duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Filmul documentar despre arhitectul Aradului, Lajos Szántay, în avanpremieră la Chișineu-Criș

  de Tomck@t | 14 decembrie 2023, 2:34 PM | Cultură | Film

  1

  Filmul „Dincolo de fațadă – Lajos Szántay și Secessionismul arădean” va fi proiectat publicului pentru prima oară la Chișineu-Criș, localitatea de naștere a regizoarei Diana Ramona Gavra.

  Primăria Orașului Chișineu-Criș, în colaborare cu Asociația Iuris Civilis, vă invită astfel vineri, 15 decembrie, la ora 11:00, la Casa de Cultură a Orașului Chișineu-Criș, la avanpremiera filmului documentar realizat de Pintadera Film în coproducție cu Oficiul de Film și Investiții Culturale & Editura Video Art, un film despre viața și opera unui geniu uitat, arhitectul Lajos Szántay, care a introdus în arhitectura Aradului stilul Secession.

  În documentar apare istoricul arădean Gheorghe Lanevschi, fost muzeograf și profesor de istorie, Lajos Notaros, jurnalist Special Arad, profesor de istorie, filozofie și jurnalism, și Florin Covalciuc, actor al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

  „Vrem să surprindem cumva spiritul Aradului de la 1900 și ce a urmat după, urmărind, pe lângă această geografie simbolică, și viața și opera lui Lajos Szántay”, a spus pentru Special Arad regizoarea Diana Ramona Gavra în vară, când echipa de filmare s-a aflat la Arad.

  Din echipa de filmare a făcut parte și operatorul de imagine Marius Panduru, laureat de șase ori al Premiilor Gopo.

  Diana Ramona Gavra a produs, scris și regizat până acum scutrematrajele „I Am H” (2017) și „Vintage” (2017, regizat alături de Ligia Ciornei) și documentarele de lungmetraj „Casa cu lacăt” (2019) și „Amar” (2023), pentru cel din urmă primind premiul „Perspective noi” la Astra Film Festival din Sibiu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.