marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Statuia lui Szántay, arhitectul celor mai reprezentative clădiri din Arad, va fi dezvelită sâmbăta aceasta

    de Tomck@t | 18 februarie 2020, 2:01 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    (foto: maszol.ro / Nyugati Jelen)

    Statuia care-l înfățișează în mărime naturală pe arhitectul arădean Lajos Szántay este finalizată și amplasată în lateralul intrării în Palatul Cultural – una dintre multele clădiri proiectate de acesta. Statuia va fi inaugurată sâmbătă seară, iar evenimentul va fi marcat cu o expoziție pe holul palatului și un concert al Filarmonicii.

    Statuia este realizată de sculptorul arădean Rudolf Kocsis, are o înălțime de 220 cm, este din bronz patinat și a fost inspirată de o fotografie din 1906, în care arhitectul a fost imortalizat în fața Bisericii Roșii, chiar la inaugurarea clădirii.

    Conform proiectului, statuia lui Szántay ține cu ambele mâini jobenul și privirea îi este îndreptată spre Parcul Eminescu.

    20604497 1484663061572819 3540747449725993497 n

    Există și o mică modificare, în schimb: pe reverul gulerului, statuia lui Szántay poartă sigla actuală a Ordinului Arhitecților din România.

    Valoarea totală a investiției a fost 168.712 lei, firma câștigătoare a licitației fiind S.C. Ronde Bosse Art S.R.L. cu sediul în Zimandu Nou, care a subcontractat lucrarea.

    Ceremonia de dezvelire a statuii va începe la ora 18:30, arădenii fiind așteptați după aceea la o expoziție amenajată în foaierul Palatului Cultural, iar de la ora 19 la un concert vocal simfonic al Filarmonicii, cu dirijorul Szabolcs Hermann (Ungaria), Csanádi László la orgă (Ungaria), soprana Sorina Munteanu, mezzosoprana Melinda Duffner, tenorul Traian Mișcu și baritonul Cristian Ardelean. Programul va include simfonii de Beethoven, Bach, Franck și Boëllmann.

    Printre cele mai importante clădiri proiectate de Lajos Szántay se numără Biserica Roșie (1904 – 1906), Palatul Kohn (1906), Sediul Băncii Arad Cenad, azi Palatul Băncii Naționale (1909), Palatul Szántay (1905 – 1912), Gara Arad (1910), Palatul Lloyd (1910 – 1911), Palatul Cultural (1911 – 1913) și Palatul Bohuș (1911 – 1913). Întreaga sa activitate a totalizat 72 de lucrări terminate și încă o se­rie de lucrări care au rămas în fază de proiect.

    A murit în sărăcie și în frig, în mansarda palatului care-i poartă astăzi numele

    În anul 1920 nu i s-a recunoscut oficial calitatea de arhitect, dar cu toate acestea, autoritățiile Aradului i-au permis, timp de 13 ani, să profeseze fără atestat profesional. L-a primit într-un final, prin Decret Regal, doar pe data de 7 iulie 1933.

    Chiar dacă a dăruit comunității arădene cele mai reprezentative monumente arhitecturale, în urma instaurării regimului comunist, timp de aproape 15 ani, Ludovic Szántay (așa cum a fost redenumit după Marea Unire) a îndurat lipsuri financiare greu de imaginat şi umilinţe repetate din partea autorităţilor locale.

    În perioada comunismului i s-a confiscat întreaga avere. După o viaţă întreagă dedicată proiectării clădirilor pentru înfrumusețarea Aradului, arhitectul a ajuns să moară de frig, în data de 8 martie 1961. Se spune că a fost nevoit să-și ardă cărțile, precum și propriile proiecte și schițe, pentru a se putea încălzi pe durata iernii.

    palatul szantay arad
    Palatul Szantay, construit între anii 1905 – 1911. Aici a și locuit arhitectul până la finalul vieții (Foto: Google Street View)

    A fost membru al mai multor societăți și comisii, printre care Societatea Maghiară de artă decorativă din Budapesta, Societatea Culturală Kölcsey și Societatea Filarmonică din Arad, Confederația Constructorilor din Arad pentru antamarea conflictelor, Comisia de arhitectură, urbanism și parcuri din cadrul Ordinului Arhitecților din Arad, Comitetul pentru calamități naturale și Institutul Cultural Liber Regesc Arad.

    De asemenea, a fost un excelent violonist și a cântat timp de peste treizeci de ani în orchestra Filarmoni­cii Aradului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. … și cu acest prilej vom avea „marea plăcere” să-i vedem și pe actualii administratori ce continuă tradiția lăsată moștenire de comuniști. Ar trebui huiduiți!!! Un adevărat arădean asta ar trebui să facă … să-i huiduie că merită cu vârf și îndesat. Nu sunteți de acord cu mine?! Mereți de vă plimbați și vedeți cum arată marea majoritate a clădirilor monumet.

      +9 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.