joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Târgul Organizaţiilor Neguvernametale din Arad (Fotoreportaj)

    de Raluca Medeleanu | 23 septembrie 2014, 4:13 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Cea de-a XVI-a ediţie a Târgului Organizațiilor Neguvernamentale, organizat de Direcția de Dezvoltare și Asistență Comunitară, se desfășoară între 22 și 24 septembrie și prezintă arădenilor 30 de asociații și fundații din județ, în fața Primăriei Arad. Membrii organizațiilor își prezintă fiecărui trecător conceptul asociației, principalele țeluri și informați despre ultimele proiecte.

    Am făcut o plimbare printre standurile asamblate astăzi, rugând fiecare ONG să ofere câteva detalii despre activitatea lor.

    Printre asociațiile care au fost bucuroase să ne răspundă întrebărilor se numără Centrul Oaza, care s-a înființat în 1996. Centrul a luat naștere din dorința de a oferi sprijin copiilor între clasele I și a IV-a, care au o situație materială precară sau care sunt orfani. Aflat cu sediul pe Str. Marnei nr.2, oferă adăpost și o masă caldă, între orele 12 și 17, în plus învățându-i pe micuți diverse activități precum cusutul, croșetatul, sau confecționării de bijuterii. De asemenea, Centrul Oaza se află în parteneriat cu Centre de Adăpost din India, unde trimit în mod regulat rechizite, haine și alimente.

    Centrul Maltez își are numele de la Ordinul Calaveliror Maltezi și are peste 20 de ani de activitate, fiind înființat în 1993. Are ca scop ajutarea nevoiașilor, pe bază de credință, după cum ne-au explicat ei. Realizează activități pe fond social, atât în municipiu, cât și în județ, în general la azile de bătrâni, școli, sau spitale. De două ori pe an, de Paști și de Crăciun, prin contribuția partenerilor din Germania, oferă pachete de alimente la adăposturile de noapte, copiilor și oamenilor străzii, căutându-i prin locurile în care aceștia se fofilează ( în zona gării, prin parcuri etc). Centrul colaborează și cu o clinică din Szeged, unde reușesc să ofere reduceri pentru consultații pacienților nevoiași.

    Clubul Sportiv Temerarii există în Arad din anul 2004 și organizează activități sportive pentru persoanele cu dizabilități (precum tenisul de masă, baschetul, tirul cu arcul sau atletismul), punând la dispoziție,, din partea clubului, tot echipamentul necesar. Unul dintre cele mai de succes „proiecte” ale clubului este echipa de baschet în fotolii rulante care, la ora actuală, are 8 membrii. În România, cu tot cu cea arădeană, există în total 5 echipe de baschet pentru persoanele cu dizabilități.

    Centrul pentru Tinerii cu Dizabilități (aparținător Direcției de Dezvoltare și Asistență Comunitară Arad) oferă, încă din 2002, găzduire gratuită, 8 ore pe zi, tinerilor peste 18 ani, aceștia beneficiind de terapie ocupațională, individuală, de grup sau de familie și li se organizează, pe lângă aceasta, tabere și excursii. La ora actuală centrul are 22 de membrii.

    Asociația Animed, fondată în 2001, oferă servicii medicale animalelor aflate pe străzile Aradului. Anual, prin asociație trec câte 400-500 de animale accidentate, lovite, făcându-li-se intervenții chirurgicale, iar după însănătoșire toate sunt deparazitate, vaccinate și sunt dotate cu microcip, iar apoi sunt date spre adopție gratuită. Reprezentanta asociației ne-a explicat că tot ceea ce își doresc este ca animalele să aibă un viitor și o familie care să le iubească. Animalele rămân, pe cât posibil, în incinta asociației, până în momentul în care cineva le adoptă. Colaborând cu mai multe asociații de acest fel din străinătate, reușesc să le trimită spre adopție și în alte țări, chiar astăzi reușind să trimită 7 câini în Germania.

    Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, deschisă încă din 1952, are astăzi 18.000 de membrii și desfășoară o activitate foarte complexă. A fost înființată cu scopul de a acorda sprijin pensionarilor, oferindu-le ajutoare nerambursabile, împrumuturi financiare, alimente la preț de producător în cadrul celor 2 magazine de tip economat deschise în Arad. În plus, Casa de Ajutor a deschis o cantină, unde peste 100 de persoane pot lua masa de amiază în fiecare zi, organizează excursii prin țară și oferă servicii medicale (fizioterapie, stomatologie), toate acestea la prețuri minimale.

    Crucea Roșie filiala Arad prezintă în cadru târgului demonstrații de prim ajutor realizate de membrii Detașamentelor de Dezastre care au participat anul acesta și la Competiția Națională de Prim Ajutor de la Poiana Brașov, unde au obținut locul al V-lea. De asemenea, voluntarii Crucii Roșii oferă gratuit măsurători ale tensiunii arteriale și informații depre sănătate.

    Asociația de Voluntari „Educatio” a fost reprezentată de către doi voluntari veniți din Republica Togoleză, din Africa de Vest, printr-un program de voluntariat derulat pe o perioadă de 10 luni. Ei ne-au relatat că, pe decursul lunilor petrecute în Arad, au fost implicați în activități prin care au ajutat copiii din orfelinate sau persoanele din centrele antidrog.

    Asociația Foto Club Arad a fost și ea prezentă cu un stand, iar unul dintre membrii săi ne-a informat că Asociația Artiștilor Fotografică din Arad are peste 100 de ani vechime și este dedicată tuturor iubitorilor de fotografii, organizând cursuri gratuite de inițiere. Cei care doresc să se alăture Asociației, trebuie să prezinte un portofoliu de 10-15 lucrări, fiind acceptați după ce sunt analizate de către comisia artistică.

    Asociația Română de Bioagricultură Aplicativă, fondată încă de la începutul anilor 2000, are ca scop aclimatizarea plantelor cu calități terapeutice (precum goji, ginostema, echinaceea, ginko biloba, hazmațuchi sau oregano). Oferă servicii gratuite de tratament prin diverse metode naturiste și cursuri gratuite de inițiere în bioagricultură, terapii naturiste de autovindecare, de alimentație sănătoasă și multe altele.

    Târgul ONG-urilor oferă arădenilor prilejul de a cunoaște îndeaproape oameni care, prin intermediul asociațiilor din care fac parte, încearcă să contribuie, fiecare cu cât și ce poate, la înfrumusețarea vieții și care demonstrează că, dacă privești viața dintr-un anumit unghi, întotdeauna există motive de optimism și de pozitivitate.

    Cei care nu au avut șansa încă să ajungă pe platoul din fața Primăriei, mai au șansa și mâine, începând cu ora 13:00, membrii ONG-urilor așteptându-i cu brațele deschise.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.