miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  După ce a pierdut definitiv în instanță Casa Sindicatelor, Primăria speră la executare silită

  de Raluca Medeleanu | 15 septembrie 2022, 3:25 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  3

  Deși Municipiul Arad a pierdut definitiv dreptul de proprietate asupra terenului și imobilului Casei de Cultură a Sindicatelor, primarul Bibarț nu acceptă situația și a trecut la „planul B” prin care speră că îi va da posibilitatea Primăriei să redobândească clădirea. Vorbim de o presiune, un control financiar prin care să se stabiliească la cât ajunge suma taxelor și impozitelor pe care Sindicatul nu le-a achitat de-a lungul timpului. Pe această cale, edilul speră să poată porni un proces de recuperare a banilor, prin care să ceară confiscarea imobilului ca echivalent al plăților.

  „Pentru a finaliza o dată pentru totdeauna problema clădirii Casei Sindicatelor şi a pune capăt «şicanărilor procesuale», am dispus începerea controlului financiar pentru a stabili cuantumul taxelor şi al impozitelor neplătite până în prezent. În cazul neachitării acestora vom face demersurile necesare pentru executarea silită.  Casa Sindicatelor este şi trebuie să rămână a arădenilor” a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.

  Amintim că după ce în anii 90 Casa Sindicatelor a fost transformtă în filială locală a Asociației Naționale a Caselor de Cultură din România, în anii 2000 Consiliul Local a dispus trecerea terenului și a imobilului în domeniul public al Municipiului Arad, ceea ce presupunea că cei de acolo să devină practic chiriașul Primăriei, însă Călin Bibarț ne-a informat că nu au plătit niciun ban, în ciuda acestui fapt. Apoi, din 2016, Asociația Casa de Cultură a Sindicatelor (ANCCSR) au acționat în instanță, pentru a cere să fie recunoscute din nou ca proprietar a terenului și construcției, să aibă drept de folosință gratuită și să fie radiat dreptul de proprietate al Municipiul Arad, proces care s-a încheiat într-un final în 13 aprilie 2022. Detalii suplimentare pe subiect puteți citi în amplul articol de pe Special Arad: Soarta Casei Sindicatelor. O sală goală de 750 locuri și un proces lung cât o zi de post

  Dat fiind soluția definitivă dată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, anume că ANCCSR are dreptul de proprietate și folosință gratuită asupra terenului aferent construcției, l-am întrebat pe primarul Călin Bibarț cum va putea solicita plata unui impozit, iar acesta a interpretat soluția instanței ca referindu-se strict la teren nu și la impozitul pe imobil. Rămâne de văzut care va fi concluzia finală a municipalității în urma controlului financiar despre care Bibarț a spus că poate dura luni de zile, fiind verificate acte retroactiv chiar cu 30 de ani în urmă, iar apoi vom asista cel mai probabil la un nou proces lung pe această problemă.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Deși am o indiferență totală asupra cui va apartine C.C.S., totuși, nu pot să nu remarc CELE DOUĂ MASURI DIFERITE pe care le aplică Primăria Arad asupra proprietarilor de clădiri și terenuri, mai ales din zona Centrală a Municipiului:
   – de ani de zile toți Primarii care s-au perindat la conducerea Municipiului, s-au lamentat că, citez „nu am ce să le facă proprietarilor de cladiri CU GRAD AVANSAT DE DEGRADARE si a celor de terenuri TOTAL NEÎNGRIJITE, decât să le dăm OCA ZIONAL (foarte …”ocazional”), niște AMENZI” -(SIMBOLICE, zic eu…) – închid citatul -, probabil ca să „nu-i deranjeze prea tare pe proprietari” (de regulă , oameni „cu greutate”). 😡
   Abia în ultima perioadă, Bibarț a inceput supraimpozitarea cladirilor degradate, dar, si aici, observ O DISCRIMINARE FĂȚIȘĂ (!!!).
   Oricum, chiar si această măsură, NEAPLICATĂ CU CONSECVENȚĂ (ca sa descurajeze total îndolența ptoprietarilor, URMATĂ DE EXECUTAREA SILITĂ (în cazul cumulării AMENZILOR și SUPRATAXELOR NEACHITATE, va avea efecte minore, de suprafață, unde DOAR cei „nebazați” vor încerca să se conformeze. ☹
   Așa că, e cel putin curioasă încrâncenarea cu care Primăria îi atacă pe proprietarii C.C.S., în timp ce cu alții MULT MAI ÎN CULPĂ, este foarte tolerantă de zeci de ani… 🤔

   0 voturi
   +1
   -1
  2. Parcă tot nu mă lupt de pomană cu acești tehnocrați. Abia ce am scris de două ori despre așa-numita „Casă a Sindicatelor”, s-a trezit și primarul… Poate se va trezi și dl. Cheșa că diversiunea mArta este „o prostie”, așa cum au afirmat (e drept că nu public) alți decidenți ai Aradului. De reținut fondurile din Norvegia despre care a pomenit Dl. Iordănescu. Încă o soluție pentru Teatrul Hirschl! Și apropo, primarul a spus public că va rechiziționa Teatrul Vechi pentru că nu s-au incasat taxele și pentru că a fost lăsată clădirea în paragină. Dacă nu-și aduce aminte, putem să căutăm în arhivă.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Domnule Schwartz, teatrul vechi este supraimpozitat cu 500%… iar primarul, din contra, a spus public de nenumarate ori ca nu are niciun interes sa preia teatrul vechi, considerand ca e mai bine sa ramana pe mainile „privatilor”. Nu comentam acum aici decizia, ci doar mentionez ca este un subiect despre care am tot scris, la fel cum am scris si despre Casa Sindicatelor intreaga situatie inclusiv despre proces. Gasiti aceste articole in arhiva site-ului.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.