„The Beast Is Still Alive”. KineDok se mută în curtea Bibliotecii

  de Special Arad | 10 iulie 2018, 11:51 AM | Cultură | Film

  0

  A treia ediție din 2018 a KineDok la Arad se mută în curtea Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, unde va fi proiectat, miercuri seara, de la ora 21:30, „The Beast Is Still Alive”, un documentar despre comunism și percepția acestuia în era post-revoluționară. Împletind genul experimental și animația cu imagini de arhivă și filmări contemporane, filmul redă efectele personale ale totalitarismului, firul narativ fiind construit din dialogul imaginat între tânăra regizoare și bunicul ei decedat, fost membru a unei grupări anti-regim.

  Filmul va fi proiectat cu subtitrare în limba română, iar intrarea va fi liberă.

  THE BEAST IS STILL ALIVE
  Regia: Mina Mileva, Vesela Kazakova
  Producţie: 2016, Bulgaria, Marea Britanie
  Durata: 90 minute

  Sinopsis:
  Acest documentar politic se referă la căutarea unui comunism ideal și la modul în care acesta nu a fost niciodată găsit în practică. Filmul începe cu dosarul secret al poliției, despre bunicul unei tinere de naționalitate bulgară. Acesta, simpatizând cu socialiștii bulgari în anii 1920, după ce a văzut prejudiciul cauzat de Partidul Comunist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a alăturat mișcării de rezistență anticomunistă Goryani, din munții bulgari. Folosind secvențe animate, fotografie temporizată și un dialog fictiv, utilizând dublaj de voce, între tânără și bunicul ei decedat, “Bestia e încă vieȚ, arată cum generațiile tinere continuă să redescopere ideologia comunistă în contextul politicienilor discreditați și al foștilor agenți ai poliției secrete. Atitudinea tinerei față de alternativa politică la capitalism devine din ce în ce mai complexă odată cu călătoria în Cuba, unde participă la o discuție de grup cu filozoful și comunistul sloven Slavoj Zizek.

  Premii și Festivaluri:
  · East Doc Platform Pitch, Praga – IDFA FORUM AWARD
  · Festivalul Aegean Docs – Cel mai Bun Film Documentar
  · Festivalul de Film de la Sarajevo – selecție
  · Festivalul de Film de la Trieste – selecție

  KineDok este un program de distribuție alternativă de film documentar care își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Inițiat în 2015 de Institutul de Film Documentar din Republica Cehă împreună cu parteneri din 4 țări, KineDok se află în continuă extindere, în 2018 programul având loc în 8 țări: Cehia, Slovacia, Croația, Ungaria, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările participante, vor fi proiectate în peste 20 de spații neconvenționale din țară.

  KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania şi realizat în Arad de CitiZenit.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.