miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Toate salariile profesorilor cresc. Pentru debutanți, cu aproape 25%. Ministrul Educației: „dacă profesorii nu se întorc cât mai repede la școală, va fi modificat calendarul examenelor”

  de - | 2 iunie 2023, 3:20 PM | Educaţie | Naţional

  0

  Ligia Deca, Ministrul Educației (foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

  Toate salariile din învățământ vor fi majorate, iar cea mai mare creștere, de aproape 25%, va fi pentru profesorii debutanți, a declarat vineri ministrul Educației, Ligia Deca, scrie HotNews. Dacă profesorii nu se vor întoarce cât mai repede la școală, atunci va fi modificat calendarul acestor examene, prin „prelunguri și reprogramări ale probelor”, a spus Ligia Deca, Ministrul Educației.

  Creșterea salarială pentru profesori se va resimți în venitul net, iar sporurile se aplică pe baza mărită: gradația de merit, spor învățământ special de 15%, spor de dirigenție, de 10%, sporul pentru învățământ simultan, indemnizația pentru zonele izolate, sporul de suprassolicitare neuropsihică, sporul pentru activități cu persoanele cu handicap, sporul pentru cei care predau în penitenciare.
  Salariul mediu din educație crește de la 1 iunie până la 8.500 de lei brut.

  „La propunerea reprezentanţilor sindicatelor, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 53/2023, garantăm o creştere de 1.000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi, respectiv, de 400 de lei brut pe lună pentru personalul nedidactic. Ca mesaj: toate salariile din învăţământ cresc, niciun salariu nu scade. Vom transmite inspectoratelor informații despre salariile corespunzătoare tuturor gradațiilor – de la 0 la 5”, a declarat astăzi Ministerul Educației la o conferință de presă din capitală.

  Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni, 29 mai, iar Ministerul Educației a prelungit până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la BAC, dar și încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali. Conform calendarului actual, în 12 iunie ar urma să înceapă prima probă din cadrul competențelor, iar prima probă scrisă este programată din 26 iunie. Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română.

  Sursa: HotNews

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.