miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Televizorul îți dă dureri ale ochilor și migrene? Iată ce poți face să eviți asta

    de Special Arad | 29 mai 2020, 2:20 PM | Advertorial | IT

    0

    În perioada de izolare provocată de pandemia de coronavirus, consumul de divertisment tv a fost unul crescut. Dar consumul excesiv de televizor poate avea și efecte negative asupra sănătății noastre.

    Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri, așa că trebuie să acorzi o importanță semnificativă protecției ochilor tăi. Din păcate, în era tehnologiei, rare sunt momentele în care nu stăm cu ochii pironiți în telefoane, monitoare sau televizoare.

    Studiile recente arată că românii se uită, în medie, cinci ori pe zi la televizor. Aceste studii erau, însă, dinaintea pandemiei de coronavirus, așa că cel mai probabil numărul de ore a crescut. Adăugând și orele petrecute cu ochii în telefon, stresul la care este supusă vederea devine unul considerabil. De aceea simțim câteodată usturime a ochilor, oboseală și poate chiar și amețeli.

    Televizoare – oferte (LINK)

    Poate ți s-a întâmplat și ție să simți dureri de ochi sau amețeli după prea mult privit la televizor. Este de reținut că oboseala ochilor este un lucru destul de comun. Dar dacă experimentezi acest lucru foarte des, ar trebui să te consulți cu un doctor ca să te asiguri că totul este în regulă. În contextul în care nu ochii tăi sunt de vină, înseamnă că totul cade pe seama televizorului.

    Una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii ochilor este privitul la un obiect mic, luminos, într-o cameră întunecată. Întrucât camera este cufundată în întuneric, irisul tău este larg deschis, permițând să intre o cantitate mare de lumină. Televizorul, care reprezintă un procent mic din câmpul tău vizual general, nu va putea să îți facă irisul să se închidă cât mai mult posibil. Altfel spus, acel punct de lumină într-o mare de întuneric este ceea ce îți poate provoca dureri de ochi sau cap.

    Ce e de făcut în acest caz?

    Cea mai simplă soluție vine din setările televizoarelor pe care le deții. Prima măsură: să ajustezi lumina. Aproape toate LCD-urile au o ajustare a luminii de fundal și ceea ce poți face este să îi scazi puterea totală a luminii. Dacă nu ai reglat niciodată această setare, ci ai lăsat-o așa cum e setată din fabrică, ea se află probabil la sau foarte aproape de partea de sus a intervalului. Reducând această setare, noaptea televizorul va deveni mult mai ușor de vizionat. De asemenea, va îmbunătăți nivelul de negru, făcând ca imaginea să arate mai bine.

    Televizoare – oferte (LINK)

    O altă metodă de a nu-ți suprasolicita ochii și a combate oboseala acestora este să lași aprinse și alte lumini în casă, atunci când te uiți la televizor. Poate că, inițial, acest lucru ți se va părea deranjant, mai ales dacă nu ești obișnuit, dar este mai bine pentru ochii tăi.

    Un dezavantaj al acestei metode este că poți obține reflexii ale diverselor surse de lumină pe ecranul televizorului, din cauza amplasării lor.

    Totodată, poți alege o lumină complementară. Aceasta este o lumină gri neutră pe care o plasezi în spatele televizorului. Ea crește lumina medie din camera cu o cantitate mică, ceea ce nu îți va afecta acuratețea aparentă a culorii televizorului și îți va ajuta și ochii. Există multe televizoare care vin cu acest tip de lumini încorporate. Un exemplu: Philips Ambilight.

    Televizoare – oferte (LINK)

    În fine, opțiunea extremă este cea a creșterii suprafeței ecranului la care privești. Cu alte cuvinte: ia-ți un televizor cu diagonala mai mare sau un proiector și un panou pe care să proiectezi. Asta pentru că un ecran mai mare îți va ocupa mai mult din câmpul vizual și irisul tău se va micșora.

    Evident, există și opțiune de a reduce timpul petrecut în fața televizorului, ceea ce ar fi ok, dacă n-ar trebui să petreci prea mult timp în casă, cum a fost cazul în această pandemie de coronavirus.

    Dacă stai în proximitatea ecranelor unor televizoare nu înseamnă că ochii tăi vor fi afectați pe termen lung. Însă dacă te uiți un timp prea îndelungat la televizor da, acest lucru va provoca daune pe termen lung ochilor tăi.

    Petrecerea a mai mult de patru ore pe zi în fața unor televizoare îți va provoca tulburări de vedere și oboseală, ceea ce, la rândul său, poate cauza o vedere încețoșată. Expunerea la televizoare ar trebui să fie limitată, în special pentru copiii mici, ai căror ochi sunt și mai senibili decât ai adulților.

    Chiar și în această perioadă de izolare, copiii pot fi ajutați să petreacă mai puțin timp în fața ecranelor. Joacă-te cu ei, de exemplu. O variantă ar fi boardgames-urile, jocurile de masă. Sau încurajează-i să dezvolte hobby-uri: să picteze sau să facă colaje. Nu trebuie să-i iei copilului de tot accesul la televizor, ci doar să îi doezezi timpul petrecut în fața ecranului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.