marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Tort – șah

  de Special Arad | 24 decembrie 2014, 9:17 AM | Gurmand

  0

  Acest tort combină ce e mai bun în tendințele americane: culori comestibile și grafisme inteligente.

  Sursa: GoodFood

  Ingrediente

  PENTRU BLATUL CU MIGDALE
  225g de unt sărat foarte moale, plus extra pentru a unge tava
  225g de zahăr
  225g făină amestecată cu ½ linguriță praf de copt
  85g de migdale măcinate
  3 ouă mari
  ½ linguriță extract de vanilie
  ½ linguriță extract de migdale
  1 lingură de lapte

  PENTRU BLATUL CU TRANDAFIRI
  225g de unt sărat foarte moale
  225g de zahăr
  225g făină amestecată cu ½ linguriță praf de copt
  85g de migdale măcinate
  3 ouă mari
  ½ linguriță extract de vanilie
  1 linguriță apă de trandafiri (o găsești în magazinele arăbești)
  1 lingură de lapte
  un strop de colorant alimentar artificial roz (vezi Secretele succesului, în dreapta)

  PENTRU UMPLUTURĂ ȘI GLAZURĂ
  1 borcan gem de caise
  1 linguriță apă de trandafiri
  puțin zahăr pudră, pentru presărat pe suprafața de lucru
  1kg de marțipan alb (nu-l vei folosi pe tot, dar mai bine să-ți rămână decât să nu ai destul)

  Mod de preparare

  1. Încinge cuptorul la 160°C. Unge cu unt și tapetează cu hârtie de copt 2 forme de tort cu diametrul de 18cm.

  2. Începe cu blatul cu migdale: pune toate ingredientele într-un bol și omogenizează-le cu ajutorul unui mixer. Cântărește compoziția și împarte-o exact pe jumătate în cele 2 tăvi. Dă-le la cuptor 30 de minute – o scobitoare introdusă în mijlocul compoziției ar trebui să iasă curată, la final. Lasă blaturile să se răcească în tăvi 15 minute, apoi scoate-le pe un grătar pentru prăjituri, pentru a se răci complet. Între timp, prepară cel de-al doilea tip de blat.

  3. Pentru blatul de trandafiri, curăță tăvile, apoi unge-le și tapetează-le așa cum ai făcut anterior. Mixează untul, zahărul, amestecul de făină cu praf de copt, migdalele măcinate, ouăle, vanilia, apa de trandafiri și laptele la fel ca precedentele ingrediente. Când compoziția devine fină, adaugă puțin colorant roz, strop cu strop, până obții o culoare frumoasă – culoarea se va estompa în timpul coacerii, așa că obiectivul de acum ar trebui să fie o nuanță intensă. Cântărește compoziția, împarte-o în două și ține-o la cuptor aceeași durată. Răcește blaturile la fel ca pe cele de dinainte.

  4. Când blaturile s-au răcit, acoperă-le și dă-le la frigider 30 de minute – astfel, se vor tăia mai ușor.

  5. Dezvelește-le și, dacă s-au umflat în centru, uniformizează-le înlăturând excesul. Decupează câte un cerc cu diametrul de 6cm în centrul fiecărui blat (o formă de biscuit cu diametrul de 6cm este ideală; în lipsa ei, decupează-ți un substitut din hârtie) și pune-le deoparte. Apoi taie un cerc cu diametrul de 12cm pornind din centrul fiecărui blat – urmărește cu cuțitul conturul unei farfurii puse deasupra (sau folosește tot un substitut din hârtie). Astfel, din fiecare blat, trebuie să obții un disc de 6cm, un inel de 12cm și un inel de 18cm.

  6. Înlocuiește inelele din mijloc de la blaturile cu migdale cu inelele din mijloc de la blaturile cu trandafiri și potrivește la loc cercurile puse deoparte. Ai mare grijă cum ții bucățile de blat, pentru a evita ruperea lor sau fărâmițarea marginilor. Ar trebui să obții 4 blaturi care arată ca niște ținte pentru săgeți sau arcuri.

  7. Încălzește gemul de caise până se topește, apoi strecoară-l și încorporează în el apa de trandafiri. Cu ajutorul unei pensule, unge un blat cu acest amestec, apoi suprapune un alt blat, care să nu fie identic cu primul. Repetă operațiunea până la ultimul strat. Așază tortul pe un platou.

  8. Presară pe suprafața de lucru puțin zahăr pudră și întinde marțipanul sub formă de cerc, până este suficient de mare pentru a acoperi tortul (folosește o sfoară pentru a măsura tortul; vezi în dreapta). Unge cu gem tortul atât pe partea superioară, cât și pe laterale. Cu ajutorul unui sucitor ridică marțipanul și așază-l pe tort, apoi apasă-l ușor să se lipească pe laterale. Taie marțipanul în exces de la baza tortului, apoi decorează după preferințe. Taie-l felii și servește-l cu ceai. Poate fi păstrat până la 3 zile într-un vas închis etanș.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.