vineri, 22 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Update „Manevra” lui Totolici e tonomatul roz de supt bani negri de la pacienţii „județeanului”… Cu niște spanioli…

  de Alin Olteanu | 4 noiembrie 2014, 1:32 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor | Știri Arad

  20

  TITLUL PRINCIPAL: Fără precedent în istoria evaziunii fiscale: Spitalul Județean Arad le ia pacienților 10 lei pentru 6 ore de privit la televizorul din salon!

  INCREDIBIL DAR ADEVĂRAT! – ca să cităm din clasici: Pacienții internați în Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad trebuie să plătească, dacă vor să se uite la televizor în saloanele în care sunt internați! Și nu puțin: 10 lei pentru 6 ore, 15 lei pentru 12 ore. Și nu legal: pentru că banii nu sunt fiscalizați! – „diabolicul tonomat roz” neemițând, din setări, bon fiscal, chitanță sau orice altceva care să aibă legătură cu legile în vigoare… de la Hipocrat încoace. 

  Deținuții din penitenciare nu trebuie să plătească pentru a viziona programe TV

  După știința noastră, așa ceva, o evaziune mai „pe față” decât asta, nu s-a mai întâmplat niciunde în România… și nu credem ca cineva, în lumea asta, să-și fi bătut joc de bolnavii săi în halul respectiv! Să ceri unui bolnav, internat la chirurgie – apropo: de ce aparatul de taxat este pe secția de Chirurgie, vom întreba conducerea SCJA, vom afla și vă vom comunica -, să își plătească până și accesul la televizor, în anul de grație 2014 (în penitenciare nu se plătește…)… să ceri pe acest serviciu o taxă pe zi pe care un operator de cablu ți-o dă pe o lună întreagă… să nici nu dai bon… ei bine, e maximum de tupeu infracțional pe care poți să-l prestezi ca administrator public.

  Am folosit și noi obscena mașinărie…

  respectiv am încărcat cu 6 ore televizorul celor de la camera 206 (aleatoriu aleasă… dar vizionare plăcută și însănătoșire grabnică!)… pentru a verifica bijuteria pe care s-ar fi semnat Al Capone însuși… Nu ne mai trebuie banii înapoi… dar îi rugăm pe cei din conducerea SCJA să le explice public pacienților ei-contribuabili cum, de ce, cât a costat „implementarea proiectului”, cine l-a propus, cât câștigă, la negru (sau, uimiți-ne: curat!) semnatarii lui… respectiv la „banalele” întrebări la ale căror răspunsuri au dreptul, prin lege, toți cetățenii acestei țări.

  Am vizitat și „Iatacul portocaliu” al sultanilor Județeanului și am încercat să aflăm care-i faza

  Managerul dr. Teodora Olariu ne-a ocolit cu un zâmbet larg, asta în timp ce secretara sa ne explica că „este într-o ședință importantă și nu poate acum”, intrând, felin, la „Director îngrijiri”… Ne-am dus apoi, așa cum am fost îndrumați, la Juridic, iar la Juridic una dintre cele două doamne de acolo ne-au recomandat să adresăm o scrisoare cu întrebările care ne obsedează atât jurnalistic cât și uman onor-conducerii SCJA.
  Treaba noastră fiind să ne informăm cititorii mai prompt decât o fac autoritățile care „sunt într-o ședință importantă și nu pot acum”, am ales ca întâi să publicăm acest articol, și apoi să ne intereseze „cum se scot” Ioțcu, Olariu, Totolici și cine-o mai fi implicat în această (nouă! brand new from Arad…) mizerie.


  UPDATE: „Manevra” lui Totolici e tonomatul roz de supt bani negri de la pacienţii „județeanului”… Cu niște spanioli…

  Contractul
  de implememtare a televizoarelor cu tonomat evazionist a fost – desigur! – manevra lui Bogdan Totolici – șeful Secției de Chirurgie al SCJA. De aceea el se află excact unde trebuie să se afle un tonomat de adunat bani negri: la Etajul 2 – Secția Chirurgie. Fie vorba între noi… ăia-s banii de semințe ai lui Totolici… cum își mai trage un popă de-o excursie din cutia milei sau un patron de holding dintr-o spălătorie, ca să aibe mărunți pentru boschetari…

