sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Frăție arădeană-timișoreană, un poet tragic și Opera (S)omnia la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor

    de Tomck@t | 10 decembrie 2016, 4:03 PM | Cultură

    0

    Ca la fiecare sfârșit de an, de 22 de ani încoace, filiala Arad a Uniunii Scriitorilor din România își premiază membrii care s-au remarcat în literatura românească, în special în regiunea vestică, aducând o recunoștință oficială celor mai însemnate apariții editoriale din anul precedent. Nu ar fi fost cu nimic mai diferită gala de premii din seara de vineri, dacă nu ar fi fost menționat „cu căldură” numele unui scriitor și om de afaceri maghiar, Zoltán Böszörményi (membru al filialei timișorene), în „casa” căruia s-a organizat de această dată ceremonia, adică în Casa Jelen. Totuși, s-au mai trecut în revistă (nu în Arca, deocamdată) și câteva momente inedite, cum ar fi evidențierea frăției Arad-Timișoara, premierea unui „poet tragic” și scoaterea de sub naftalină a unui poet „deja omorât”.

    Vasile Dan a menționat la un moment dat și „pseudo-concursul” Arad – Capitală Culturală Europeană 2021, precizând că Uniunea și-a păstrat distanța de la această campanie datorită faptului că USR Arad (atenție! Nu partidul!) nu este doar o filială arădeană. Aceasta poate fi considerată, de fapt, o filială regională, având peste 50 de autori valoroşi în toate genurile literare, aparţinând unor generaţii şi stiluri diferite, cu rezidenţă atât în Arad, cât şi în Oradea, Deva, Hunedoara, Braşov, Timișoara și chiar în Voivodina (Serbia). Având în vedere aceste aspecte, în mod firesc, Uniunea nu și-a asumat rolul mărului discordiei între cei doi competitori, Arad și Timișoara, alegerea unei baricade în acest „război al nimănui” fiind complet inoportună.

    Juriul, format din Vasile Dan, Gheorghe Schwartz şi Horia Ungureanu au acordat 8 premii literare pentru cărţi apărute în anul editorial 2015, nu înainte de a primi cu brațele deschise doi membri noi în Uniune: poetul arădean Ioan Dehelean și poetul timișorean Constantin Novăcescu.

    Iată, așadar, un prim semn al frăției dintre Arad și Timișoara în termenii Uniunii Scriitorilor, la care s-a mai adăugat premiul pentru carte de istorie, înmânat inginerului timișorean Victor Neumann pentru „Istoria Banatului. Studii privind particularitățile unei regiuni transfrontaliere”, apărută la Editura Academiei Române (București, 2015), cel care – în treacăt fie spus – este soțul Simonei Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.

    Cu premiul pentru carte de debut a fost distins Ionel Costin („Drumul” / Editura Mirador, 2015), iar premiul pentru proză i-a revenit tânărului Andrei Mocuța, pentru cartea „Literatura” (Editura Tracus Arte, 2015).

    La categoria „poezie” au fost premiați poeții arădeni Ioan Dehelean („Umbrele din alfabet” / Editura Brumar, 2015) și Ioan Matiuț („După perete” / Editura Mirador, 2015), însă cel mai solemn moment al serii a fost premierea unui poet „tragic”, conform formulării lui Vasile Dan, al cărui pseudonim are o rezonanță puternică pe scena literară autohtonă. Ultima oară când Uniunea Scriitorilor din Arad a menținut legătura cu poetul născut la Lipova, acesta își petrecea veacul într-o mașină abandonată a unui prieten din București. Este vorba despre T. S. Khasis, care nu a putut fi prezent la gala arădeană, dar îi va fi înmânată diploma pentru volumul „aparenta naturalețe a vieții”, apărută în 2015 la Casa de Editură Max Blecher.

    „În fiecare an ne «omorâm» un coleg ajuns la o anumită vârstă”,

    a spus Vasile Dan, referindu-se la premiul „Opera Omnia” pentru întreaga activitate, acordat, de regulă, scriitorilor care au împlinit o vârstă rotundă. Anul acesta, cu această diplomă a fost distinsă scriitoarea Monica Rodica Iacob. Este de menționat faptul că acest premiu, conform regulamentului, este ultimul ce poate fi dat de USR. O regulă ce tocmai a fost încălcată… în casa ungurului, vorba vine, vorba pleacă. Scriitorul Gheorghe Mocuța a fost distins cu „Opera Omnia” – sau mai degrabă „Opera Somnia”, după cum a menționat în glumă chiar scriitorul – în 2014. „Credeam că după acest premiu nu mai există nimic, dar iată că au reușit să mă scoată de sub naftalină”, a spus Mocuța seniorul, după ce a fost distins cu premiul special „Irodalmi Jelen”, înmânat de jurnalista Bege Magdolna în numele lui Zoltán Böszörményi (care a lipsit de la eveniment, dar care ne salută „cu căldură” dintr-o piscină din Barbados).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.