vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Stația de compostare a deșeurilor s-a inaugurat în urmă cu două săptămâni… dar de atunci a dispărut „total”

    de O. Peniță | 6 decembrie 2018, 12:28 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    4

    La  finalul lunii noiembrie se inaugura la Arad o nouă componentă a Sistemului Integrat de Management și Gestiune a Deşeurilor în judeţul Arad, şi anume Staţia de Compostare a Deşeurilor. Licitatia pentru operaţiune de compostare a fost adjudecată de către FCC Enviroment (fosta  A.S.A).

    Ce este compostarea? Metoda cea mai bună de valorificare a reziduurilor organice de tot felul o reprezintă compostarea.

    Ce este compostul? Biroul de standardizare din Quebec îl defineşte astfel: un produs matur solid rezultat din compostare, care este un proces condus de bio-oxidare a substratului organic heterogen solid incluzând o fază termofilă.

    Pe cine deserveşte staţia de Compostare a deşeurilor? Teoretic, aici, conform documentaţiei, ar trebui să ajungă deşeurile care se pot supune procesului de compostare din Zona Urbană a  Zonei 1, şi anume Municipiul Arad şi oraşele Nădlac, Pecica, Curtici, Pâncota şi Sântana – zonă în care colectarea deşeurilor supuse operaţiunilor de compostare revine de acum celebrului RETIM. Dar şi din oraşele Chişineu Criş şi Lipova unde teoretic operatorii de zonă ar trebui să înceapă activitatea la 21 decembrie-.  Care conform contractului de concesiune pe care îl are cu A.D.I  Deşeuri ar trebui să colecteze şi să transporte deşeurile compostabile la Staţia inaugurată în noiembrie. Dacă până la inaugurarea staţiei RETIM avea o scuză să nu colecteze deşeurilor compostabile  (adică rezidurile organice conform definiţiei de mai sus) de la inaugurarea acestei componente nu mai au nici o scuză de a nu le colecta.

    Ne aşteptam ca după inaugurarea staţiei de compostare uşor, uşor, în ritmul molcom în care deja ne-a obişnuit şi care se pare că nu mai deranjează pe nimeni grămezile de deşeuri organice depozitate în jurul platformelor de gunoi (frunze sau alte deşeuri biodegradabile) să înceapă să fie transportate. Din păcate la aproape două săptămâni de la inaugurarea staţiei de compostate în multe locuri din oraşul Arad, sau în zona urbană deservită, colectarea nu se efectuează! Iar necolectându-se bineânţeles că aceste deşeuri se compostează la locul de colectare mai exact putrezesc sub ochii vigilenţi ai celor care monitorizează teoretic Sistemul Integrat -ADI, U.AT-uri, finanţatori şi alte instituţii abilitate care excelează la capitolul miserupism- spre bătaia de joc a celor care plătesc tarife pentru NESERVICIUL de salubrizare din judeţul Arad citând tromepele de aplaudaci.

    Printre primele judeţe din ţară care au implementat pe Fonduri Europene nerambursabile un astfel de „Megaproiect”, dar care, adăugăm noi, îşi batjocoreşte cu megatupeu beneficiarii.

    47684144 196310901311982 8346721447409876992 n

     

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. In Arad, la, incheierea contractului cu Retim am primit o pubela maro de 120 litri pentru deseurile compostabile.
      In contract nu se pomeneste nimic despre rostul pubelei maro si nici nu exista program de colectare deseuri compostabile/golire pubela maro.
      Cireasa de pe tort e ca oricum nu poti obliga copacul sa produca maxim doua pubele de frunze pe saptamana. Poate reuseste conducerea ADISGD sa faca minunea asta?
      Pana atunci, aruncam frunzele si iarba cosita pe drum, ca sa dam de lucru si Companiei de Apa.
      Aveti alte solutii stimate firme si conducatori vremelnici de cacao??

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Și încă ceva.. in pubela ta maro de 120 de litri, cum o numești mai sus (detalii care te dau de gol ca nu esti deloc străin de aceste “combinații” ) după cum bine știi probabil, nu se pun doar frunze și iarba !!! Se pun o mulțime de alte materiale biodegradabile… Aici intervine problema gravă, oamenii pur și simplu nu știu ce sa pună in pubela !!! Ar trebuii sa fie făcute campanii de informare, de conștientizare … Dar cum ne este stilul, căutam vinovatul, nu căutam rezolvarea !!!!

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Pentru oricine care a participat în definirea targeturilor unui proiect major, în orice domeniu, este știut că există o matrice universal valabilă care se aplică. Se întocmește o „hartă” a etapelor ținând cont de cerințele specifice pentru a atinge targetul final, adică „Reușita deplină” în cadrul împlementării.
        În cazul de față există o cazuistică de aplicare a unor proiecte similare la nivelul UE, un know-how, care mai ales când folosești fonduri neramburasabile le ai la dispoziție, pentru întocmirea documentației. Aceasta din urmă, este verificată să conțină toate etapele necesare implementării.

        Nu este în intenția mea să dau lecții. Ci doresc doar să punctez faptul că problemele apărute și care continuă să persiste în conversia la o colectare selectivă a deșeurilor menajere în Arad, sunt o urmare a unui menagemnt defectuos, ducând la o implementare heirupistă, ce nu poate rezulta decât în crizele temporare cu care ne onorează distinșii „costumari” ai administrației locale. Titularul beneficiar și administratorul de proiect nu au fost pregătiți nici financiar și nici de ordin tehnic să implementeze proiectul. Amatorismul și lipsa de personal cu adevărat calificat în domeniile necesare implementării, este evidentă celor ce au ceva experință profesională. Se vede cât valorează diplomele și doctoratele copy-paste ale celor implicați.

        Mai pe înțelesul tuturor. Targetul lor a fost să-și înfunde prin buzunare multe, grămezi de bani. Și asta au și făcut!
        Nu cetățenii trebuie să le sugereze soluții. Critica și huiduiala este îndreptățită. FĂCĂTURA este evidentă. Plătesc pentru un „mercedes” dar li s-a „aruncat” un Logan second ce uneori refuză să pornească la cheie.
        Ei au crezut că dacă știu să „Asfalteze”, îngropând lipsurile, atunci și în acest caz ne-o trag pe la spate și ei rămân cu profitul.
        Dar s-au înșelat. Deficiențele sunt vizibile. Vizibile sunt și luptele din spatele ușilor închise, pentru a găsi un „Țap Ispășitor” în cârca căruia se vor pune toate „rufele murdare”, iar acesta va fi azvârlit spre linșaj opiniei nemulțumiților. Știți deja scenariul cu zornăitul cătușelor și mascații. Cei ce și-au îndesat comisioanele grase vor scăpa și de data asta. Că doar sifonarea banilor nu are un singur beneficiar.
        DNA-ul, spectator pasiv, este orb, surd, mut și handicapat fizic. Oare de ce nu se autosesizează ca în alte cazuri? Nu au primit ordinul clar pe cine trebuie să-l jumulească?

        Este o mânăreală ordinară tot proiectul ăsta. Hoția este pe față, pentru cine are ochi să vadă.

        0 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    6 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.