joi, 30 mai, 2024

Special Arad Logo

  Alpinistul arădean Zsolt Török, nominalizat pentru premiul Piolets d’Or

  de Raluca Medeleanu | 3 iulie 2019, 11:23 AM | Recomandările editorilor | Sport

  0

  (foto: Zsolt Torok / Facebook)

  Arădeanul Zsolt Török, alături de încă doi alpiniști profesioniști români – Teofil Vlad (Argeş) şi Romeo Popa (Prahova) –  au fost nominalizați pentru marele premiu Piolets  d’Or, la secțiunea Nepal, ca urmare a expediției pe care au făcut-o anul trecut pe vârful Pumori (7160 m).

  Aceștia se află în competiție cu încă alte 6 echipe care au escaladat vârfuri din Nepal (vezi foto de mai jos). Cei trei români au reușit anul trecut să ajungă pe vârful Pumori, în premieră mondială, pe un traseu complet nou. Expediția a durat mai mult de o lună, având pornirea în 19 septembrie 2018.

  Piolet d’Or („Pioletul de Aur”, în franceză) este un premiu anual de alpinism oferit de revista franceză Montagnes și de Groupe de Haute Montagne (GHM), încă din 1992. Premiile se oferă pentru expedițiile realizate cu un an în urmă. Potrivit Wikipedia, nominalizările sunt selectate de GHM și de Montagnes, iar premiul cel mare este acordat de un juriu format din Guy Chaumereuil (care era redactorul șef al revistei Montagnes la prima ediție a concursului), președintele actual al GHM, redactorul șef actual al revistei Montagnes, câștigătorii ediției de anul trecut și trei membri aleși de GHM, dintre care unul reprezentând totodată și președintele juriului.

  Premiul Piolet d’Or 2019 va fi acordat în septembrie 2019, în timpul Galei Filmelor Montane „Andrzej Zawada”, în Ladek-Zdroj, Polonia. 

  zsolt torok romica popa si teofil vlad

  (foto: Romeo Popa, Teofil Vlad și Zsolt Török)

  torok nominalizat la piolets d or

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.