vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    La spitale și policlinici, lifturi și rampe de negăsit. Până atunci, fiecare bolnav cum poate…

    Persoanele vârstnice, bolnave, ori persoanele cu dizabilități, se chinuie în fiecare zi să ajungă la cabinetele medicale din diferite spitale ori policlinici din Arad, sleindu-se de puteri sau apelând la mila oamenilor din jur, pentru a le ajuta să urce treptele, întrucât rampele și lifturile lipsesc. Suntem în secolul XXI și ne place să ne lăudăm că trăim într-un oraș vestic, aflat în Uniunea Europeană.

    Ne-a sunat o doamnă la „Telefonul Cititorului”, foarte supărată, aproape plângea. Ne-a relatat cum s-a chinuit să își ducă mama bolnavă, aflată în cărucior, grea de 130 kg, la Oftalmologie – la stat. La spitalul de lângă Piața Mică a trebuit să se chinuie să o urce până la etajul al doilea, fără rampă, fără lift, pe scări. Apoi au trimis-o la Policlinica Municipală, lângă Ziridava, unde s-a lovit de aceeași problemă: până într-un punct, accesul se poate face doar pe scări.

    Pe această cale, am apelat din nou la autoritățile locale să aflăm care mai sunt demersurile pentru dotarea unităților medicale cu rampe și lifturi, știind că în cazul a două dintre ele, planurile au început încă de acum doi ani, fără a se materializa încă.

    Două lifturi – tot „pe drum” de doi ani

    Greutățile cu care se confruntă pacienții și personalul medical din cauza neexistenței unor lifturi atât în clădirea fostului Municipal, cât și la Spitalul ORL, au fost aduse în atenția Consiliului Local încă din primăvara anului 2021, atunci când doi consilieri care sunt de profesie medici (Cătălin Costea și Andrei Korodi) au insistat pe necesitatea unei astfel de investiții. Aceștia au relatat mai multe cazuri în care asistenții medicali, infirmierii și medicii au fost nevoiți să urce pacienți grei pe targă, pe casa scărilor, abia reușind să întoarcă targa la cotiturile scărilor dintre etaje.

    lipsa lift spitalul municipal arad
    (Secții din fostul spital Municipal, acum parte a SCJU)

    Primul pas în vederea rezolvării acestei reale probleme – nedemnă de secolul XXI – a putut fi observat după câteva luni, în toamna anului 2021, când Primăria Arad a început procedurile pentru pornirea unei licitații publice în vederea achiziționării unui lift la Municipal și unul la ORL. Ambele lifturi ar fi urmat să fie montate în exteriorul imobilelor.

    Doar că nicio firmă nu s-a înscris la licitația lansată de Primărie, iar în primăvara anului 2022, atât imobilul cu ORL, cât și Spitalul Municipal au fost mutate în proprietatea Consiliului Județean. Din această cauză, această instituție a trebuit să reia de la zero toate procedurile pentru licitație.

    La ora actuală, CJ încă se ocupă cu întocmirea tuturor actelor necesare… Vorbim așadar de o perioadă destul de lungă de timp până când ambele imobile vor fi dotate cu lifturi. Până atunci, toți pacienții vor fi în continuare cărați cu targa, pe scări, pe brațele obosite ale personalului medical.

    Spitalul ORL – nici măcar o rampă

    lipsa rampe lift spitalul orl arad

    Am făcut și noi o vizită în cele două unități spitalicești, unde am constatat că la fostul Municipal măcar la intrarea în secții, din curte până la parterul înalt, există rampe metalice amplasate peste jumătate din scări, deși de la parter spre etaje nu mai există.

    Pe de altă parte, nici la secția de Oncologie, nici la spitalul ORL-Oftalmologie nu există montată vreo rampă.

    O doamnă asistență medicală de la ORL ne-a spus că tot așteaptă liftul promis: „Nu pentru noi, măcar pentru pacienți. Vin bătrâni în cărucioare, săracii!”.

    Investițiile de la Policlinica Municipală, la decizia asociației de proprietari

    policlinica municipala lipsa rampa arad

    Cine dorește să ajungă la cabinetele de la Policlinica Municipală de lângă Ziridava, are luxul de a folosi un lift. Dar pentru a ajunge la lift… trebuie să urce circa 15 trepte înalte peste care nu există nicio rampă.

    Încă din 2016, Special Arad a adus în atenția publică această problemă a unui lucru elementar pentru o unitate medicală, iar pe atunci reprezentanții policlinicii din centrul Aradului explicau că nu au bugetul necesar.

    Acum, aflăm că imobilul aparține de mai mulți proprietari, Primăria având în posesie 3 apartamente, iar celelalte apartamente sunt proprietate privată. „Practic, fiind proprietari într-o cotă parte foarte mică, inițiativa nu ne aparține, contribuim doar la cheltuieli”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, adăugând că dacă asociația de proprietari va veni cu o astfel de inițiativă, Primăria va achita partea sa de plată.

    O doamnă asistentă de la Policlinică ne-a spus că s-a mai luat în calcul amplasarea unei rampe simple, însă scările au înclinația prea mare și ar fi fost prea dificil pentru cărucioare. Totuși, mai există varianta acelui lift special de tip scaun, precum este cel amplasat la Filarmonică ori în holul Palatului Administrativ…

    Președintele Policlinicii, dr. Sârbu Adrian ne-a declarat că la ora actuală chiar sunt discuții pentru achiziționarea unei astfel de aparaturi, însă decizia finală o are întreaga asociație.

    „Policlinica are un statut aparte, e o asociație de proprietari, majoritatea fiind medici. Este în plan o astfel de achiziție, doar că lucrurile se mișcă foarte greu. Unde sunt mai mulți, e foarte dificil să miști lucrurile, să cazi de acord, să votezi. Ideea este că am obținut deja o ofertă. Eu nu pot decât să o propun colegilor proprietari și dacă vor fi de acord, se va face, dar nu pot să hotărăsc eu. Dar, repet, este în plan să se facă pe viitor. Mai e o problemă: pentru a putea monta o astfel de rampă electrică precum cea din oferta solicitată, trebuie modificate și ușile, sunt mai multe chestiuni care trebuie modificate. Trebuie obținut și certificat de urbanism, trebuie aviz de la monumente. Chiar dacă imobilul nu este monument, el este în zona protejată, astfel că e nevoie. Dar, repet, avem în plan. Știm care e situația. Din păcate, lucrurile se mișcă destul de greu”, ne-a declarat dr. Sârbu.

    Timpul trece, iar chinul pacienților continuă…

    Deși bani pentru cumpărarea unor sumedenii de aparate medicale se găsesc – suntem mereu informați atât de Consiliul Județean, cât și de Primărie că domeniul Sănătății este unul extrem de important pentru Arad, când vine vorba de a facilita accesul oamenilor care au reale probleme de deplasare la aceste servicii medicale, totul devine mult prea complicat…

    Până când?

     

    Citește și: Câtă indiferență! O bătrânică în scaun cu rotile, obligată să se tragă de balustradă pentru a intra în Policlinica Arad • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Doamna Raluca Medeleanu , unde ati parcat cand ati facut acest reportaj . Poate va interesati de ce parcarea aflata vizavi de DSP Arad parcare care deservea si Policlinica Municipala Arad a fost licitata si poate aflati daca persoana care „pazeste ” aceasta parcare o face pe baza unui contract de munca sau nu !

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.