miercuri, 29 mai, 2024

Special Arad Logo

  NASA vrea să devieze traiectoria unui asteroid cât un stadion. Se testează un sistem de apărare planetară

  de - | 23 noiembrie 2021, 10:02 PM | Internaţional

  0

  (foto: SciTechDaily)

  NASA se pregăteşte să lanseze marţi seară, din California, la bordul unei rachete a companiei SpaceX, o misiune care are drept obiectiv testarea unui sistem de apărare planetară, primul de acest fel, proiectat pentru a devia traiectoria unui asteroid de la o potenţială coliziune cu Terra, informează Reuters.

  Misiunea, denumită DART (Double Asteroid Redirection Test), va testa abilitatea NASA de a modifica traiectoria unui asteroid cu ajutorul energiei cinetice – prăbuşind în mod intenţionat pe suprafaţa asteroidului un vehicul spaţial robotizat care se deplasează cu viteză mare, corpul ceresc urmând să se deplaseze în urma impactului suficient încât planeta noastră să nu mai fie pe traiectoria periculoasă.

  Ţinta DART reprezintă o fracţiune minusculă din dimensiunile asteroidului cataclismic Chicxulub, care s-a izbit de Terra în urmă cu circa 66 de milioane de ani, impact care a ucis majoritatea speciilor de animale de pe planetă. Asteroidul vizat de DART nu se află pe o traiectorie care ar putea duce la un impact cu Terra în viitorul apropiat.

  Oamenii de ştiinţă spun însă că asteroizii de mici dimensiuni sunt mult mai des întâlniţi şi reprezintă teoretic o mult mai mare ameninţare pentru Terra pe termen scurt.

  Citește continuarea pe stiripesurse.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.