sâmbãtã, 25 mai, 2024

Special Arad Logo

  Studenții din primul an, care au fost olimpici național sau internațional în liceu, vor putea primi până la 6.000 de euro pe an pentru cercetare

  de Special Arad | 2 decembrie 2022, 1:17 PM | Educaţie

  0

  Potrivit unei noi hotărâri de guvern, toți absolvenții de liceu care au obținut premii sau mențiuni la competițiile naționale sau internaționale recunoscute de Ministerul Educației, în timpul liceului, și care din anul universitar 2022-2023 urmează cursurile unei facultăți, pot primi câteva mii de euro pe an.
  Banii aceștia pot fi folosiți pentru cercetare prin programul de granturi pentru cercetare-dezvoltare și inovare “Grantul pentru tineri cercetători Regele Carol I”, scrie edupedu.ro .

  Eligibili pentru acordarea Grantului “Regele Carol I” candidații care sunt:

  a) absolvenți de liceu care au obținut cel puțin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele internaționale, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau mențiune și care sunt înmatriculați într-o instituție de învățământ superior din România începând cu anul universitar 2022-2023;

  b) absolvenți de liceu care au obținut cel puțin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele naționale, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau mențiune și care sunt înmatriculați într-o instituție de învățământ superior din România începând cu anul universitar 2022-2023″, potrivit hotărârii de guvern.

  Important este ca instituția de învățământ superior acreditată la care este înmatriculat studentul trebuie să încheie câte un acord cu fiecare candidat eligibil pentru grant în care se menționează și obligația studentului de a întocmi un raport de cercetare științifică în care să motiveze cum a folosit banii primiți.

  Pentru laureații la olimpiade internaționale se acordă suma de:

  – 6.000 euro pe an pentru medalia de aur/ premiul I, de la 4.000 euro în momentul de față;
  – 5.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, de la 3.500 euro actual;
  – 4.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, de la 3000 euro actual;
  – 3.500 euro pentru menţiune, de la 2.500 euro actual;

  Pentru laureaţii la olimpiade naţionale se acordă suma de:

  – 4.000 euro pe an pentru medalie de aur/premiul I, de la 3.000 euro actual;
  – 3.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II, de la 2.500 euro actual;
  – 3.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III, de la 2.000 euro actual;
  – 2.500 euro pentru menţiune, de la 1.500 euro actual;

  Pentru participarea la evenimente ştiinţifice internaţionale şi/sau pentru protecţia drepturilor de proprietate intelectuală se acordă suma de:

  – 1.000 euro/an pentru fiecare participant la grant, de la 500 euro actual;

  Pentru o echipă formată din cel puţin doi studenţi, din care minim unul olimpic, proveniţi din una sau mai multe universităţi, pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate în echipă, cu care aceasta se prezintă şi se clasifică la concursuri internaţionale de prestigiu se acordă suma de:

  – 5.000 euro pe echipă de 2/an, cu creşterea cuantumului în funcţie de numărul studenţilor membri ai echipei formate, conform comunicatului de presă al guvernului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.