  Societatea comercială este pe doi spanioli

  SC BLOOMSTATION SRL, înregistrată la ORC Cluj, cu sediu intr-un apartament de bloc in Cluj Napoca, pe strada Motilor, este admnistrată de Jairo Nuez Rubio – cetățean spaniol. Conaționalul său, Daniel Martinez Ribelles, deține 33,3 % din acțiuni, un anume Pop Nicolae Sorin – 33,3%, iar o altă societate, cu zero angajați, SC Invertia Casa SRL – 33,3% (actionari Natalia Nuez Rubio, de cetăţenie spaniolă (37,5%) şi Jairo Nuez Rubio (62,5%).)
  Nu ne întrebați (încă) de unde i-a găsit Totolici pe spanioli, ce și cum e cu aparatele… dacă au certificat metrologic și așa mai departe…
  Cert e că Olărița însăși a căpiat când a văzut contractul… Dar nu avea (nici nu are) putere să i-o tragă lui Totolici… Se joacă ayatollahul și prințesa cu ea cum vor…

  Hai să vorbim puțin în termenii legii serioase…

  1. Conform prevederilor Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, Art. 3
  l(la data 22-apr-2004 Art. 3 din capitolul I reglementat de Art. 2 din Norma din 2004 )
  Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare (atata timp cat are statutul de pacient, de cetățean internat în spital)… iar să discriminezi un pacient pentru că ori nu are bani de dat ȘI pe semnalul de la televizor, ori că ce vrea să asculte știrile, iar ăla care a plătit înaintea lui, colegul de salon adică, vrea manele la maxim… e o tortură, nu un tratament! Ce să înțelegi din bulibășeala asta? Că pacientul care a plătit primul, sau pe 3 zile, e șef peste telecomandă?!…
  Nu vrei să te gândești măcar…
  Pe de altă parte, cum ne completează o amică, medic la Londra, Si in Anglia in spitalele de stat pacientul trebuie sa plateasca daca vrea sa se uite la TV. Taxa e de 2 lire pe zi , dar fiecare pacient are televizorul propriu.” Aia e cu totul altceva – pe lângă că-i mai ieftin: vrei să te uiți… ai lucrul tău… dehh… altă ligă!
   2. Conform Legii 95/2006 a Sănătîții, Art. 168
  (2) Spitalul răspunde, în condiţiile legii, pentru calitatea actului medical, pentru respectarea condiţiilor de cazare, igienă, alimentaţie şi de prevenire a infecţiilor nozocomiale, precum şi pentru acoperirea prejudiciilor cauzate pacienţilor.”
  Așadar, inclusiv a prejudiciilor determinate de discriminarea acestora prin impunerea în cadrul serviciului de cazare a taxei pe televizor…
  Sau ce naiba o fi aia…

  Autori: Alin Olteanu, Lucian Valeriu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Sondaj: Sunteți multumit/ă de serviciile medicale și administrative de la Spitalul Județean Arad?

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Bine, spitalul ia bani, 20 lei/zi, si mamemlor care solicita concediu medical daca stau in spital cu copii peste 3 ani. Eu personal, am preferat sa-mi iau concediu de odihna, decat sa dau atatia bani pentru o foaie. E adevarat ca se excepteaza ziua de internare si ziua de externare. Niciun alt medic nu-ti elibereaza CM contra cost. Si macar de ai beneficia de ceva pe perioada cat stai in spital, de banii astia. Da’ de unde.

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. Halal stire, jurnalismul a atins cote minime prin insinuarile pe care le faceti. Va recomand sa studiati legea si veti afla ca asemenea aparatelor de cafea, dozatoarelor de suc, aparatelor de parcare (acel tichet emis nu are valoare fiscala), nici acest tip de aparat nu trebuie sa emita bon fiscal, insa furnizorul trebuie sa aiba un registru pe care trebuie sa-l prezinte autoritatilor.
   Asa ca desi e imorala taxarea TV-ului, atata vreme cat e o investitie privata si nu una asigurata de spital cu titlu gratuit, e logic ca acel om sa-si scoata banii in vreun fel.

   --5 voturi
   +1
   -1
   • Arthur, esti penibil, rau, prost si ai o minte corupta…Nu-s eu psihologul tau, dar iti recomand o cura la un spital adevarat, in care sa te puna aia sa inveti pe de rost legislatie si sa te lase acasa numai dupa ce stii cel putin Declaratia Universala a Drepturiolor Omului si Constitutia pe de rost…

    +11 voturi
    +1
    -1
    • Lucian Valeriu, lucrez in domeniu si iti pot spune ca asemenea antecedente exista. De exemplu in spitalul judetean de urgenta Cluj a existat acest sistem inca din 2011. Cel care a scris commentul de mai sus are dreptate si ti-a explicat cum stau lucrurile. Inspira-expira-gandeste. Repeta asta de cateva ori pana incepi sa accepti ca si altii au dreptate si nu esti atotstiutor…

