vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  ExclusivSuferinţele și bolile orașului – o amplă investigație Special Arad

  de - | 22 aprilie 2016, 12:00 PM | Investigaţii

  6

  Cum ar putea să răspundă un oraş la întrebarea unui medic: ce te doare? Nu ştim. Dar ştim că un oraş este un organism viu. Are creier, are un sistem osos, are sistem nervos, are un sistem muscular, are sistem digestiv, circulator,  are sistem respirator, are chiar sistem genital, ba şi un sistem renal. Şi, mai ales, are suflet.

  Dacă nu trăieşti astfel într-un oraş, fie numai pentru o zi, înseamnă că doar îţi freci clipele de asfalt, ca o valiză târâtă într-o haltă.

  Aşa ne-a venit ideea acestei serii de anchete pe care o lansăm acum. Din dragoste pentru oraş.

  E un fel de diagnostic pe care îl facem cu singurul aparat pe care l-am avut la dispoziţie: întrebarea. Sau întrebările. Nu întotdeauna ne-au interesat răspunsurile la întrebarea „cine?”, ori „când”, ori „de când”. Fiindcă ştiam „unde” ne aflăm, ni s-a părut mult mai interesant să răspundem la întrebarea „de ce?”. Şi, „cum?”.

  Ideea nu e nici măcar nouă, deci nu avem pretenţia inovaţiei şi nici nu ne vom surprinde dacă va fi preluată din mers şi de alţii. Demersul jurnalistic este, însă, pus pentru prima oară în pagină, ca un fel de program de analiză a suferinţelor oraşului. A bolilor orașului.

  Aşa că, haideţi, în episoadele care vor urma – și al căror număr nici măcar nu îl cunoaștem –  să aflăm care sunt suferinţele și bolile oraşului Arad. Și, de ce nu, împreună cu toți cei care vor urmări seria de articole din Special, să identificăm eventuale soluții.

  Luni… pe Special Arad.

  GOSSIP

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. … din final – ‘’gossip’’ sau ‘’bârfă’’ – ori clevetire, flecareala, palavrageala, etc., nu cred ca e cea mai potrivita, dar daca e sa barfim, pentru viitor, e de preferat sa consideram termenul ,,gossip’’ ca si ,,taifas’’, asadar sa ne insiram la taifasuri sau chiar mai bine la o ,,conversatie’’, care speram sa fie una riguroasa, profesionista si care sa aduca in randul cititirilor publicatiei lamuriri practice si exacte despre cum ar trebui sa fie analizat si finalizat un adevarat ,,program de analiza a suferintelor orasului’’.Este o initiativa binevenita si sper ca aceasta intreprindere sa-si atinga in final scopul.Avand in vedere ca porniti din start de la premisa ca Aradul este un bolnav suferind, o sa fie nevoie de un tratament indelungat si de medici buni, fiindca intr-o astfel de situatie orice reteta data dupa ureche poate duce la sucombarea subiectului supus tratamentului (studiului).

   0 voturi
   +1
   -1
  2. De foarte multi ani Aradul sufera de o boala se pare incurabila…. Si cea ce este foarte trist este ca ne apropiem de o moarte clinica si nici macar nu ne dam seama, doar cand ne intoarcem dintr-o calatorie constientizam stadiul deprimant al orasului nostru. Dintr-un oras odata glorios si important am devenit un Municipiu de tranzit, murdar si prafuit lipsit de orice personalitate. V-om avea nevoie de oameni priceputi cu viziune si suflet pentru Aradul nostru pentru a incerca sa resuciteze oraselul numit Dust City sau mai simplu, Arad. Trist unde am ajuns in toti acesti ani. Din 1990 toata clasa politica aradeana este vinovata.

