luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Povestea tristă a unui medic sirian învins de ayatollahii locali ai unui sistem mafiot mizerabil (I)

  de Lucian Valeriu | 27 octombrie 2014, 12:07 PM | Investigaţii | Recomandările editorilor

  12

  Prolog

  Luați articolul ăsta cum vreți… nu genul publicistic contează… dar eu o sa tratez subiectul ca pe o confesiune – rezultat al unui amalgam de documentări de tip jurnalistic  între reportaj, anchetă, știre pură, interviu, eseu de underground, intervenție gonzo în viața omului, empatie și ceva literatură… cât să nu mă creadă lumea lipsit de sentimente.
  Hai… baftă s-avem…

   

   

  Doctorul Kaiss Eibo este un om pe care merită să-l cunoști… ieși în câștig.

  În primul rând, este medic… iar dacă i s-a pus pata destinului pe tine și ți-a dat o problemă de chirurgie toracică, mulțumesti cerului c-ai ajuns la el. Mi-au trecut prin fața ochilor, prin lentilele aparatelor și prin paginile de internet suficiente cazuri încât să mă conving de asta… și nu sunt un inocent. L-am cunoscut, de altfel, cu prilejul unui caz – și nu un caz oarecare. Actrița Carmen Vlaga căzuse de pe scenă, în timpul unei repetiții, o coastă perforându-i pleura pulmonară. Medicul Kaiss Eibo, pe vremea aceea (nu mai departe de aprilie, anul trecut) șeful și, totodată, întemeietorul Secției de Chirurgie toracică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, a tratat-o și a făcut-o bine. Actrița-vedetă a Teatrului de Stat a ținut să-i mulțumească public medicului ei… un gest pe cât de firesc uman, pe atât de demn de aplaudat… așa încât a chemat presa – astfel apărând câteva articole laudativ-neutre la adresa activității medicului sirian… în genul celor publicate de toate mass-media naționale și internaționale respectabile, cu rubrici și spațiu disponibil oricând pentru evenimente sociale pozitive.

  Ei bine, de aici… tocmai de aici a început să se spargă puroiul unei urâte dușmănii!…

  O instituție sănătoasă la cap se bucură, de la vlădică la opincă, atunci când, printr-un articol de presă, i se reflectă pozitiv activitatea. Ei bine, instituția care tocmai cu sănătatea se ocupă, dar care numai sănătoasă nu e, trimite drepturi la replică… Bogdan Totolici – fost manager al SCJA și actualmente „doar” ayatollah pe Secția chirurgie – a făcut  spume. Prin „pana”  talibanului său, dr. Alexa, a dat drumul să curgă robinetului cu înjurături, contestări veninoase și ultrasubiective… rahaturi rasiste care, dacă ar fi fost semnate de un  ziarist, ar fi făcut obiectul unui proces de calomnie și insultă răsunător. Plus că oribile din punct de vedere stilistic, sintactic și morfologic și… desigur… date ca anonime. „Brancardierul” erau semnate comentariile și eseurile trimise pe mail… o aluzie „inside” la fosta demnitate a invidiosului doctor cu studii făcute la apelul bocancilor.
  Nici pe departe să se fi oprit aici…

  Medicul Eibo Kaiss a întemeiat Secția de Chirurgie toracică la SJA din nimic.

  Cu o activitate ce depășea o intervenție pe zi (în registrul de pacienți de pe anul 2012-2013 sunt cuprinse peste 500 de persoane tratate), înființarea secției se impunea de la sine – fie și pentru „simplul” fapt că pentru o intervenție de chirurgie toracică, altminteri, pacientul este trimis la Timișoara… cum se întâmplă  acum… când secția s-a dus dracului: nu mai are șef și nici personal. La clinica din Timișoara unde sunt trimiși pacienții, e patron „partenerul de afaceri” al lui Bogdan Totolici, dr. Hazm Aljobory (arab, la rându-i… important de accentuat, pentru că expulzatul timișan își etalează, ori de câte ori are ocazia, naționalismul antimusulman… care, se vede treaba, funcționeaază doar în cazul arabilor care nu fac combinații cu el), iar pacienții respectivi, desigur, decontează serviciile medicale prestate. Ați înțeles, deci, de ce, încă de la început, Totolici l-a perceput  pe Kaiss ca pe un dușman de moarte – și nu exagerez. Înființarea respectivei secții a fost, încă din fașă, boicotată tocmai de cei care trebuiau să se bucure de faptul că le crește standardul spitalului, iar pacienții sunt tratați în cadrul propriei unități.

