luni, 4 noiembrie, 2024

Special Arad Logo

    Zi de sărbătoare pentru sudorii arădeni. De ziua lor, au fost cinstiți cei mai buni meseriași | Foto

    de Tomck@t | 2 octombrie 2017, 6:44 PM | Știri Arad

    0

    Știri Arad. Pe terasa Casei Jelen a avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, „Ziua Sudorului”, eveniment care se organizează de nouă ani încoace (chiar dacă nu consecutiv) și care în România se sărbătoreşte numai la Arad.

    „Ziua Sudorului” a fost organizată de filiala Arad a Asociaţiei Sudorilor în parteneriat cu filiala Arad a Confederaţiei Patronatul Român, la sărbătoare participând reprezentanţi ai principalelor societăţi care practică sudura în municipiul Arad. S-au acordat diplome de excelență celor mai tineri absolvenți ai Școlii de Sudură și celor mai vechi sudori arădeni, printre care se remarcă doamna Maria Avramuț (foto jos), singura femeie sudor din Arad. Au primit diplome, de asemenea, colaboratorii vechi ai Asociaţiei Sudorilor, care au susținut proiectul de a înființa în orașul nostru Școala de Sudură.

    ziua sudorului 2017 (38)

    „Sunt oameni care au muncit o viață întreagă ca sudori și trebuie să arătăm respectul nostru pentru acest lucru. Este o muncă cinstită și o meserie foarte căutată, cu toate că la noi în țară a fost blamată, însă acum oamenii încep deja să realizeze că o meserie bună e mai bună decât să ai o diplomă și să lucrezi la supermarket. Un sudor bun poate câștiga acum un salariu începând de la 1500 de euro”, ne-a spus amfitrionul evenimentului, Marin Crişan, președintele filialei Arad a Confederaţiei Patronatul Român.

    Pentru invitații evenimentului, membrii filialei Arad a Asociaţiei Sudorilor au gătit, la fața locului, bunătăți la ceaun și la grătar. „Facem o mâncare «muncitorească». Uite ce utilaj de gătit avem aici!”, a arătat Marin Crișan spre un cazan mic construit chiar de către unul dintre tinerii sudori și pe care s-a sudat inscripția „Gabi — Plasma Jet”.

    L-am întrebat pe Francisc Tusz, preşedintele filialei din Arad a Asociaţiei Sudorilor (Asociația-mamă a fost înființată în anul 1990), dacă într-adevăr numai la Arad se organizează „Ziua Sudorului” dintre toate orașele în care organizația are câte o reprezentanță. „După cunoștințele mele, da… și eu așa știu. Eu sunt și în Consiliul de Administrație pe țară și există 17 filiale județene, dar pot să spun că noi, cei din filiala Arad, suntem cei mai activi și avem un număr foarte mare de membri. Mă refer la membri care cotizează, deoarece mai există filiale cu 60 de membri, dar dintre care doar zece contribuie financiar”.

    Despre Școala de Sudură din Arad, Francisc Tusz ne-a spus că tocmai a început a noua serie de elevi și rezultatele de până acum, cu absolvenții școlii, sunt foarte bune: „De când există școala aceasta, toți sudorii au găsit locuri de muncă după absolvire. Din păcate, este un vid enorm în acest domeniu. Sunt foarte multe firme, după părerea mea neserioase, care angajează pe oricine, pentru că situația așa îi forțează. Dacă omul știe să topească vârful electrodului, e angajat. N-au nicio hârtie, nicio calificare. Doamne dă să nu se întâmple niciun accident! Mai în glumă, eu zic așa: toți bărbații… la fotbal, la gagici și la sudură se pricep!”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.