Update Incendiu de vegetație uscată în Micălaca și în mai multe zone din județ

  de Mihai Todoca | 5 July 2022, 6:11 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Cu un cod portocaliu de furtună, ploi și vijelii în vigoare, în Micălaca are loc un incendiu. Este cu atât mai periculos cu cât vântul bate cu putere și există riscul extinderii focului. Momentan nu se cunosc cauzele incendiului din apropierea podului feroviar și nici dacă pompierii au fost anunțați.

  UPDATE

  La incendiul de vegetație uscată din municipiul Arad, lângă cartierul Micălaca, zona 700, intervine Detașamentul Arad cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și patru subofițeri, dar pompierii ISU au de-a face, de asemenea, cu alte trei incendii în județ.

  În aceste momente, pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad intervin în total la patru solicitări privind incendiile de vegetație uscată.

  Un alt incendiu de lan de grâu este în localitatea Curtici, unde se acționează cu o autospecială de stingere cu apă și spumă încadrată cu patru subofițeri.

  Un incendiu de baloți de paie este în localitatea Sintea Mare. Intervin forțe ale Detașamentului Ineu, cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, 11 subofițeri. În sprijinul pompierilor arădeni s-au deplasat și pompierii de la SVSU Șepreuș.

  Iar un al patrulea incendiu de vegetație uscată este în localitatea Sânpaul. Acționează Detașamentul Arad cu o autospecială de stingere cu apă și spumă încadrată cu 4 subofițeri.

   

  Vezi această postare pe Instagram

   

  O postare distribuită de Special Arad (@specialarad.ro)

  UPDATE

  Peste 26 de hectare de vegetație uscată și culturi agricole au ars în doar câteva ore în județul Arad, informează ISU Arad.

  O parte din incendii au fost lichidate, după cum urmează:

  Incendiul lanului de grâu din localitatea Curtici a fost lichidat. Au ars aproximativ 0.2 hectare de grâu și miriște, dar și un utilaj agricol, în proporție de 60%. Cauza probabilă de producere a incendiului: efectul termic al utilajului.

  Incendiul baloților de paie din localitatea Sintea Mare a fost localizat, limitând astfel posibilitatea propagării. Se acționează pentru stingere.

  Incendiul de vegetație uscată din localitatea Sânpaul a fost lichidat în limitele găsite. Au ars aproximativ 3 hectare de vegetație uscată.

  Incendiul de vegetație uscată din Micalaca – zona 700, a fost, de asemenea, lichidat. Au ars aproximativ 3 ha de vegetație uscată.

  De asemenea, în cursul acestei după amiezi, pompierii arădeni au fost solicitați să intervină la un alt incendiu de vegetație uscată, produs in orașul Nădlac, unde au ars aproximativ 20 ha de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost stabilită ca fiind: „flacără, brichetă”.

  Vă reamintim că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:
  – desfășurarea arderii doar în condiții meteorologice fără vânt;
  – desfășurarea arderii numai pe timp de zi;
  – colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități care să permită arderea controlată;
  – curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;
  – izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, rețelele electrice, conductele de gaze naturale, construcții și fondul forestier ori alte bunuri materiale combustibile, prin executarea de fâșii arate;
  – asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere.

  Având în vedere că în această perioadă suntem în plin sezon al recoltării cerealelor păioase, iar numărul de incendii produse în acest context a crescut alarmant, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire desfășoară activități de informare preventivă și control la persoanele fizice și juridice care execută astfel de activități.

  Cauzele principale de izbucnire a unor incendii în lanuri sunt următoarele: fumatul, focul deschis, exploatarea necorespunzătoare a utilajelor agricole, acţiunea intenţionată, etc.

  Pentru a preveni producerea unor astfel de incendii, ISU Arad recomandă respectarea următoarelor măsuri:

  •  izolarea lanurilor faţă de drumurile, pădurile, căile ferate care le înconjoară, cu fâşii arate cu lăţimea de min. 20 m;
  •  parcelarea suprafeţelor mari de teren cultivate cu cereale păioase, astfel încât să nu se producă propagarea incendiilor la celelalte suprafeţe cultivate;
  •  direcţia de recoltare a combinelor va fi inversă direcţiei vântului predominant;
  •  strângerea în maximum 1-2 zile a paielor rezultate în urma recoltării cerealelor;
  •  este strict interzis fumatul pe utilajele şi maşinile agricole când se executã recoltarea cerealelor;
  •  în perioada de recoltare a cerealelor, aprinderea focurilor pentru arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este interzisă;
  •  lucrările de reparaţii executate pe câmp, la maşinile agricole, precum şi cele de alimentare cu carburanţi şi lubrefianţi se vor face în locurile special amenajate, la o distanţă de cel puţin 100 m faţă de suprafeţele de pe care nu s-au recoltat cerealele.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.