vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Sentință istorică pentru deținere de cannabis, pronunțată la Tribunalul Arad!

  de Lucian Valeriu | 10 februarie 2016, 6:37 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  2

  În statele europene și americane civilizate, dezincriminarea consumului de cannabis e o banalitate cotidiană, iar sentințele instanțelor de judecată în dosarele în care sunt cercetați consumatorii plantei cu proprietăți în egală măsură halucinogene și terapeutice – sortite achitării din start. În România se practică, însă, condamnarea posesorilor și consumatorilor… la scară largă – țara noastră încă nealiniindu-se legislației (infinit mai tolerante în ceea ce privește alegerea individuală) din Vest, deși, teoretic, facem parte din aceeași „familie”. Explicațiile sunt multiple – și nu țin atâta de mentalitatea magistraților procurori sau judecători, cât de practicile vetuste ale polițiștilor de la „antidrog” și, mai ales, de încadrările… extrem de largi pe care le prevăd Codurile penale și de procedură – în fapt, de niște tabele în care cannabisul e pus pe același plan de risc cu metanfetaminele sau cocaina. E plin nu numai internetul, dar și literatura serioasă de specialitate de dovezi privitoare la efectele mai degrabă benefice pe care le are consumul cânepii tradiționale asupra corpului uman – sau cel puțin, infinit mai limitate din punct de vedere al consecințelor pe termen scurt, mediu și lung decât „mult mai legalul” alcool.

  Iată, însă, că o Instanță de judecată a Tribunalului Arad a îndrăznit să „spargă tiparele” și să administreze o pedeapsă din registrul „celor mai blânde posibile” pentru un inculpat căruia i s-a reținut în sarcină deținerea în scopul consumului propriu a aproape 300 de grame de „iarbă”. Astfel Viorel Adrian Zecheru, de loc din comuna Șofronea, a fost condamnat la 1 an de închisoare pentru deținerea de droguri de risc, pentru consum propriu, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani – o sentință istorică în conținutul ei. De menționat că inculpatul este recidivist și că Instanța a dispus schimbarea încadrării faptei pentru care DIICOT Arad l-a trimis în judecată la cererea apărătorului. Cosmin Codrean este avocatul care l-a reprezentat pe arădean, acesta declarând pentru Special Arad că „este un pas spre normalitate ceea ce a dispus Instanța.”
  Sentința a rămas la fel și în recursul întocmit de procuror, fiind definitivă.
  Iată Minuta:

  minuta

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.