Toshiba nu mai produce laptopuri, a vândut filiala companiei Sharp

  de Special Arad | 17 august 2020, 11:28 AM | IT

  0

  (foto: theverge.com)

  Toshiba a renunțat pentru totdeauna la producția de laptopuri, încheind o perioadă de 35 de ani în acest domeniu. Compania japoneză a vândut acțiunile din această afacere companiei de calculatoare Sharp. De fapt Toshiba mai avea doar un mic procent din divizia sa de laptopuri. În 1985, Toshiba a lansat T1110 , primul computer laptop comercial din lume.

  În urmă cu doi ani, Toshiba a vândut un procent de 80,1% din afacerile sale de calculatoare către Sharp pentru 36 de milioane de dolari, iar Sharp a redenumit divizia Dynabook. Sharp și-a exercitat dreptul de preemțiune și cumpărat restul de 19,1% din acțiuni în iunie, iar Toshiba declarat zilele trecute că tranzacția a fost finalizată. „Ca urmare a acestui transfer, Dynabook a devenit o filială deținută integral de Sharp”, a spus Toshiba într-un comunicat, conform site-ului The Verge.

  Toshiba Corporation este un conglomerat internațional japonez, fondat în 1939 cu sediul în Tokyo, Japonia. Principala activitatea a companiei sunt dispozitive și componente electronice. În 2009, Toshiba a fost al cincilea producător de computere din lume, după Hewlett-Packard din SUA, Dell din SUA, Acer din Taiwan, și Lenovo din China, și al patrulea mare producător mondial de semiconductoare. Cele mai faimoase invenții Toshiba sunt: primele mașini de spălat electrice și primele aspiratoare din Japonia, primul video telefon color și primul laptop.

  Primul laptop din lume produs în 1985 T1100 avea baterii interne reîncărcabile, o unitate de dischetă de 3,5 inch și 256 K de memorie. În retrospectiva de 20 de ani a revistei ComputerWorld, se notează referitor la T1100 că directorii Toshiba nu erau siguri cu privire la computerul portabil, dar în cele din urmă decisă să-l producă și să-l vândă pentru aproximativ 2.000 USD.

  În timpul anilor 1990 și începutul anilor 2000, Toshiba a fost printre cei mai buni producători de computere. Dar pe măsură ce mai mulți jucători au intrat pe piață, cu mai puține caracteristici unice de oferit, laptopurile Toshiba au căpătat popularitate. În momentul în care și-a vândut pachetul către Sharp, cota Toshiba pe piața de calculatoare a scăzut de la vârful său de 17,7 milioane de PC-uri vândute la aproximativ 1,4 milioane în 2017, potrivit agenției de presă Reuters.

  Amintim aici doar un excelent laptop fabricat de Toshiba, Tecra X50-F-150 cu o diagonală a ecranului de 15,6 inch Full HD cu rezoluție 1920 x 1080, cu procesor Intel Core i7-8565U și 16 GB RAM și 512 GB stocare. Windows 10 Pro este la bord. Laptopul Toshiba costă aproximativ 2.000 de euro. Pentru comparație un alt laptop, mai modern și puternic, Samsung Galaxy Book Flex, are un ecran QLED de 15,6 inch și aceeași rezoluție Full HD de 1920 x 1080. Laptopul Samsung este livrat cu un S Pen, difuzoare stereo AKG, 16 GB RAM și 512 GB memorie și costă aproximativ 2.100 euro.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.