     +4 voturi
     +1
     -1
     • nici nu ma consider… dispretuiesc `atotstiutorii`…
      Da… am inteles ca firma furnizoare a acelui aparat dubios e – coincidenta! – tot din Cluj… Cine a venit cu ideea sa `investeasca` taind cablul bolnavilor si, dupa aia, sa-i taxeze cu de 100 de ori mai mult decat taxeaza orice furnizor de cablu… `pentru ca trebuie sa isi scoata investitia cumva`… hai, mai, despre ce vorbim?! Iti dai seama ce sentinta va da Curtea Constitutionala?… ca e o problema de drept constitutional simpla… Asa zici ca `si la Cluj` de parca Clujul ar fi vreo manastire de cinstiti…

      +5 voturi
      +1
      -1
     • Pe durata contractului care a fost semnat pe cinci ani, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu va încasa lunar un procent de 10% din valoarea sumei brute încasate, eliberând chitanţă şi factură. Asa au facut oare si cei din Arad ?????????????

      +2 voturi
      +1
      -1
   • Unii cred însă că bolnavii ar fi avut nevoie de altceva.

    „Nu ma intereseaza in mod deosebit televizorul. Cand esti in spital nu prea ai chef de asa ceva. În spital ar trebui să introducă alte proiecte…ca de exemplu să gasesti in farmacia spitalului medicamentele cu care trebuie sa te tratezi in spital. Eu am stat 2 luni in spital, am plecat acasa si am revenit. Si eu am dat cel putin 14 milioane pe medicamente”, spune un alt pacient.

    0 voturi
    +1
    -1
   • Codul Fiscal Art. 155: Facturarea
    (9)Prin excepţie de la prevederile alin. (5) lit. a), persoana impozabilă este scutită de obligaţia emiterii facturii pentru următoarele operaţiuni, cu excepţia cazului în care beneficiarul solicită factura:

    c)livrările de bunuri şi prestările de servicii, altele decât cele menţionate la lit. a) şi b), furnizate către beneficiari, persoane neimpozabile, altele decât persoanele juridice neimpozabile, care prin natura lor nu permit furnizorului/prestatorului identificarea beneficiarului, cum sunt: livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, servicii de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice preplătite.
    Deci Spitalul trebuia sa prevada si posibilitatea in care CLIENTUL/PACIENTUL poate cere factura pentru a da chitanta !!!

    0 voturi
    +1
    -1
  3. Apai, eu nu am stiut sa trec in contract ca trebuie sa iasa si chitanta daca da pacientul banii caci eu gandesc pentru spital nu pentru pacient, iar spitalul nu prea e cu drepturile pacientilor. si nu prea mai stiu unde e contractul de inchiriere mp din spatiul de perete pe care e fixat tonomatul. si e raspunderea managerului caci nu eu am adus firma. 🙂
   Si nici cu spatiul cu farmacia privata in incinta unitatii sanitare publice, langa farmacia spitalului nu stiu cum e legea. Da aici ii pasa spitalului de pacienti ca doar nu or ramane fara medicamente.

   +5 voturi
   +1
   -1
  4. Apai eu nu am scris in contract ca trebuie sa dea si chitanta la pacienti caci nu ma gandesc la drepturile lor. las medicii si managerii sa se gandeasca. si nu mai stiu unde e contractul. si ttot asa si cu farmacia privata din incinta unitatii publice, de langa farmacia spitalului, dr tot la drepturile pacientilor sor ganditt

   +3 voturi
   +1
   -1
  5. 20 de lei este abonamentul pe o luna la RDS cum sa te taxeze pe doua zile cu 20 de lei/doua zile intr-o institutie de stat? Mai ales ca acesti bani nu intra in contul spitalului, ci al unei firme private ! Banuim cel putin ca asa e facut contractul, pe o suma modica in timp ce patronii firmeei incaseaza fara sa ….faca nimic, si inca pe cine incaseaza….bietii bolnavi ! Pai in cazul asta, ar trebui sa te lase fara probleme sa iti aduci televizor de acasa, asa cum nu au nicio problema sa iti spuna sa aduci singur medicamente si alte consumabile sanitare. Sau si pentru alea trebuie sa dau spaga sa ma lase sa mi le aduc? Poate nu va dati seama, dar unii oameni stau cu lunile in spital, sunt in stadii de boala cronica sau finala, doar la televizor se mai pot uita, ca altceva nu au. Pai saraca familie, numai pe tv trebuie sa dea 300 de lei pe luna. Mai bine cumpara unul nou!

   +7 voturi
   +1
   -1
  6. Lasati-le oameni buni ,ca dau cu subsemnatul acuma la procuratura in legatura cu imposibilitatea de a vota a pacientilor;credeti ca mai au chef de discutii cu presa despre niste amarate de televizoare cand politia se plimba prin spitale dupa declaratii de la pacienti?

