Sugestii pentru un proiect: salba de castele de pe Mureș

  de Special Arad | 27 septembrie 2018, 12:07 PM | Contributors

  1

  Castelul de la Bulci

  La Galeriile Turnul de Apă a avut loc deschiderea expoziției de pictură a d. Dorina Renner, precum și lansarea de carte „Cetatea Lipovei de la Carol Robert de Anjou la ocupația sovietică”, semnată de scriitorul Daniel Vighi, originar din Lipova, acum universitar la Timișoara. La dimensionarea calității evenimentului au participat consulul Vasile Popovici, scriitor, criticul literar Mircea Mihăieș, Ovidiu Cornea, distins om de cultură teatrală a Aradului, cu prezentarea amfitrională a directorului instituției, prof. Horia Truță etc.

  Cu acest prilej, poetul Vasile Dan, director al revistei de cultură și literatură, Arca, din Arad, a sugerat o propunere pentru autoritățile județului nostru: construirea unui turism cultural de valoare europeană. Este vorba de valorificarea oportunităților istorice, oferite de așezarea unor castele, conace, cetăți de-a lungul Mureșului, care străbate ținutul Zărandului. Spunea Vasile Dan, împărtășindu-i punctul de vedere și propunându-l autorităților, că aceasta salbă de așezări speciale ar putea fi comparată (respectând diferențele!) cu „o vale a Loirei” din Franța. Aici se înșiruie ”castelele de pe Valea Loire”, dintre care cel puțin șase alcătuiesc un discurs turistic cu adevărat excepțional: Castelul regal de la Blois (cu un spectacol pe înserat de lumini și lasere), Domeniul zonal de la Chaumont-sur-Loire (cu un festival aproape permanent al grădinilor), Castelul regal de la Amboise (cu o expoziție de mobilier de epocă), Castelul de la Close Lucé, cu amintirea lui Leonardo da Vinci, Castelul de la Chenonceau și Castelul Chambord.

  La intrarea Mureșului în județul nostru, la Săvârșin e celebrul Castel regal, la câțiva kilometri există cetatea dacică de la Vărădia de Mureș (precedat de Castelul de la Petriș), mai apoi Castelul de la Căpâlnaș și Castelul de la Bulci, ale Mocsoneștilor, Cetatea Șoimoș și, în fine Cetatea Aradului. Sunt șase însemne înșiruite pe firul fluviului Mureș, în drumul său, pe teritoriul județului Arad, pe o distanță de circa 100 km. Ar putea deveni un amplu proiect cultural, turistic, istoric european de valorificare a unor resurse istorice, ajunse părăsite și năpădite de buruieni ori adăpostind spitale speciale. Geografia Văii Mureșului ar oferi deopotrivă alte atracții turistice ademenitoare.

  Anton Ilica

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Să construiești ceva „de valoare europeană” este nevoie să ai o „Echipă” de oameni pricepuți, cu diplome obținute „pe bune”. Ori actualii administratori, s-au înconjurat de oameni de tipul „râmă”, de a căror „știință” am reușit să ne edificăm deja. Lingăii, fitiliștii, fufițele, etc. … o sumedenie de oportuniști lipsiți de caracter și coloană vertebrală, servitori cu diplome cumpărate, cititori de FB, vor „construi” ceva după ureche, ca de obicei și vom avea doar un „chici”, copie turicizată, ce în mod sigur ne v-a pune destul de rapid pe lista rușinii, „acolo luați țeapă”. O constatare doar, cu o listă a realităților în mână.

   Și eu exagerez uneori când vorbesc despre Arad, din cauză că-mi iubesc meleagurile natale. Dar … „Sunt șase însemne înșiruite pe firul fluviului Mureș, în drumul său, pe teritoriul județului Arad, pe o distanță de circa 100 km.” … să transformi RÂUL Mureș în FLUVIU, este o exagerare, ce mie cel puțin, mi se pare mult prea exagerată. Dacă nu este menit să fie o ironie, atunci este o greșeală ce ar trebui corectată. Că deh … avem un articol apărut tot azi în SAR, despre FakeNews-uri. Și unii vor spune că ei știu că este Fluviu, fiincă au citit într-un ziar. :)

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.