vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Stăpânul arogant al unui județ „întabulat” cu votanți cu tot

    de Valer Mărginean | 15 iunie 2021, 10:23 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    5

    Vreau să cred că porumbelul lansat pe facebook de președintele CJ Arad, Iustin Cionca a fost o scăpare nevinovată de așchii desprinse din vechea limbă de lemn folosită pe vremuri pentru a raporta producții fictive la hectar. Altfel spus, o gafă*, născută probabil din dorința de a „mai pune un moț” peste „tortul” de laudă prostească și obediență servit premierului ce tocmai poposise în Arad.  Nu are importanță dacă această dorință a fost a sa ori a echipei sale de comunicare, de vreme ce porumbelul a fost lansat pe pagina personală a lui Iustin Cionca („Prim-vicepresedinte la  – deci, nu „al” – n.n. – PNL Arad şi Președinte la  – iarăși, nu „al” s.n. – Consiliul Judetean Arad – în trecut: Parlamentul Romaniei – Camera Deputatilor şi Primaria Orasului Pecica”), semn clar că și-a asumat postarea și consecințele. Sau, totuși, numai postarea, asumarea consecințelor este mai complicată în politica românească și, mai ales, arădeană.

    „Bun venit la Arad, un județ liberal (s.n.), premierului PNL al României, Florin Cîțu!”, posta în seara zilei de 10 iunie, la ora douăzeci, douăzeci, președintele Iusin Cionca. Trecem peste confuzia indusă de folosirea originală a prepoziției „la”. Noi știam că înaintea substantivelor care denumesc ţări, continente, ținuturi (județe) se întrebuinţează prepoziţia „în” și eram convinși că s-a referit la Arad ca localitate. Numai că imediat după virgulă a întors-o spre județ… Ce-o fi vrut, totuși, să-i ureze premierului: bun venit LA (județul) Arad, un județ liberal sau bun venit LA (municipiul) Arad, un județ liberal? În sfârșit, suntem convinși că mulțimea de specialiști LA comunicare din juru-i va reuși să-i lămurească problema. Am fi trecut și peste postarea asta, ca peste atâtea altele care nu spun nimic. Doar că asta spune ceva. Și transmite. Nu atât premierului, care mai mult ca sigur nici n-a văzut-o, cât arădenilor din întreg județul. Cum până azi nu a șters postarea, înseamnă că își asumă jignirea adusă cetățenilor din județul Arad care nu știau că trăiesc într-un județ liberal. Nu știau că liberalii și-au însușit pur și simplu județul Arad!

    Repet, vreau să cred că este doar o gafă, posibil datorată unui avânt obedient față de premierul ce se vrea și președinte al PNL. Dar, dacă nu este o simplă (dar impardonabilă!) gafă? Dacă președintele CJA este prizonierul unei erori** și această postare este oglinda greșitei reprezentări a realității, alimentată, probabil, și de faptul că județul Arad este, acum, condus de liberali. Dacă-i așa, urarea ceva mai corectă ar fi sunat cam așa: „Bun venit în Arad, un județ condus de liberali”. Numai că urarea asta ar fi deranjat celelalte partide din alianța care ajută PNL să facă ce vrea în județ…, pardon, să conducă județul. Deci: „Bun venit în Arad premierului Florin Câțu”. Desigur, normal ar fi fost să-i transmită premierului absolut tot ce voia, chiar și o declarație de dragoste, dar nu public. Așa, între patru ochi putea să-i spună că „LA” județul Arad este liberal, ba chiar că și „ÎN” județul Békés este liberal. Ar fi fost una dintre fuduliile din meniul intern de prezentare.  Dar nu „ÎN” tarabă, „LA” târg.

    Pentru că s-a dezacordat complet, se cuvine să dăm un „LA” din diapazonul istoriei recente, „ÎN” instrumentul de comunicare al președintelui CJA și, totodată, prim-vicepresedinte al PNL Arad. Adică, să vedem împreună cât de „liberal” (mai) este județul Arad.

    LA 2004, anul în care liberalii de azi (împărțiți atunci în două partide, PD și PNL) au preluat practic conducerea politică a județului Arad, au obținut, împreună, 35,11%, fiind votați de 68.617 arădeni, din totalul de 392901 de alegători înscriși în liste, la o prezență la vot de aproape 55%.

    LA 2008 au fost 400719 de alegători înscriși în liste iar PDL și PNL (+PNȚCD) au obținut aproape 61% (126.555 voturi). Poate vă mai amintiți laitmotivul acestor alegeri: dacă un sac cu cartofi candidează pe listele PDL, va fi ales…

    LA 2012 au fost niște alegeri ciudate în Arad, fără PDL, PNL, PSD, dar cu două struțo-cămile, una „creștin-liberală” (PDL) și alta „social-liberală” (PSD+PNL).  Au fost 401113 de alegători înscriși în listele electorale și o prezență la vot de peste 56%, iar cele mai multe voturi le-a obținut PDL (mă rog, MCL…), 80806, cu foarte puține peste ceilalți „liberali” (PSD+PNL) care au fost votați de 79954 arădeni. Vă dați seama, peste 160 de mii de arădeni au votat ceva declarat liberal, dar nici măcar atunci județul Arad nu se putea numi liberal decât, să zicem, cel mult 37%. Pentru că atât reprezintă acele voturi din totalul de 430 de mii de locuitori ai județului Arad – or, să fim sinceri, nu toate cele 160 de mii de voturi au fost acordate „liberalilor”, că PSD numai liberal nu se poate spune că ar fi, dar de dragul demontrației, treacă, meargă. Deci, nici atunci nu a fost măcar pe jumătate liberal și oricum, nimeni nu a îndrăznit să susțină public că Aradul este un județ liberal.