   +8 voturi
   +1
   -1
  3. Buba cea mai mare a orasului e Ghita primaritza(ca acum o da spre feminizare de cand cu gagica noua) si cum pestele de la cap se impute asa e si aradul nostru capusat de falconetii si aghiotantii lui care ce fac ziua strica noapte si a 2-a zi o iau iar de la capat si tot asa pe. U stiu cate strazi din arad.Pistele praf,strazile praf, contracte catre sotie, firma de transport 😉 etc etc

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. Vreme de 10-12 ani de cand se colecteaza fer vechi pe str Marului tot orasul dar mai cu seama locuitorii strazii Marului si al carierului Alfa sunt inecati in fum de cauciucuri si scaune bankete si cablajele masinilor dezmembrate de catre acest centru de colectate a ferului vechi,pentru recuperarea sarmei din cauciucuri si din scaunele masinilor,precum si a cuprului din instalatiile masinilor,cauzand boli be plamani si respiratorii,sinusite ,rinite alergice care se stie cat de periculoase sunt putand duce la decese in scurt timp metratate,sau tratate superficial ,cu dureri in gat,greturi si vome „din cauze necunoscute ori din cauza unui nou virus”,cati dintre noi nu ne trzim peste noapte cu nasul infundat, urechi infundate,dureri in gat etc.cate pucte de colectare a ferului vechi are Aradul? de ce nici una dintre ele nu creaza astfel de probleme? de ce nici o autoritate care sunt indreptatite,au competenta si putere decizionala catre care s-a facut din cate stiu eu mai multe reclamatii cum sunt: GARDA DE MEDIU,POLITIA LOCALA, CONSILIUL LOCAL, care se vantura pe acolo facandu-se ca „inspecteaza” dupa ce in prealabil ai anunta ca vin in control si sa nu vada fum….si nu vede doar cauciucuri sarma si cenusa rezultata… care se pot vede orcand in gropile din imediata apropiere a ferului vechi,a pistei coloniei de romii…si imediat ce acestia pleaca…se reia GENOCIDUL GAZAREA sau cum doriti sa-i spuneti…razandu-le in nas reclamantilor,si gazandul sistematic ,inconjurandu-l din toate partile pe unul dintre reclamantii inraiti dupa ce a fost fugarit cu pietre si creindu-i-se tot felul de necazuri”vrand sa-l hacuiasca”(fraza lor) sub nepasarea autoritatilor de catre romii care administreaza fer vechi si ajutoatrele lor,adica paznicul de noapte cu fratele si rudele acestuia care incendiaza mai mult noaptea de cum se lasa intunericul sau mai tarziu pe la 2-4 dimineata si de catre aceste organe abilitate de „control” cautanu-i-se nod in papura reclamantului,cand se va stopa acest GENOCID? de ce sa sufere oameni nevinovati? pentru ca cer dreptul sa respire AER CURAT? fara sa fim obligati sa respiram cu AFRIN sprey nazal care a cam disparut de pe piata sau sa facem la URGENTE HIDROCORTIZON intravenos in cazuri mai grave,sa respiram cu alte cuvinte aer fara a plati zilnic 10 lei pe un sprey nazal,sau 20 de lei pe un antibiotic buco nazal Bioparox cine are interesul sa extermine populatia Aradului,sa ne imbolnaveasca sa reduca numarul…de nici acum de SFINTELE SARBATORI de PASTI nu putem respira aer curat fara nitriti,cianuri si alte otravuri,ne-am saturat de politisti care vin la solicitari,trec pe langa fumul care-i ineaca da nu-l vede,nimic de zis,daaa…..nu-l vede,si daca te interesezi de rezultat constati ,nu fara a fi surprins ca nu s-a gasit nimic si ca daca mai reclami s-ar putea sa te alegi si cu o ….SANCTIUNE?!!!…
   Asa dar pe cand se va stopa acest fenomen,aceasta „industrie” la FOC CONTINUU??? Sa dea Dumnezeu sa auzim numai de bine,si mult succes initiatorilor.

   +9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.