miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Timișoreanul Ion Nicolae Anghel a primit premiul „Cartea Anului” la Arad. A fost premiat și Lajos Notaros pentru debut în literatură

  de Tomck@t | 10 decembrie 2022, 6:15 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Uniunea Scriitorilor din România – filiala Arad și-a premiat și în acest sfârșit de an membrii care au ieșit în evidență cu noi apariții editoriale. „Cartea Anului” a fost declarată „Cartea boemei & Cartea Editorului”, semnată de timișoreanul Ion Nicolae Anghel, premiat pentru prima oară de către filiala Arad a Uniunii. De asemenea, a fost distins cu un premiu pentru prima oară și jurnalistul Special Arad, Lajos Notaros, pentru debutul în literatură cu mini-romanul „Run, omule, run!” (apărut în acest an la Editura Mirador).

  Premierea a avut loc astăzi, 10 decembrie, la Casa Jelen, fiind astfel acordat pentru al șaptelea an consecutiv (din 2016) și un premiu special oferit de către revista literară arădeană în limba maghiară „Irodalmi Jelen”.

  Vasile Dan, Președintele Uniunii Scriitorilor din România – filiala Arad a ținut un scurt discurs în deschiderea galei de premiere, menționând că sponsorizările au fost la fel de slabe ca de fiecare dată în ultimii ani, dar există, totuși, în continuare, din partea Centrului Municipal de Cultură și din partea Consiliului Județean Arad. De asemenea, a salutat cei doi membri noi în Uniune, pe scriitorii Baltai Janos și Peter Szabo.

  Din păcate, filiala Arad a Uniunii Scriitorilor a pierdut în acest an trei membri, trecuți în neființă: Diana Groza, Dagmar Maria Anoca și Petru M. Haș. În amintirea lor, s-a ținut un moment de reculegere.

  Au fost cinci premii acordate din partea Revistei Arca (editată de Uniunea Scriitorilor din România – filiala Arad), după cum urmează:
  – Premiul pentru poezie / cronică literară: Lucia Cuciureanu
  – Premiul pentru cronică de teatru: Carmen Neamțu
  – Premiul pentru poezie: Monica Rodica Iacob
  – Premiul pentru debut: Lajos Notaros
  – Premiul „Opera Omnia”: Lia Alb

  La acestea se adaugă Premiul „Irodalmi Jelen”, acordat scriitorului și lectorului universitar doctor de la Universitatea din Oradea, Florin Ardelean – de curând, membru al filialei arădene și membru al juriului în acest an, alături de Gheorghe Schwartz și Ioan Matiuț.

  Marele premiu din acest an, „Cartea Anului”, a fost o surpriză pentru mulți dintre cei prezenți, fiind acordat scriitorului timișorean Ion Nicolae Anghel, devenit și el, de curând, membru al Uniunii Scriitorilor în Arad, dar pe care puțini membri îl cunosc personal, după cum a declarat chiar scriitorul laureat. El a fost redactor al Editurii Facla (devenită ulterior Editura de Vest) din Timișoara și proprietarul Editurii Amarcord.

  Cartea pentru care a fost premiat, „Cartea Boemei & Cartea Editorului”, a apărut în anul 2021 la Editura Eikon din Bucureşti și este ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, a volumului „Cartea Boemei“ din 2019. Născut în anul 1944, în localitatea Coslogeni, judeţul Călăraşi, Ion Nicolae Anghel, de-a lungul activităţii desfăşurate în Banat, a fost primul redactor de carte al unor oameni de cultură din această parte a României, cum ar fi Gheorghe Schwartz, George Şerban, Livius Ciocârlie, Ovidiu Pecican, Dana Gheorghiu, Nicolae Boboc, Ilie Gyurcsik, Tudor Creţu, Victor Neumann, Claudiu T. Arieşan, Dan Ungureanu etc. A mai publicat volumele „Cartea cu Pamfil“ – convorbiri (1996) și „Iulia Feier şi alte povestiri din memorie“ (2016).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.