   0 voturi
   +1
   -1
  7. Din pacate este adevarat in privinta taxei tv,dar ma intreb:sunt ei in masura sa ceara 10 ron/ora.?Fara a elibera o chitanta,deoarece nu sunt prestatori de servicii(radio-tv},deci banii intra in contul bisericii din cadrul fostului Spital Municipal(pe care binenteles l-au distrus cele doua doamne.Pentru a fi clasificat spital de catg.2,una din conditii este sa atragi 5% din judetele limitrofe.Eu cred ca nu indeplinim aceste condtii.

   +2 voturi
   +1
   -1
  8. Mai sunt si altii…(http://adevarul.ro/locale/targu-mures/tonomate-televizoare-spitalul-urgenta-1_50ae7c3a7c42d5a6639d25e1/index.html)…de ceva vreme…probabil era o fita de tunari.Nici nu vreau sa ma gandesc cat a costat achizitia pe intreg ministerul…Parca in 2010, cand a aparut asta in spitale, erau proteste ale bolnavilor de cancer ca nu erau citostatice…si nu erau citostatice pentru ca nu erau bani.Si nu era criza numai la capitolul asta…se desfiintau spitale pentru ca nu mai puteau fi finante.De unde au fost fonduri pentru operatiunea”televizorul” ?Era chiar o achizitie vitala?As fi foarte curios a cui a fost ideea, a cui este firma care a livrat/montat tonomatele in spitale, prin ce importator au intrat televizoarele, prin ce vama, ce taxe vamale s-au platit si de catre cine,ce scria in referatul de necesitate/oportunitate al dosarului de achizitie etc.Pe filiera Cluj, pot face traseul politic al banului avand in vedere turbanul portocaliu al Sultanului si bunele relatii pe atunci in sanul raposatului PDL. As sugera insistenta din partea voastra pe acest subiect.Mai mult ca sigur va iesi la iveala un alt caz Microsoft…Pentru antecomentatori as avea o rugaminte…sa raspunda macar in gand si cel putin la intrebarile mele retorice si sa comenteze dupa.Observ cu tristete ca le este mai usor sa critice articolul sau editorul decat problema semnalata.

   0 voturi
   +1
   -1
  9. Am fost pacient in sectia neurologie a acestui spital.Am fost surprins sa vad dotarile cu monitoare in fiecare salon.In prima faza m-am bucurat de evolutia spectaculoasa a tehnologiei in atat de scurt timp(am mai fost internat in urma cu 2 ani la chirurgie) dar in doua saptamani cat am stat internatat am observat cu stupoare ca sunt doar pe post de bibelou.NIMENI NICIODATA nu s-a atins sau apropiat de ele nici macar sa le stearga de praf.Am intrebat ca un om de buna credinta la ce folosesc acestea…raspunsula fost sec:la NIMIC,,,au umplut doar buzunarele cuiva care le-a achizitionat.Oare nu este acelasi scenariu ca si cu televizoarele,cu deosebirea ca aceste menitoare nu au nici macar imagine chiar daca ai plati 10 lei ora?!

   +4 voturi
   +1
   -1
  10. Chestia cu televizoarele este de acum doi ani in secția de chirurgie a lui Totolici(,,privată”).Asta nu e nimic ,el mai percepe si taxa la trei saloane din secția lui(tot private)fără chitanța,adică 100roni/salon,bani care intra in buzunarul lui Totolici.El are o firma privată de îngrijire postoperatorie pe alt nume unde bolnavii sunt îndrumați.El percepe comision la majoritatea firmelor de medicamente împreuna cu directorul medical dr.Wiener Adrian.Veniturile acestui dr.Totolici de la aceasta secție privată in cadrul Sp.Judetean Arad sunt estimate la cel putin 25000 euro lunar ,bani neimpozabili.Acestea sunt putinele dintre multe alte ilegalitați Făcute de acest doctor.

   +2 voturi
   +1
   -1
  11. Felicitari doamnelor si domnilor din consiliul de conducere al SCJUArad care au reusit sa NU ACREDITEZE spitalul, sa duca atat de jos asistenta medicala in judetul nostru si asta cheltuind bani multi! Stimati pacienti, daca asta va consoleaza cu ceva, onor conducerea are aceeasi atitudine si fata de angajatii sai, sau ma rog fata de majoritatea lor. Probabil insa ca DNA este foarte ocupat cu politicieni mai grasi in aceasta perioada, dar daca sunt interesati si de alte tunuri ale conducerii actuale… sa ne contacteze, intrucat cu totii avem cunostinta de investitii substantiale fara nici o finalitate. De exemplu, doamna manager, era nevoie de 5 stomatologi platiti in regim de spor de 100% cand UPU functioneaza asa cum functioneaza? Sau trebuia sa va angajati copilul undeva, sa nu ramana dragul de el pe drumuri.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.