vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  News AlertStatutul aleșilor locali s-a modificat. Doi primari din județul Arad vor „zbura” de pe fotolii pentru că au fost condamnați cu suspendare. Vezi cine sunt aceștia…

  de Special Arad | 8 septembrie 2015, 10:30 AM | Administraţie | Recomandările editorilor | Şimand | Zărand

  0

  Legea 215, a Administrației publice locale – „Bilblia” după care se administrează toate unitățile teritoriale din România la toate nivelurile -, a fost modificată, iar dacă până acum primarilor în funcție, care au fost condamnați cu soluție definitivă, la o pedeapsă cu suspendare, legea le permitea să rămână în fruntea administrației, acum ei sunt obligați, prin lege, să renunțe la această demnitate.

  În această situație se află Ioan Florin Moț, primarul comunei Zărand, condamnat definitiv, de Curtea de Apel Oradea, la 2 ani cu suspendare pentru luare de mită și Dema Florin, primarul comunei Șimand – condamnat la șase luni de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pentru conflict de interese.

  Instanţa a decis că primarul va fi condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare, precum şi interzicerea dreptului de a mai deţine o funcţie publică pentru 2 ani de zile. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, iar aici pedepsa primarului s-a redus la 2 ani de închisoare cu suspendare. Mai mult, judecătorii au decis suspendarea tuturor pedepselor complementare, inclusiv suspendarea dreptului de a fi primar. După această sentinţă practic prefectul a fost obligat să-l repună pe Ion Florin Moţ în funcţia de primar.Citeste mai mult: adev.ro/nds6jd

  De altfel, Instituția Prefectului a trimis ieri și o Informare privind anumite modificări legislative

  „Prefectul Județului Arad a transmis secretarilor unităților administrativ-teritoriale din Județul Arad o informare cu privire la anumite modificări substanțiale în legislația  privind administrația publică și statutul aleșilor locali.
  Astfel, în Monitorul Oficial cu numărul 349/20.05.2015, a fost publicată Legea 115/2015 pentru modificarea Legii 215/2001 a Administrației publice locale, respectiv pentru modificarea și completarea Legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, în sensul emiterii directe de către Prefect a Ordinului de încetare a mandatului de ales local (consilier local sau județean), în cazul retragerii sprijinului politic pentru acesta.  
  De asemenea, în Monitorul Oficial cu numărul 469/13.06.2015 a fost publicată Decizia nr. 18/08.06.2015 a Înaltei Curți de Justiție și Casație – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, prin care s-a stabilit faptul că dispozițiile art. 15, alin. 2, lit. e din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali sunt aplicabile și în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea în alte condiții decât cele prevăzute de art. 57 alin 1 din Legea nr. 15/1968 privind Codul Penal al României, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  Ca urmare a acestor modificări, secretarilor unităților administrativ-teritoriale din Județul Arad le-a fost solicitat ca în termen de trei zile de la primirea informării să verifice și să comunice Prefectului dacă sunt situații de aleși locali (primari, viceprimari, consilieri locali) care au fost condamnați, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, precum și să facă propunerile corespunzătoare pentru încetarea mandatului” – se arată într-un comunicat remis ieri, 7 septembrie, 2015 de Biroul de presă al Prfecturii Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.