Cu o eroare „acceptabilă”, primul test de deviere a unui asteroid, bazată pe o tehnologie românească, a fost un succes





La ora 2.14 minute (ora României), sonda DART, cu o greutate de 570 de kilograme a lovit cu o viteză de 24.000 de km/h asteroidul care cântărește peste 5 milioane de tone și are un diametru de peste 160 de metri, scrie Biziday.ro.
Înainte de coliziune, un mic satelit în formă de cub a fost lansat de sonda DART, cu misiunea de a confirma impactul.
NASA a confirmat faptul că DART a lovit cu o eroare de 17 metri (acceptabilă) Dimorphos și a explicat că misiunea este un succes, chiar dacă nu știm deocamdată dacă DART a deviat sau nu Dimorphos de pe traiectoria sa. Aceasta va fi recalculată de astronomi în următoarele săptămâni, dar testul în sine a constat în capacitatea unei nave terestre de a se ghida singură, la milioane de kilometri de Pâmânt, în urmărirea și interceptarea unui corp ceresc.
Acestea sunt ultimele imagini transmise către Pământ înainte de impact:
Oamenii de știință au explicat că, spre deosebire de scenariile de filme, o apărare eficientă a Terrei nu și-ar putea propune să distrugă un asteroid, care s-ar sparge apoi în mii de bucăți, mult mai greu de urmărit fiecare, ci doar să-i devizieze puțin traiectoria, ceea ce, pe o distanță de milioane de kilometri, ar face diferența.
Misiunea a fost o colaborare între NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană), inclusiv cu participarea Agenției Spațiale Române (ROSA).
Misiunea internațională AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assessment), cu cele două componente ale sale: componenta americană DART, care a avut rolul de a lovi satelitul asteroidului și cea europeană, HERA, care a avut rolul de a observa dacă s-a reușit sau nu devierea asteroidului, precum și eventualele modificări ale suprafeței acestuia.
România a furnizat câteva elemente esențiale în succesul misiunii europene. Expertiza românească a ajutat HERA să ajungă la asteroid și să măsoare foarte precis deviația acestuia în urma impactului cu DART. De asemenea, a sprijinit și unul din primii doi „cubesats deepspace” ai ESA să se apropie de asteroid.
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)