vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    SRI intervine în problema atacurilor cibernetice din spitale: „nu aveau instalate antivirus”

    de - | 20 iunie 2019, 10:16 AM | Naţional

    0

    Atac cibernetic la mai multe spitale din România. Ministerul Sănătăţii a transmis o avertizare către toate unităţile sanitare din România, după ce hackerii amenință sistemului informatic din sistemul sanitar.

    Specialiștii Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică spun că au identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase la nivel național, atenția fiind îndreptată asupra sistemelor informatice din spitale.

    Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, se arată pe site-ul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

    Ministerul Sănătății a confirmat atacurile.

    UPDATE:

    Serviciul Român de Informații confirmă printr-un comunicat de presă că există atacuri cibernetice la patru spitale din țară, respectiv „Victor Babeș” din București și spitalele din Huși, Dorohoi și Alba Iulia.

    „Din datele pe care le deținem până acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 și transmise mai departe către Centrul Național Cyberint am constatat că sunt afectate de ransomware ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babeș – București, Huși, Dorohoi și Alba Iulia. O echipa a CNC a plecat la Victor Babeș pentru a analiză situația și a ridică artefactele care ne permit să înțelegem cum are loc infecția și ce măsuri trebuie luate pt a o opri. Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pt oprirea infecției este suficientă intalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomwareul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, potrivit unui comunicat transmis de SRI.

    Aceeași sursă precizează că niciunul din spitalele afectate nu avea instalat antivirus.

    Citește mai multe AICI

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.