    LA 2016 cartofii la sac erau prea scumpi pentru a fi puși pe liste și, oricum, PDL și PNL au pus în practică o aritmetică electorală prin care au demonstrat că 1 + 1 = să zicem, aproape 1. Deși, dacă ne gândim mai bine, nu aritmetica a fost greșită, ci activitatea „de mare calitate” a liberalilor care în toți anii amintiți au fost în fruntea județului. Deci, noul PNL a obținut 84423 de voturi, adică 46,2%, pentru că între timp aproape 30 de mii de arădeni au dispărut din listele electorale, iar prezența la vot a fost de numai 48,9%. Așadar, liberații au obținut mai puțin de jumătate dintre voturile exprimate de mai puțin de jumătate dintre arădenii cu drept de vot, Cam asta este aritmetica electorală reală.

    Și am ajuns LA 2020, alegerile care l-au propulsat în fruntea Consiliului județean Arad pe Iustin Cionca. Liberalii au obținut 73.632 de voturi, adică 43,16%, dar la o prezență tristă la vot, de 45%. Adică, și mai puțin decât în 2016 când au obținut mai puțin de jumătate din mai puțin de jumătate. Iar raportat la întreaga populație, județul Arad este liberal în proporție de cel mult 18%. Iată de ce, îmi permit să susțin cu toată convingerea că Arad NU este liberal. Condus vremelnic de liberali, dar NU liberal. Și oricum, tot mai puțin liberal, de vreme  ce din 2008, până în 2020 au pierdut cam jumătate dintre alegători.

    De fapt, ce-o fi însemnând „județ liberal”? Având în vedere persoana celui care a emis această nefericită și neadevărată sintagmă, dar mai ales înaltele demnități asociate numelui Iustin Cionca, inclusiv cea de prim-vicepreședinte PNL Arad, ne gândim că „județ liberal” înseamnă să nu comunici cu cetățenii din județ, cel mult să le transmiți pe facebook mesaje lipsite de conținut, auto-laudative, fără legătură cu problemele reale ale cetățenilor (nu cred că există locuitor al județului Arad care să nu se fi săturat până peste cap de atâtea drumuri „excelent” făcute care nu se mai termină niciodată sau, dacă se termină cumva, doar gropile și valurile sunt „excelente” plus, desigur, costurile).

    Înseamnă să nu te intereseze ce fac primarii liberali, primarii tăi, oricâte sesizări ți se aduc la cunoștință. Înseamnă, cu siguranță, să nu bagi în seamă abuzurile primarilor liberali din județul „liberal” pe care îl conduci, ale primarilor tăi, chiar dacă este vorba despre bani publici sau chiar dacă este vorba despre atitudine total ne-liberală.

    Realitatea ne arată că „județ liberal” înseamnă județ condus cu aroganță, un județ în care cetățenii sunt ignorați iar presa amenințată, un județ prins la butoniera partidului cu o așchie din limba de lemn care se reclamă liberală.

    Vom vedea în 2024 cum va fi aritmetica electorală și cum va arăta atunci, pe buletinele de vot, sintagma „Aradul, județ liberal”. Știm, tăceți cu un aer superior, având convingerea că după o vreme se va lăsa tăcerea și veți putea „lucra” în continuare pentru „binele” arădenilor. Mai vedem dacă aroganța și aerele de superioritate cu care vă ambalați tăcerea chiar sunt „de aur”.

    Adrian Năstase a fost mai arogant decât toți liberalii la un loc (poate încă mai este). Dar, măcar era intruit. A plătit pentru aroganța lui.

    Teleormanul lui Dragnea a fost un județ mai „roșu” decât este „liberal” Aradul, iar „tartorul roșu”, mai puternic decât cel „liberal”. Și totuși, acum, cel „roșu” este încarcerat – LA pușcărie sau ÎN pușcărie?

    Sigur, un om politic de bun simț, ar ieși public cu o explicație și, evident, cu scuzele de rigoare. Acel om politic, absolut imaginar în peisajul politic românesc, ar spune cetățenilor, printre altele, dacă a fost vorba despre o gafă sau o eroare. Acel om politic sigur nu ar „întabula” județul pe care-l conduce, ca ales al cetățenilor, pe niciun partid politic, indiferent câți șefi i-ar călca pragul.    

     

     

    *Gafă – gest, atitudine sau vorbă nepotrivită, care poate constitui o indelicatețe sau o jignire neintenționată adusă cuiva (DEX 2009)

    **Eroare – Cunoștință, idee, părere, opinie greșită; ceea ce e greșit; greșeală (DEX 2009)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Știți de ce stau asa cum stau lucrurile în Arad?
      Pt ca politicienii sunt oglinda populației. Iar jurnalistii sunt tot de același nivel. Submediocri, mereu cu mana întinsă și incompetenti. Maximul la care pot spera e ca cei pe care mai ieri ii înjurau, sa le întindă o bucata de pâine. Exemplele sunt multe. Și nu va auzeam înjurând administrația când erați pe la politia locala…. În afara de epitete și pamflete slabe nu ați vedea un subiect de presă nici dacă v-ar lovi în fata.

      +10 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.