  De aici și până la implicarea justiției în mizeria săpăturilor interne din sistemul medical nu a mai fost decât o mutare.

  Totolici și-a mobilizat gașca să găsească o „bubă” în activitatea medicală lui Kaiss și… ce-i  mare lucru în a găsi o bubă în activitatea unui medic dacă ai bani, influență și te pricepi să faci și trafic cu ele?…
  Simte poker: Procurorul Iercoșan de la Parchetul de pe lângă Judecatorie si avocatul Lile (da, `Lile ăla`…) – susține chiar doctorul Kaiss – au fost `cozile de topor` cu care Totolici  a dat, și el, câteva lovituri în trunchiul, și așa plin de cicatrici greu de escamotat al zeiței oarbe a destinelor noastre… „Ucidere din culpă” s-a numit mascarada, a  fost o rușine de proces, un teatru de marionete cu oameni aparent serioși… un spectacol grețoș…
  Am fost la toate înfățișările, din primăvară până acum, am conspectat toate declarațiile părților vătămate, ale martorilor, ale inculpaților, depoziția procurorilor, am citit toate rapoartele de expertiză – ale Colegiului Medicilor, ale Comisiei de specialitate –,  am vizionat până și înregistrările video efectuale de membrii echipei intervenției chirurgicale (Instanța nu a vrut să le vizioneze… dar le vom viziona împreună în episodul următor…), cunosc, în integralitate, speța care a stat la baza acuzațiilor de malpraxis și ucidere din culpă  formulate împotriva doctorului Kaiss. Declar cu toată responsabilitatea asta… susțin și semnez… ca la Poliție.
  Forurile medicale au opinat că, urmare a analizării din punct de vedere profesional a situației în care femeia de 60 de ani care a murit după ce toracele i-a fost închis post-operație, nu există nicio culpă medicală.
  decizia malpraxis

  (în galeria acestui prim episod, vezi, integral, și Referatul de specialitate întocmit de medicul – neutru! – conf.univ.dr. Camelia Buhas, de la Medicina Legală Bihor – act-cheie al întregului proces)
  Numai că, în Justiție, „jocurile erau făcute” încă de la formularea plângerii penale, așa încât judecătorul în cauză a pronunțat sentința… în opinia noastră influențat: 2 ani de închisoare cu suspendare și, pe acest interval temporar, suspendarea practicării profesiei. O dovadă suficient de evidentă a faptului că soluția magistratului de la Arad a fost „țintită”… este soluția pronunțată de Instanța de recurs: Curtea de Apel Timișoara a desființat suspendarea practicii doctorului sirian…

  Un individ malefic – am curajul s-o afirm.

