marþi, 5 noiembrie, 2024

Special Arad Logo

    Totul va depinde de tehnologia românească într-un test de deviere a unui asteroid. Totul va putea fi urmărit online

    de - | 25 septembrie 2022, 10:01 AM | Internaţional

    0

    (foto: ESA - ScienceOffice.org)

    Un instrument proiectat în România va măsura deviația asteroidului

    Omenirea va devia un asteroid, luni, 26 septembrie, în cadrul unei misiuni spațiale internaționale. România este unul dintre actorii care contribuie la componenta europeană a acestei misiuni, iar Agenția Spațială Română invită publicul să urmărească în direct, online, operațiunea.

    Concret, o sondă spațială se va ciocni controlat de un asteroid, într-un prim efort internațional de deviere a traiectoriei sale, pentru a testa capacitatea omenirii de a se proteja astfel de aceste mici corpuri cerești. Acest pas este parte a misiunii internaționale cu două componente, cea americană, DART, care va impacta satelitul ateroidului, luni, în condiții care nu prezintă nici un risc pentru Terra, și cea europeană, HERA, care va observa dacă devierea a fost sau nu reușită și cu ce modificări pe suprafața micii planete, precizează Agenția Spațială Română, într-un comunicat. Practic, tot ce va vedea satelitul și felul în care sunt interpretate datele pentru a se ghida spre destinație va depinde de tehnologia românească, scrie Rador.

    Agenția Spațială Română (ROSA) invită atât publicul, cât și mass-media să asiste la impactul dintre DART și Dimorphos. Evenimentul va avea loc pe 26 septembrie și este difuzat ONLINE conform programului de mai jos:

    17:30 EDT (27 septembrie, 0:30 ora locală a României) transmisie în direct de la sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) a NASA
    18:00 EDT (27 septembrie, 1:00, ora locală a României) începe reflectarea în direct pentru impactul NASA cu testul de redirecționare a asteroizilor dublu (DART) cu asteroidul Dimorphos
    19:14 EDT (27 septembrie, 2:14 ora locală a României) impact vizat
    20:00 EDT (27 septembrie, 3:00 ora locală a României) briefing de presă post-impact.

    Pe 26 septembrie (începutul zilei de 27 septembrie în România), DART se va ciocni cu corpul mai mic al sistemului de asteroizi binari Didymos, lovind cu o viteză de aproximativ 6,6 km pe secundă. În timp ce sistemul de asteroizi Didymos își va menține neperturbat mișcarea în jurul Soarelui, coliziunea este de așteptat să schimbe orbita Dimorphosului cu diametrul de 160 de metri în jurul Didimosului cu diametrul de 780 de metri într-un mod mic, dar distinct – doar o fracțiune de unu. procent – suficient pentru a fi măsurat. Dar există încă mai multe necunoscute despre acest sistem de asteroizi – cum ar fi masa precisă a lui Dimorphos, alcătuirea și structura sa internă – precum și dimensiunea și forma craterului lăsat de DART.

    sursa: stiripesurse.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.