luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Senatul ar putea vota inițiativa de revizuire a Consituției „Fără penali în funcții publice”

  de Special Arad | 11 noiembrie 2020, 8:07 AM | Politikos

  0

  Senatul ar putea vota, miercuri, în plen, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” şi reexamina, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, legea care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

  Cele două acte normative sunt înscrise pe proiectul ordinii de zi a Senatului, urmând ar fi votate şi dezbătute sub rezerva depunerii rapoartelor.

  Comisia juridică a acordat, marţi, raport de respingere la cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis pentru legea care stabileşte că Parlamentul şi nu Guvernul fixează data scrutinului pentru alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

  Vicepreşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Iulia Scântei, a explicat că şedinţa, desfăşurată online, a fost convocată neregulamentar de Şerban Nicolae, care nu mai este membru PSD şi nu mai poate deţine funcţia de preşedinte al Comisiei, scrie Agerpres.

  Potrivit Iuliei Scântei, funcţia revine PSD în conformitate cu algoritmul politic. Scântei a precizat că, după ce au participat la începutul şedinţei, parlamentarii PNL, USR, UDMR şi PMP au explicat că desfăşurarea întâlnirii este neregulamentară şi au părăsit şedinţa. La lucrările Comisiei au rămas Şerban Nicolae, Robert Cazanciuc, Carmen Dan, Liviu-Tit Brăiloiu, Florian Bodog şi Radu Preda.

  Comisia de constituţionalitate a acordat, marţi, raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei ”Fără penali în funcţii publice’, dar Comisia juridică, co-raportoare pentru acest proiect, nu s-a pronunţat încă.

  Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie – Dreptul de a fi ales – cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.

  Citește continuarea pe Hotnews.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.