După ce a pierdut definitiv în instanță Casa Sindicatelor, Primăria speră la executare silită

Deși Municipiul Arad a pierdut definitiv dreptul de proprietate asupra terenului și imobilului Casei de Cultură a Sindicatelor, primarul Bibarț nu acceptă situația și a trecut la „planul B” prin care speră că îi va da posibilitatea Primăriei să redobândească clădirea. Vorbim de o presiune, un control financiar prin care să se stabiliească la cât ajunge suma taxelor și impozitelor pe care Sindicatul nu le-a achitat de-a lungul timpului. Pe această cale, edilul speră să poată porni un proces de recuperare a banilor, prin care să ceară confiscarea imobilului ca echivalent al plăților.
„Pentru a finaliza o dată pentru totdeauna problema clădirii Casei Sindicatelor şi a pune capăt «şicanărilor procesuale», am dispus începerea controlului financiar pentru a stabili cuantumul taxelor şi al impozitelor neplătite până în prezent. În cazul neachitării acestora vom face demersurile necesare pentru executarea silită. Casa Sindicatelor este şi trebuie să rămână a arădenilor” a declarat Călin Bibarț, primarul municipiului Arad.
Amintim că după ce în anii 90 Casa Sindicatelor a fost transformtă în filială locală a Asociației Naționale a Caselor de Cultură din România, în anii 2000 Consiliul Local a dispus trecerea terenului și a imobilului în domeniul public al Municipiului Arad, ceea ce presupunea că cei de acolo să devină practic chiriașul Primăriei, însă Călin Bibarț ne-a informat că nu au plătit niciun ban, în ciuda acestui fapt. Apoi, din 2016, Asociația Casa de Cultură a Sindicatelor (ANCCSR) au acționat în instanță, pentru a cere să fie recunoscute din nou ca proprietar a terenului și construcției, să aibă drept de folosință gratuită și să fie radiat dreptul de proprietate al Municipiul Arad, proces care s-a încheiat într-un final în 13 aprilie 2022. Detalii suplimentare pe subiect puteți citi în amplul articol de pe Special Arad: Soarta Casei Sindicatelor. O sală goală de 750 locuri și un proces lung cât o zi de post.
Dat fiind soluția definitivă dată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, anume că ANCCSR are dreptul de proprietate și folosință gratuită asupra terenului aferent construcției, l-am întrebat pe primarul Călin Bibarț cum va putea solicita plata unui impozit, iar acesta a interpretat soluția instanței ca referindu-se strict la teren nu și la impozitul pe imobil. Rămâne de văzut care va fi concluzia finală a municipalității în urma controlului financiar despre care Bibarț a spus că poate dura luni de zile, fiind verificate acte retroactiv chiar cu 30 de ani în urmă, iar apoi vom asista cel mai probabil la un nou proces lung pe această problemă.
Comentariile portalului
Ieri, in jurul orei 16 mă întorceam de pe Valea Mureșului care, cu câteva excepții NESIMȚITE, în dreptul carierelor de piatra (unde era ditamai mâzga) tot (...)
Un tatã cretin, își merită soarta.
Poate parea cinism,insa este o grea lovitura pentru un parinte total inconstient...Sanatate celor doi raniti,iar soferului iadului,mai multa minte.