duminicã, 16 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Simpozion cu tema „Contribuţia minorităţilor naţionale la patrimoniul comunităţii arădene”… „Dar mai rapid, vă rugăm”

  de Tomck@t | 19 septembrie 2014, 4:19 PM | Cultură | Știri Arad | Video

  0

  Festivalul Minorităţilor din Arad este dedicat istoriei minorităţilor naţionale şi contribuţiei acestora la patrimoniul Aradului. Ieri, 18 septembrie, festivalul a debutat în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ cu un simpozion de două ore în care au vorbit reprezentanții comunităților maghiarie, sârbe, slovace, germane, evreiești, bulgare, dar și ucrainiene.

  Moderatorul evenimentului a fost istoricul Corneliu Pădureanu, iar cel care a deschis simpozionul cu un discurs a fost Surjan Laszlo, preşedintele Mişcării pentru Reconcilierea Popoarelor Charta XXI.

  Invitații au fost rugați să rezume discursul la zece minute

  Nu au fost înștiințați înainte de simpozion despre cât timp au la dispoziție, dar au fost „invitați” de moderatori, în timpul ceremoniei, să rezume istoria și interesting stuff-urile comunității lor minoritare la zece minute. Unii s-au conformat, alții, de-al dracu’, au mai lungit-o. La final, firește, cel mai așteptat moment al serii a fost când organizatorii i-a poftit pe toți cei prezenți la bufetul suedez din spatele sălii, căci, nu-i așa (?), mâncarea – connecting people. Nici n-a mai contat că stegulețele înfipte în mâncărurile de pe masă arătau țări precum Canada, Franța, Spania sau Elveția… ce nu prea au nicio legătura cu Aradul.

  Au vorbit și au tot vorbit:

  Cristina Jucan, documentarist al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, filiala Arad, a vorbit despre „Comunitatea slovacă din Nădlac, de la migraţie la stabilire”, Ionel Schlessinger, preşedinte al Comunităţii evreilor din judeţul Arad, a prezentat tema „Istoricul şi influenţa evreilor în istoria Aradului”, Maria Curac, reprezentantă a comunităţii ucrainiene din Arad, a prezentat comunicarea cu tema „Poetul Taras Şevcenko, în conştiinţa poporului ucrainean”, Michael Szellner, preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România, forumul local Arad, a adus un omagiu capelmaistrului arădean de origine german, Lambert Steiner (1914-2014), Ujj Janos, reprezentant al comunităţii maghiare din Arad, a vorbit despre „Contribuţia unor personalităţi maghiare la dezvoltarea Aradului”, Maria Hailemas, reprezentant al comunităţii bulgare din Arad, a făcut o prezentare cu tema „Istoricul minorităţii bulgare din judeţul Arad”, iar Bojidar Panici, reprezentant al comunităţii sârbe din Arad, a abordat subiectul „Comunitatea sârbilor din Arad – Trecut, prezent şi viitor”.

  Între timp, pe holurile Palatului Administrativ, arădenii puteau admira o expoziţie de fotografii din activitatea şi evenimentele minorităţilor naţionale.

  Programul zilei de vineri, 19 septembrie:

  ora 17.00, Centrul Aradului (Palatul Administrativ – Teatru-Palatul Administrativ):

  Parada portului popular al minorităţilor naţionale din judeţul Arad;

  Ora 18.00, Parcul „Mihai Eminescu”:

  Festivalul minorităţilor naţionale – spectacol de cântece și dansuri tradiţionale din repertoriul minorităţilor naţionale;

  Prezentarea tradiţiilor minorităţilor naţionale şi ale comunităţilor etnice care convieţuiesc în Arad (standuri de prezentare).

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.