marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Cu o eroare „acceptabilă”, primul test de deviere a unui asteroid, bazată pe o tehnologie românească, a fost un succes

    de - | 27 septembrie 2022, 8:53 AM | Internaţional

    0

    Asteroidul Dimorphos (foto: NASA)

    La ora 2.14 minute (ora României), sonda DART, cu o greutate de 570 de kilograme a lovit cu o viteză de 24.000 de km/h asteroidul care cântărește peste 5 milioane de tone și are un diametru de peste 160 de metri, scrie Biziday.ro.

    Înainte de coliziune, un mic satelit în formă de cub a fost lansat de sonda DART, cu misiunea de a confirma impactul.

    NASA a confirmat faptul că DART a lovit cu o eroare de 17 metri (acceptabilă) Dimorphos și a explicat că misiunea este un succes, chiar dacă nu știm deocamdată dacă DART a deviat sau nu Dimorphos de pe traiectoria sa. Aceasta va fi recalculată de astronomi în următoarele săptămâni, dar testul în sine a constat în capacitatea unei nave terestre de a se ghida singură, la milioane de kilometri de Pâmânt, în urmărirea și interceptarea unui corp ceresc.

    Acestea sunt ultimele imagini transmise către Pământ înainte de impact:

    Oamenii de știință au explicat că, spre deosebire de scenariile de filme, o apărare eficientă a Terrei nu și-ar putea propune să distrugă un asteroid, care s-ar sparge apoi în mii de bucăți, mult mai greu de urmărit fiecare, ci doar să-i devizieze puțin traiectoria, ceea ce, pe o distanță de milioane de kilometri, ar face diferența.

    Misiunea a fost o colaborare între NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană), inclusiv cu participarea Agenției Spațiale Române (ROSA).

    Misiunea internațională AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART, care a avut rolul de a lovi satelitul asteroidului și cea europeană, HERA, care a avut rolul de a observa dacă s-a reușit sau nu devierea asteroidului, precum și eventualele modificări ale suprafeței acestuia.

    România a furnizat câteva elemente esențiale în succesul misiunii europene. Expertiza românească a ajutat HERA să ajungă la asteroid și să măsoare foarte precis deviația acestuia în urma impactului cu DART. De asemenea, a sprijinit și unul din primii doi „cubesats deepspace” ai ESA să se apropie de asteroid.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.