidiu Cismaș în Anzii ecuadorieni va dura 13 zile, iar programul este următorul:

  15 iunie – La ora 13:30 se va întâlni cu prietenii, cunoștiințele și presa arădeană, în fața Primăriei Arad. La ora 14:00 va avea loc plecarea, din aceeași locație.

  16 iunie – Va ajunge la Quito (Ecuador).

  17 iunie – Va vizita orașul Quito.

  18 iunie – Va urca pe primul vârf, pentru aclimatizare.

  19 iunie – Va urca pe cel de-al doilea vârf, tot pentru aclimatizare.

  20 iunie – Se va odihni și va vizita „mijlocul Ecuatorului”.

  21-22 iunie – Va urca pe vârful Cayambe (5.790 m).

  23-24 iunie – Va urca pe vârful Illiniza Sud (5.248 m).

  25 iunie – Se va odihni și va vizita Piața tradițională Otavalo.

  26-27 iunie – Va urca pe vârful Chimborazo (6.267 m).

  28 iunie – Va pleca din Ecuador spre România.

  29 iunie – Va ajunge la Arad, în fața Primăriei, în jurul orei 20:00.

  Pe toată perioada expediției, Ovidiu Cismaș își va ține la curent prietenii și va posta fotografii și impresiile de moment pe pagina sa de Facebook (facebook.com/ovidiudaniel.cismas), dar și pe blogul său (codmunte.wordpress.com).

  Când va ajunge pe vârful Chimborazo, la cota 6.267, alpinistul arădean va intra în legătură directă, prin intermediul telefoniei mobile, cu un post de radio din Arad.

  Pentru a putea pleca în această expediție, alpinistul Ovidiu Cismaș este susținut de către: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad; Bace Toghiere; Morar Pază și Protecție; Foto Studio Enigma; Grosz Auto; Old Lady’s Pub; VTL; HardStyleGym; Agenția de turism Sirius; Wood Line Business 2012; Maramont Baia Mare; Agenția de turism Equateur Voyages Passion din Ecuador; Sorin Bogdan; av. Dan Bretoteanu; G.B.; Adrian Bunescu; Botezan Corina; Paul Ionescu; dar și de familiile Cristea, Apătean, Danciu și Luca.

  Pentru orice alte detalii, Ovidiu Cismaș poate fi contactat la numărul de telefon 0744.349.027.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.