  Iată ce zice Totolici, într-o declarație dată celor de la Glasul Aradului: [dr. Bogdan Totolici, şeful secţiei de chirurgie a Spitalului Judeţean Arad susţine că „acuzaţiile pe care mi le aduce acest doctor nu au absolut nici un fundament. Este un tip recalcitrant care nu a reuşit să se integreze în echipa noastră. În plus, din punct de vedere medical nu a reuşit să îşi demonstreze profesionalismul. Îi sugerez domnului Kaiss Eibo ca înainte să arunce cu mizerie în alţi oameni să îşi rezolve problemele pe care le are, şi care nu sunt deloc lipsite de gravitate. Acest om a fost condamnat la doi ani de închisoare, ceea ce pentru un medic este cât se poate de grav. În loc să îşi vadă de problemele lui, el mă bălăcăreşte pe mine“.]
  Băi, sultane, hai să-ți interpretez eu declarația… dacă altcineva n-are tupeu să-ți amendeze otrăvurile: în primul rând că „acest doctor” nu ți-a adus nicio acuzație… darămite fără „fundament.” Tu ești cel care i-ai adus acuzații, și încă de omor din culpă medicală – fără să vrei să vezi probele care-ți contestă lucrătura, fără să ai, măcar uman, un strop de reținere față de activitatea unui coleg de-al tău… despre care, în sinea ta, știi că e cel puțin la fel de profesionist într-ale bisturiului ca și tine! Apoi… „tip recalcitrant care nu a reușit să se integreze în echipa noastră” zici?… În primul rând ce naiba are recalcitranța cu medicina?, iar în al doilea rând, cred că vrei să spui: „n-a vrut să facă parte din mafia noastră”… iar pentru asta merită felicitat, băi, sultane – nu dat afară! Afirmația „Acest om a fost condamnat la doi ani de închisoare” denotă că ești rău și pervers până-n ultima măduvă… pentru că, în conformitate cu adevărul, omul pe care-l bălăcărești – nu el pe tine – a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar acum își poate practica, liniștit, profesia, la adăpost de indivizi malefici de teapa ta.

  (va urma)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. din pacate spitalul judetean arad a ajuns un loc unde te duci ca sa…mori nu ca sa te faci bine. si tot din pacate, sunt multe exemple care sustin aceasta stare de fapt.medicii de aici pe langa faptul ca sunt extrem de slab pregatiti sunt si nesimtiti si pusi numai pe capatuiala.

   +2 voturi
   +1
   -1
  2. Ne învârtim în jurul cozii. De ani de zile se vorbește – în scris, verbal, televizat, mediatizat – despre construirea unui nou spital – ultraperformant ca aparatură în care va funcționa personal medical profesionist. Zero! Problema sănătății a rămas în mapele CJ-ului uitată în gargarele putrede ale foștilor președinți CJ plus actualul ioțcucare vrea mai mult. Pentru el. Unde sunt promisiunile? În eter! (app. ăsta se găsește la județean?). Banii? În conturi, vile și afaceri plus obligații de partid. Județeanul e epava pe care eșuează pacienții. Unii scapă, alții, nu. Am mai scris: la et IV Interne salonul 402 de ex. nu are decât o stație de oxigen deasupra unui pat. Bolnavii – toți în faze extrem de grave – sint obligați să-și mute unul de la altul tubul ca să poată respira. E normal? Nu sunt infirmiere. Trebuie să ai aparținător altfel crapi în propiile dejecții. Au gongi. Doctorii sunt bolnavi iremediabil de indiferență totală față de viața pacientului. Probabil că sunt nemulțumiți și scârbiți și se uită la viu ca la mort. Scoți banu – mai speri ceva de la viață, nu-l ai – mori trist. Am (mai) văzut o lună întreagă cum se moare în județean. Îți bei cafeaua lângă un pat de suferință. Omul strigă slab. Nu mai poate apăsa pe buton. Te duci la el și-l întrebi ce vrea că asistența nu e de găsit. Nu mai vrea nimic. Tocmai murise sub nasul tău. Ăsta nu e spital ci loterie.
   Secția neurochirurgie a avut un medic excepțional, in persoana doctorului Bistrean. A plecat spre zări mai roz. Cel rămas, dr Manole e profesional în abis față de cel plecat. Găurește oamenii în cap, îi paralizează după care – dacă omul nu are pe nimeni – îl trimite la stația terminus, Spitalul de ”îngrijiri” paleative Ghioroc. Acolo ești terminat în max o lună.
   Dr Kaiss să-și vadă mai departe de meseria lui. Hienele astea în halat alb au și ele un termen de valabilitate. Se aude că expiră curând.

