E bătaie în fața Casei Sindicatelor! Se bat dacii cu japonezii. Am văzut și câțiva romani…

  de Lucian Dănilă | 27 septembrie 2019, 5:57 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  „East meetsWest”, sau Estul întâlnește Westul în Festival of Arts care are loc în aceste zile, până duminică, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Arad.

  Organizator este clubul Seishi Budo Arad, condus de Hanshi Pavel Milovan, iar festivalul se află la ediția a 7-a. La festival sunt invitați cu nume grele în artele marțiale mondiale. Unul dintre ei este actorul japonez sensei Lee Muruyama, actor care a jucat și în celebra peliculă „Ultimul samurai”. Din Osaka, de pe meleagurile japoneze, vine și sensei Marie Tanaka. Mai sunt prezenți Osensei Alexei Kunin (10 Dan) și Soke Yuri Smirnov din Rusia.

  Foto: Florin Ianc împreună cu sensei Lee Muruyama și sensei Marie Tanaka

  După ora 18, vor fi simulări de lupte între japonezi și strămoșii noștri, dacii. Chiar dacă va fi o așa zisă bătaie, Hanshi Pavel Milovan ne spune că festivalul promovează tocmai non-violența.

  „Evenimentul are la bază în primul rând non-violența. Non-violența în școală, în familie, pe stradă, în instituții și punem baza pe anti-bulying, că se tot vorbește despre asta”, spune Pavel Milovan, discipolul lui Mihai Botez, unul dintre cei căruia i-a înmânat testamentul marțial.

  Seminarul are loc în sala de sport de la Casa Sindicatelor. „Ca și moment cultural vrem să arătăm artele japoneze și artele românești strămoșești. Festivalul începe în jurul orei 18.30 pe platoul de la Casa de Cultură a Sindicatelor, dar înainte sunt demonstrații de arte marțiale. La fața locului, predominantă va fi muzica populară”, continuă Pavel Milovan.

  Foto: Hanshi Pavel Milovan (cel în roșu)

  Acesta ne vorbește și despre prezența japonezilor la Arad. „Din 2013 și până acum am adus trei japonezi la Arad. Fiecare a lăsat aici o bucată din entitatea lor asiatică și ne-a dat un imbold să practicăm arta jiu-jitsu tradițional. Noi nu venim să vă învățăm nimic, noi venim să vă arătăm ceea ce practicăm noi, este filozofia celor care vin aici. Tot ei spun că îi frapează recunoștința, loialitatea și respectul față de arte”, a continuat Milovan.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.