joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update 5Sentință în cazul comisarului șef Marinică Ciurescu, prins în timp ce lua mită. Acesta și-a recunoscut fapta

  de Alin Olteanu | 29 ianuarie 2015, 10:20 AM | Investigaţii

  1

  Titlu principal: Comisarul-șef de la Investigarea Fraudelor, Marinică Ciurescu, prins de DNA în flagrant cu mită la Ștrandul Neptun din Arad, a fost reţinut (VIDEO)

  Un comisar-șef de la Lugoj, lucrător la Serviciul de Investigare a Fraudelor, s-a întâlnit cu un arădean pentru a lua șpagă. Locul întâlnirii și, ulterior, al flagrantului operat de anchetatorii DNA, a fost  Restaurantul Ratio Beach, pe ștrandul Neptun. Pentru a îl exonera de răspundere penală, comisarul i-a cerut arădeanului 2200 lei și produse electronice în valoare de 1300 lei.


   

  UPDATE 5

  Tribunalul Arad a dat sentința în cazul lui Marinică Valentin Ciurescu, comisar şef la Investigarea Fraudelor din cadrul Poliţiei Lugoj, prins în flagrant pe Ștrandul Neptun din Arad în timp ce lua mită, în 25 noiembrie 2014. Ofițerul a fost prins de procurorii DNA în timp ce primea mită de la un bărbat pe care-l cerceta într-un dosar penal, 2.250 de lei și un sistem audio pentru a întocmi toate actele. Ciurescu și-a recunoscut faptele încă din faza de urmărire penală. Instanța l-a condamnat, ieri, la doi ani și șapte luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere și la 60 de zile de muncă în folosul comunității.


  UPDATE

  Comisarul-șef de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Lugoj se numește Marinică Valentin Ciurescu. Din informațiile pe care le avem, acesta a fost reținut pentru 24 de ore.


  UPDATE 2

  Comisarul şef Marinică Ciurescu a fost reţinut sub acuzaţia de luare de mită. Acesta a fost dus încătuşat, în jurul orei 22,10, în arestul Poliţiei Timiş, urmând ca astăzi, miercuri, să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Timiş.

  UPDATE 3. Comunciat DNA

  Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25.11.2014, a inculpatului CIURESCU MARINICĂ VALENTIN, comisar șef de poliție în cadrul Poliției Municipiului Lugoj, Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
  – luare de mită, 
  – trafic de influență. 
  Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
  La data de 10 noiembrie 2014, inculpatul Ciurescu Marinică Valentin, după audierea martorului denunțător într-un dosar penal, în care acesta din urmă avea calitatea de inculpat, s-a oferit să vicieze activitățile procedurale pe care urma să le desfășoare, în vederea netrimiterii acestuia în judecată.
  Pentru acest „ajutor” oferit denunțătorului, inculpatul Ciurescu Marinică Valentin i-a pretins acestuia o sumă de bani, stabilită de comun acord la 500 euro, bani ce urmau să îi fie remiși la o dată ulterioară.
  Astfel, la data de 25 noiembrie 2014 inculpatul s-a deplasat în muninicipiul Arad, unde, împreună cu denunțătorul, au mers la un restaurant, pentru a discuta în legătură cu situația dosarului și pentru a-i fi remisă suma de bani stabilită anterior.
  Cu această ocazie, inculpatul i-a confirmat denunțătorului sprijin în soluționarea favorabilă a dosarului respectiv, sens în care i-a spus chiar că a întocmit referatul cu propunere de clasare și că are certitudinea că va convinge procurorul de caz să dispună soluția propusă.
  Pentru a fi mai convingător, inculpatul Ciurescu Marinică Valentin i-a spus denunțătorului că va preda suma de bani primită, procurorului de caz. 
  În continuare, inculpatul a primit de la martorul denunțător o cutie ce conținea un sistem audio, în valoare de 1.800 de lei, și a introdus-o în portbagajul mașinii sale, unde a și fost descoperită împreună cu suma de 2.250 lei, cu ocazia acțiunii de prindere în flagrant.
  Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 26 noiembrie 2014, la Tribunalul Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

  În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție. 

  Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

  UPDATE 4:  Magistraţii Tribunalului Timiş au decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a comisarului şef din Lugoj, cu începere din ziua de ieri, 26 noiembrie

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. DUMNEZEU NU BATE CU PARUL.
   Ma numesc Adrian Pitu, sunt nascut in Lugoj judetul Timis la 08.09.1952. Am absolvit Universitatea din Timisoara, facultatea de Studii Economice si pana in 1990 an lucrat ca inspector economist la Banca Agricola Lugoj.Din data de 01 octombrie 1990 am devenit la solicitarea mea ofiter de politie , capitan,ulterior am fost avansat la gradul de maior.Primul loc de munca a fost la Tomisoara,la Politia Municipala, sectorul Judiciar iar din 1993 am fost transferat la Politia Lugoj. Unul din fostii mei colegi a fost locotenent ( la acea data )Marinica Ciurescu.Motivul pentru care am optat pentru politie a fost dorinta de a aduce un omagiu bunicului meu Ioan Pitu, fost comisar de politie in Lugoj intre anii 1923-1945,pensionat si ulterior arestat de comunisti in 1948 si omorat in Inchisoarea Vacaresti.
   Inca de la inceputul muncii in Politie am realizat ca de fapt s-a schimbat doar numele din Militie in Politie, metodele si practicile vechii militii comuniste fiind perpetuate si chiar amplificate in „noua Politie”.
   In n1997 am avut curajul sa fac public aceste lucruri si din cauza unor gunoaie ca cel arestat a trebuit sa plec din tara si sa cer azil politic, pe care ulterior l-am si primit.
   Problema este insa alta: ce au pazit cei de la conducerea Politiei lugoj, loare nu stiau de „practicila ” acestui fost militian, ca nu pot sa il cataloghez altfel? Comandantul Politiei Lugoj, Chebici este prieten cu Ciurescu, ambii absolvind scoala de ofiteri de militie in 1989, daca nu ma insel.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.