marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Stadionul UTA – radiografia primarului Bibarț

    de Raluca Medeleanu | 12 septembrie 2019, 12:51 PM | Sport | Topic special

    0

    Când va fi gata

    După ce directorul general al UTA, Codru Grădinariu, a semnat împreună cu primarul Călin Bibarț documentul prin care municipalitatea alocă bani din bugetul local pentru club, cel din urmă, alături de directorul executiv al Direcției Patrimoniu, Ioan Ignat, a oferit lămuriri cu privire la licitația care a fost lansată ieri, 11 septembrie, pe platforma SICAP, în vederea contractării unei firme care să execute lucrările necesare  ca stadionul UTA să poată fi încadrat la categoria A. Termenul limită de depunere a ofertelor este 16 octombrie, investiția se ridică la 3,5 milioane lei. Stadionul ar urma să fie gata în 2020.

    „Așa cum probabil ați sesizat, de la preluarea mandatului, din partea presei și a suporterilor au venit întrebări cât se poate de pertinente și de simple: când se va termina stadionul. Și ați remarcat că eu nu am avansat termene, ci singura dată când am spus ceva a fost că sigur nu se va termina în acest an. Am făcut aceste declarații pentru că sunt om serios și până nu am niște repere cât se poate de clare nu vreau să vorbesc. În această perioadă am identificat, fără a fi un specialist și eu, de aceea am vrut să fie azi și domnul Ignat prezent, acest proiect a avut o evoluție de lungă durată și din motive obiective și din motive subiective. Respectiv, de la momentul proiectării inițiale au apărut trei factori externi majori”, a spus primarul Călin Bibarț, care a făcut o retrospectivă punctuală a problemelor care au dus la întârzierea lucrărilor de pe stadionul UTA.

    Motivele întârzierii lucrărilor la stadion

    Potrivit lui Călin Bibarț,  primul factor obiectiv a fost incidentul de la Colectiv, care a impus schimbarea normelor din România în ceea ce privește PSI și Protecția Muncii, ceea ce a făcut  să fie necesare modificări substanțiale asupra proiectului ( de exemplu modificarea mărimii ieșirilor și a intrărilor, modificarea distanțelor între scaune de la 45 cm la 50 cm, ce a dus implicit la reducerea numărului de locuri de la 12700 la 11600, dotarea cu spații pentru prezența pompierilor și jandarmilor etc. Al dolea factor al întârzierilor a fost dorința municipalității de a îmbunătăți categoria de clasificare a 2-a la a 4-a, care condiționează și ea suprafețele, spațiile etc. Iar al treilea factor a fost înțelegerea pe care municipalitatea arădeană a avut-o cu CNI-ul ca o parte din lucrări să le facă Compania, astfel că Primăria a așteptat aceste lucrări care trebuiau demarate și licitate de către CNI. „În final, noi am luat decizia să nu mai așteptăm după ei și atunci o parte din lucrările care erau, gazonul, nocturna, le-am și licitat și sunt acum în execuție, probabil că în 2 săptămâni vom vedea gazonul verde, iar într-o lună de zile va fi finalizată nocturna”, a declarat acesta.

    În paralel acestor trei factori obiectivi, Bibarț a declarat că a mai existat un factor „subiectiv” care a dus la întârzierile lucrărilor se pare că a fost o dispută juridico-tehnică în departamentul de Achiziții din cadrul Primăriei. „ … se discuta dacă, mărindu-se astfel suprafețele și capacitatea, lucrările care mai sunt necesare puteau sau nu să fie demarate în timp ce mai existau contracte. Nu vreau să intru în detaliile astea, ca să mă cert cu juriștii, au zis că prima dată trebuie să închidă contractul existent cu Tehnodomus și de abia săptămâna trecută au făcut recepția acolo și doar din momentul acela au fost de acord cei de la Achiziții să urce în SICAP noile lucrări care nu au putut fi executate de celălalt contract. Astfel, de ieri este urcată în SICAP o diferență de lucrări  de circa 3.500.000 lei și se mai lucrează la un caiet de sarcini pentru închiderile laterale și lucrările de la ultimul nivel care erau prevăzute și acelea în înțelegerea CNI, pentru compartimentări pentru transmisiunile de televiziune”, a spus Bibarț.

    Ioan Ignat, directorul Departamentului de Patrimoniu din cadrul Primăriei Arad a oferit mai multe detalii despre dotările suplimentare care mai sunt necesare la stadion. Pentru a îndeplini toate cerințele de omologare UEFA, suprafața utilă cât era contractată inițial a ajuns acum să fie nevoie să fie dublată. Trebuie menționat că cei 6031 de metri pătrați de care e nevoie acum sunt construiți deja, căci în proiectul cu Tehnodomus suprafața respectivă era prevăzută, însă doar ca infrastructură și suprastructură, iar partea de dotări, partea de utilități interioare, era prevăzută pentru 3223 metri pătrați. Această nouă investiție, a cărui anunț de licitație a fost lansat ieri, 11 septembrie, pe plaftorma SICAP, acoperă această diferență. Noul proiect vizează acum accese principale, parcaje, zonă sportivă, patru vestiare, grupuri sanitare, spațiu pentru antrenori activi, zonă de presă, loje oficiale în zona centrală, locuri individuale spectatori la tribune, locuri pentru persoane cu dizabilități (115 locuri), zona specifică pentru control și supraveghere, zonă pentru jandarmerie, pompieri, salvare.

    Când va fi gata

    Întrebat fiind despre vina pe care o poartă firma Tehnodomus în întârzierea lucrărilor, Călin Bibarț a preferat să nu comenteze, fiind de părere că prioritatea pe care o are la ora actuală e să se focuseze pe finalizarea cât mai repede a lucrărilor. Va fi interesant de observat care vor fi firmele care se vor înscrie la această nouă licitație și dacă printre acestea se va afla și Tehnodomus. Bibarț a subliniat că nu are niciun drept legal să împiedice o firmă să participe la vreo licitație.

    Cât despre data exactă a „tăierii panglicii”, la finalul conferinței de presă, primarul Călin Bibarț a spus că nu poate da o dată exactă, întrucât în urma licitației noilor lucrări nu are cum să știe dacă vor exista contestații între firmele care se vor înscrie. Acesta a declarat că, dacă totul ar merge conform graficului, dat fiind faptul că lucrările care au mai rămas se pot desfășura indiferent de condițiile meteorologice, stadionul ar trebui finalizat în 4-5 luni. Totuși, pentru că nu are cum să prezică desfășurarea licitației, preferă doar să garanteze că arădenii vor avea stadionul finalizat în anul 2020, anul în care se aniversează 75 de ani de la înființarea echipei UTA.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.