luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Update Experiența SYA. Început timid, final absolut furtunos | Foto

    de Tomck@t | 24 iunie 2023, 3:05 PM | Cultură | Muzică | Reportaj

    3

    Părțile negative, pentru început, care nu pot fi ignorate. Dar sunt și părți pozitive, care nu pot fi, nici ele, trecute cu vederea.

    Se spune că organizatorii festivalurilor de muzică trebuie să fie pregătiți ca în primii 5 ani să meargă din minus în minus, timp în care investiția (semnificativă, de regulă), viziunea, marketingul adecvat și buna organizare pe toate planurile sunt decisive pentru continuitatea evenimentului. Dar mai e și, pur și simplu, elementul-surpriză, norocul sau ghinionul, „priza” la public, chestii ce indică neîndoielnic rezistența în timp, respectiv rostul festivalului. SYA Experience, la Expo Arad, se află la a doua ediție (prima s-a numit Symphonic Experience), iar ieri (vineri), în prima din cele două zile ale festivalului din aceast an, s-a lovit full power de aceste crunte realități.

    A fost un semi-, un mini-festival, dacă ne raportăm la prezența publicului. Asta ca să nu spunem că – față de ceea ce și-au propus organizatorii (cu un slogan… hai să-i spunem bizar: „Make Arad great again”) – a fost un semi- sau mini-eșec.

    Ceea ce este un extrem de mare păcat, deoarece programul artistic a fost excelent. Mult prea pretențios pentru un orășel cum e Aradul, care – aparent ireparabil – se află la ani lumină de a fi „great again”.

    În jur de 300 de oameni au fost prezenți.

    SYA 30SYA 18

    Puțin peste 1000 de scaune erau în fața scenei, trei sferturi goale, așadar, plus o zonă mai ieftină, fără scaune, care s-a dovedit a fi inutilă, deoarece au fost lăsați și cei de acolo să intre, după un timp, în fața scenei, pe scaune. Nu știm câți oameni au și plătit bilet sau au primit cu generozitate invitații, dar în definitiv nici nu contează. Ceea ce contează este că motivele absenteismului în masă au fost următoarele: „bilet /abonament prea scump”, „n-am auzit de ăștia”, „nici n-am știut că e festival”, „lucrez”, „sunt în concediu și plecat din țară”, poate și evenimentul concurent, Lipova Symphonic City (cu intrare gratuită) și, nu în ultimul rând, condițiile meteo: căldură sufocantă în prima parte a zilei și cod portocaliu de furtună spre seară.

    Cea din urmă, în cele din urmă, s-a și dezlănțuit cu o sălbăticie draconică, anulând ultimul concert, al lui Damian Drăghici, și oprind brusc concertul Vasovski Symphonic, pentru că vântul nestăvilit a început să ia pe sus scaune, flacoane, corturi, să dărâme coșuri de gunoi și frigidere și era cât pe ce să distrugă și scena sau să dărâme ecranul imens de lângă scenă.

    Despre efortul și munca titanică din spatele festivalului, respectiv despre dorința de a oferi ceva diferit și apreciabil la Arad, găsim câteva rânduri scrise, în urmă cu câteva ore, pe pagina de Facebook a festivalului, o postare nesemnată, scrisă la persoana I de unul dintre organizatori: „M-aș bucura să cred că lumea din Arad va înțelege, încet-încet, ce înseamnă un festival muzical. Asta presupune că aceste festivaluri să fie cât mai multe și mai diversificate, lucru pe care îl încurajez oricând am ocazia. Un festival poate fi adesea influențat de vreme, de anumite specificități tehnice samd. «Afară», după cum ne spuneau mulți dintre artiștii invitați la SYA, aceste lucruri sunt normale și de la sine înțelese. Noi suntem încă pe drumul de a învăța, de a ne educa cu privire la ce înseamnă un festival, ce logistică enormă presupune și câte resurse implică. A înțelege că la un festival nu poți anunța «la minut» un număr de pe scenă, pentru că în permanență sunt mai multe echipe tehnice care lucrează simultan și au nevoie de mai mult sau mai puțin timp să organizeze lucrurile. Nu vreau să mă întind acum cu explicațiile, cred că cine vrea să înțeleagă înțelege, cine nu, probabil că va evita festivalurile de orice fel”.