   +9 voturi
   +1
   -1
  3. Scrieți și despre TOȚI MEDICII care au plecat în străinătate. De ce? Ar fi f foarte ok să dați de ei și să le luați o declarație să vă spună cam cum se face medicină într-o altă țară europeană și cum sunt respectați pacienții și cum MITA e excomunicată, etc. Noi nu suntem săraci dar suferim de cele mai grave boli: prostie, ignoranță, infatuare, trădare, hoție și lașitate. Aceste boli nu permit nicio dezvoltare, nicio evoluție spre starea de bine a unei națiuni – ar zice iorga, kogălniceanu sau bălcescu. Iată că zicem și noi acum: nu credeți că AJUNGE? Nu credeți că a venit TIMPUL să terminăm cu EI?! În 1989 NU a fost revoluție. Dar acum va fi! După 25 de ani de jaf!

   +5 voturi
   +1
   -1
  4. Am avut prilejul sa i-l cunosc pe acest Doctor nu ca pacient dar ca prieten al unui pacient , in momentul in care la vazut doctorul cum arata la si operat nelasandul sa plece din spital ” am mers doar la o banala consultatie cu el ca prieten ” dupa ce am plecat din spital a vrut sa ii ” multumim ” na romaneste jur ca ne-a dat afara cu un picior in fund :)))) daca ma intelegeti binenteles ca am insistat ca na chiar a fost woww . Dar bine ca am plecat pana nu ne si altoia parinteste :)) multumesc Dr pt prietenul meu care e ok si daca voi avea vreo problema va fi primul doctor pe care i-l voi cauta si ma este un domn Henry si el de alta nationalitate tot asa un adevarat medic !! Apropo de asa zisi Doctori aradeni betivii curvari drogati si pokeristi se stiu iei 🙂 bafta sa nu ajungeti dracu pe mana lor sa va scoata vreun rinichii cum am facut si dupa ce l-au scos sa isi de-a seama studentii ca rinichiul scos de Dr este perfect sanatos

   +6 voturi
   +1
   -1
  5. Felicitari ptr articol, chiar asta este adevarul. Am asistat fara sa vreau la declaratia medicului in fata instantei de fond, dupa declaratia extrem de profesionista in limba romana, am fost sigur ca va fi achitat. Mai mult a fost filmata toata interventia acestui medic, o interventie extrem de complexa. Astept partea a doua a articolului… Oricum, daca se face dreptate, eu zic ca trebuie sa fie achitat.
   Fii tare doctore Kaiss! Dupa ce treci de asta capeti imunitate completa si la prostie…

   +4 voturi
   +1
   -1
   • partea a II-a va contine filmarea operatiei, cap-coada, timp de 14 minute, cu un IPhone4 cu camera buna… cam ce era high-tech acum 5 ani… cam ce are politia. filmarea a fost executata de un medic rezident – care va fi propus instantei ca martor, pe 10 noiembrie, la Curtea de Apel Timisoara.
    bagabontii de la Arad nu au vrut sa vada inregistrarea, frateee… adica ii ca si cum un militian de la circulatie n-ar vrea sa vada un video profi cu accidentul pe care il ancheteaza! 😛
    o sa public, de asemenea, si motivarea sentintei lu domnu Lorant Varga, ocazie cu care ne vom enerva si vom rade impreuna…

    +3 voturi
    +1
    -1
  6. Felicitari redactorului pentru articol. Stiam povestea, Kaiss fiind un fost coleg de facultate.Ceea ce i s-a intimplat lui Kaiss arata mizeria morala in care se scalda nu numai sistemul de sanatate ci intreaga tara. Oare citi dintre medicii buni care au parasit tara au plecat nu atit pentru un venit decent ci din cauza sefilor incompetenti inscaunati in ultimii ani pe criterii care numai profesionale nu sunt? Ma gindesc cu groaza ca daca o fii sa cad la pat chem un medic sau mor linistita fara interventia asa zisilor profesionisti.
   Felicitari doctorului Kaiss pentru intreaga lui activitate si ii doresc numai succese profesionale acolo unde oamenii stiu sa aprecieze un medic bun. Kaiss sa fie intr-un ceas bun pasul pe care l-ai facut si nu ma indoiesc ca vom mai auzi despre tine si succesele tale profesionale. Inshallah.

   +4 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.