joi, 22 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Spitalul Județean Arad are un aparat ultraperformant, la nivelul celor din marile spitale europene. „Ecograful cardiac 3D crește cu 80% acuratețea diagnosticului”

  de Raluca Medeleanu | 18 februarie 2019, 2:34 PM | Administraţie | Topic special

  2

  Ecograful cardiac este esențial pentru ca un doctor să ofere un diagnostic corect pacientului cu probleme la inimă. Spitalul Clinic Județean Arad are de ceva vreme un astfel de aparat în secția de Cardiologie, însă nici pe departe atât de performant ca noul Ecograf Cardiac Doppler 3D pe care l-a achiziționat acum Consiliul Județean Arad, la suma de 75.000 euro. Astăzi, reprezentanții Spitalului Județean, împreună cu cei ai Consiliului Județean ne-au explicat exact cât de important este acest nou aparat și ne-au oferit detalii despre planurile de modernizare și extindere a secției de Cardiologie.

  Ca să înțelegem exact cât de mare este diferența dintre vechiul ecograf de la spital și acesta nou, doctorul cardiolog Lala ne-a dat exemplu cazul unui băiat de 15 ani căruia, în urma investigațiilor medicale cu cel nou, i-a fost depistată o malformație congenitală, care nu a fost depistată de vechiul ecograf. „Ecograful 3D crește cu 80% acuratețea diagnosticului”, ne-a explicat acesta.

  Achiziționarea Ecografului 3D (despre care dr. Lala spune că este la fel de modern ca cele din marile spitale europene) vine ca o completare perfectă adusă de Consiliul Județean pentru secția de Cardiologie, a cărei reabilitare a saloanelor și extindere a secției sunt cuprinse într-un proiect de un buget total de 1 milion de euro.

  Managerul Spitalului Județean, ec. Alina Carmen Lucuța a spus că modernizarea Cardiologiei a fost una dintre principalele priorități încă de la începutul mandatului său, alături de accesarea programelor de sănătate în tratamentul cardiologiei intervenționale. De asemenea, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a declarat că pentru CJA creșterea calității actului medical este primordială și că își dorește ca arădeanul să nu mai fie nevoit să meargă în alte orașe din țară atunci când are probleme de sănătate, astfel că se va continua accesarea fondurilor europene pentru modernizarea Spitalului Județean Arad încât să ajungă un spital de prim rang.

  „Pot să vă spun că în acest moment suntem în linie dreaptă și ceea ce mi-am propus în 2017 începe să prindă contur (…). Mă bucur că în acest an Consiliul Județean a finanțat un Ecograf Doppler 3D de înaltă performanță, pentru bolnavii cardiaci. Finanțarea există pentru modernizara cardiologiei, personal avem, dotarea este, mai așteptăm doar autorizațiile care sper să vină cât mai repede, pentru a putea funcționa și să putem oferi servicii medicale de calitate în domeniul cardiologiei”, a spus Alina Carmen Lucuța.

  Șefa secției de Cardiologie, dr. Adina Pop Moldovan a făcut o prezentare detaliată a noului ecograf 3D, marca Siemens, despre care a spus că este cel mai nou de pe piață (vezi video de mai jos).

  IMG 0033

  „Acesta este absolut necesar pentru noi pentru a putea da un diagnostic cât mai corect pacienților cardiovasculari, atât celor internați pe secția noastră, dar și pentru cei din celelalte secții ale Spitalului Clinic Județean. Noutatea acestui aparat constă ne dă posibilitatea să vizualizăm inima în cele trei dimensiuni, putând determina prezența unor tumori, unor tromfi, mai mult decât putem cu ecografia cardiacă obișnuită. O altă noutate este programul pe care îl are acest ecograf, determinând modificări ale miocardului înainte chiar de a apărea boala. Este important pentru noi, mai ales la pacienții oncologici care au tratamente citostatice care pot să afecteze mușchiul inimii. Iar pe lângă utilitatea diagnostică, avem și utilitatea științifică. Datorită acestui aparat și a programelor care le conține, am putut să facem lucrări științifice și să ne prezentăm la congresele naționale și internaționale”, a spus dr. Adina Pop Moldovan, menționând că în luna mai vor participa cu lucrări științifice și la Congresul de Insuficiență Cardiacă de la Atena, din Grecia. Aceasta a accentuat importanța pe care o reprezintă aparatura de ultimă generație în spitale, căci echipa de doctori ai secției este o echipă tânără, dornică să învețe, să se perfecționeze.

  În plus, Dr. Gabriela Chiricheu, directorul executiv la Direcția Programe de Dezvoltare din cadrul CJA, a declarat că Spitalul Județean planifică și achiziționarea din finanțare europeană a unui Angiograf care urmează să fie amplasat în Ambulatoriul spitalului.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. 1.Cine il va interpreta?
   2.Unul de la Goldis?
   3.Cine va avea acces la el?
   …acuma va spune unul din sistem ceva…nu avem profesionisti in sistemul medical,Aradul este praf la acest capitol ,de la infirmiere,asistenti si dr.Doar coruptie,interese personale….si sex.intre ei si nu numai..curvie la maxim

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.