    SYA 29

    Au fost mici greșeli organizatorice. Microfonul prezentatoarei, Anca Țurcașiu, nu a fost oprit complet între două concerte, astfel că publicul a putut auzi ce s-a discutat în backstage, „muzica de pauză” s-a lăsat pornită în surdină în timp ce începuse deja concertul Flamencusion, iar zona de „food court” a fost total neinspirată pentru un festival care vrea, totuși, să aducă un standard mai înalt, care tinde spre ceva mai classy: grătare, bere la halbă, înghețată la șpaclu… Sigur, au fost și standuri cu produse mai pretențioase, dar când numărul publicului este scăzut, toate aceste lacune sar în ochi.

    Partea bună și frumoasă a festivalului. Demonstrații de zile mari

    Evident: muzica, respectiv artiștii invitați. Partea care ar fi trebuit să garanteze succesul festivalului.

    După ce tinerii arădeni de la Ribozom au „încălzit” atmosfera și așa încinsă de soare, trio farfarello (este alegerea trupei de a scrie numele cu minuscule), trupa lui Ulli Brand, Urs Fuchs și Mani Neumann – supranumit „Violonistul Diavolului”, fost membru Phoenix – a demonstrat încă o dată arădenilor (trupa a mai cântat la Arad chiar la începutul acestui an) ce înseamnă să ai muzica în sânge, iar spaniolii de la Flamencusion au „trântit” arădenilor un veritabil spectacol în care pasiunea nefalsificabilă a egalat nivelul muzicii în vene.

    SYA 35 SYA 24

    Revelația serii a fost însă Vasovski Symphonic, ultimul concert din cauza furtunii și singurul concert de vineri care a ridicat lumea în picioare.

    Încă o dată, după Kerekes Band la ediția de anul trecut, maghiarii au surprins auditoriul cu un show „electrizant”, de data aceasta cu o rețetă muzicală inedită, de-a dreptul incredibil de bine gândită și executată: Mr. Vasovski este un DJ, care restructurează piese comerciale de la artiști și trupe precum Rihanna, Queen, The Cranberries, Backstreet Boys, Gigi D’Agostino sau Eiffel 65, însă face acest lucru cu o întreagă orchestră în spate, cu vocalista Lengyel Johanna, violonistul Peter Ferencz (din trupa Peet Project), saxofonistul Peter Herold, chitaristul și vocalistul Ya Ou și invitata specială, cântăreața Gigi Radics.

    SYA 58 SYA 55 SYA 64

    Experimentul acestui superconcert crossover al domnului Vasovski a început în 2015 cu o orchestră simfonică la Budapesta, pe Papp László Sports Arena, în fața a 5000 de oameni. Peste puțin timp, a fost invitat să facă show în deschiderea concertului Anastacia.

    UPDATE

    Concertele din a doua seară SYA Experience s-au anulat din cauza prognozei meteo.

    DETALII, AICI.

    Ar fi trebuit să urce pe scenă cvartetul feminin Amadeus alături de Orchestra Sabin Drăgoi, Bega Symphony Orchestra și dirijorul Radu Popa, soprana Nicoleta Brola, tenorul Daniel Zah, violoncelistul Răzvan Suma, Ingrid Nicolaescu (alto), Vlad Paven (canto), Eduard Irimia State, Jazzybit, Ceitrei, Anamaria Kiss, Bogdan Selagea și Bianca Ștefania.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu s-a facut publicitate eficient: anul trecut am stiut din luna mai de Symphonic Experience si am luat abonamente si bilete on line. Anul asta, desi ma intereseaza evenimentele culturale, din grupul nostru de 10 mari iubitori de soectacole si festivaluri doar 1, cu totul intamplator si mult prea târziu, a aflat de festival. Anul trecut am avut acoperis la peluza. Aici , sub cerul liber nu i-a scapat nimic furtunii. Neinspirata a fost si coincidenta cu concertul de la Radna. Pacat. Poate la anul cu mai multa experienta(si cu o alternativa plauzibila in caz de timp nefavorabil) , cu publicitate vizibila si dincolo de internetj, poate va reusi.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.