luni, 24 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Seleușul intră în secolul XXII și devine independent energetic. Primarul Cristian Branc, după o muncă de șapte ani, dă lovitura cu un proiect de 8,6 milioane de euro

  de Alin Olteanu | 16 februarie 2023, 11:47 AM | Administraţie | Topic special

  2

  Poate că o să vi se pară un titlu bombastic și cu siguranță că o să fie destui care, răutăcioși fiind, o să ne catalogheze că facem publicitate electorală. Fie și asta! Însă, înainte de a avea orice fel de poziție referitoare la titlul nostru și la ce a făcut pentru Seleuș primarul Cristian Branc, vă invităm să citiți cele ce urmează și să ne spuneți dacă greșim cu ceva. Sau dacă nu cumva nu o să lăudăm destul ceea ce veți afla.

  Despre Seleuș se spune demult că este „grânarul Aradului”. Și nu doar pentru Arad, ci și pentru județele învecinate, locuitorii comunei ocupându-se de zeci de ani, din tată în fiu (sau fiică), cu cultivarea legumelor și nu numai. Așa că, deseori, acești agricultori, în adevăratul sens al cuvântului, s-au văzut nevoiți să își vândă produsele nu numai în județul nostru. Prețul acestor legume a crescut de fiecare dată când a crescut prețul energiei, serele și solariile din zonă funcționând doar „alimentate” cu căldură. De multe ori, prețul produselor din Seleuș nu a putut concura cu al unor giganți, care își permiteau să negocieze într-atât încât să „omoare” micile afaceri.

  Revenind la lovitura (ne repetăm, în sensul bun al cuvântului, dacă se poate spune așa) dată de primarul Seleușului, Cristian Branc, reprezentantul unei întregi echipe a Primăriei, trebuie să vă spunem că după ce am stat de vorbă cu edilul am aflat că ideea i-a încolțit în minte undeva prin anii 2010. Ulterior, în 2016 au fost făcute primele demersuri, cu puțină nesiguranță, dar multă speranță că se poate. Au fost necesari încă șapte ani pentru ca primarul și Primăria Seleuș să strige „Evrika” pentru că se poate realizar probabil cel mai îndrăzneț proiect pe care l-a avut vreodată localitatea. De fapt, vreo localitate din România, deoarece asemenea sistem, ca și cel prevăzut mai jos, nu există în niciun UAT, ci doar în mediul privat. Astăzi, primarul Seleușului a semnat, împreună cu ministrul Fondurilor Europene, contractul pentru implementarea proiectului…

  Primarul Cristian Branc și-a pus în cap

  să realizeze un sistem integrat de producere a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă, biogaz la nivelul întregii comune Seleuș. Ce înseamnă asta? Simplu, locuitorii din cele trei localități care compun comuna (Seleuș, Iermata și Moroda) vor beneficia de energie termică la un preț foarte scăzut, iar în plus, din producerea energiei electrice, bugetul comunei va crește cu câteva milioane de euro – ceea ce înseamnă enorm.

  Și-acum să explicăm mai bine ce înseamnă sistemul integrat de producere a energiei termice, utilizând surse regenerabile de tip biomasă și biogaz.

  Sistemul va produce 1 MWatt/oră energie electrică, iar asta va însemna că anual în bugetul comunei vor intra 3-4 milioane de euro ca urmare a vânzării acesteia.Cum va produce energie electrică? Va exista un fermentator imens care se alimentează cu 60 de tone de siloz pe zi, siloz care va fi cumpărat de la producătorii agricoli din zona Seleuș, fiind necesară producția de pe aproximativ 300-500 de hectare anual.

  Dar, pe lângă energia electrică, sistemul va produce și energie termică: 3,3 MWatt pe oră. Din această cantitate de energie, 0,3 Megawatt va fi folosită pentru fermenatare, iar diferența va fi distribuită populației pentru încălzire (a locuințelor sau serelor și solariilor) și pentru apă caldă menajeră.

  Primarul Selușului, Cristian Branc, a semnat astăzi proiectul care va schimba viitorul localității

  Primarul Cristian Branc,

  într-o discuție cu Special Arad, a precizat că prețul maxim pe care-l vor plăti locuitorii comunei, pentru încălzirea locuințelor și pentru apa caldă menajeră, va fi de maxim 200 de lei pe lună. Într-adevăr, pentru cei care vor folosi această energie termică pentru sere și solarii, prețul va fi altul, în funcție de consum. „În proiect este prins și sistemul de distribuție a agentului termic, cu tot ceea ce înseamnă investiția. Anul viitor, conform contractului semnat astăzi, vom da drumul la stație” – ne-a spus primarul Cristian Branc. Și tot edilul ne-a dezvăluit că are în plan, ulterior implementării proiectului, și o dezvoltare pe orizontală a localității, în sensul că a fost prevăzută în PUG o investiție într-un viitor Aquland, fiind deja achiziționat terenul.

  Întrebat dacă și de cine a fost ajutat pentru ca astăzi comuna Seleuș să devină practic independentă energetic, Cristian Branc ne-a spus: „Le mulțumesc colegilor mei din Primăria Seleuș, Consiliului Local, partenerilor din Ministerul Fondurilor Europene, mai ales ministrului Ioan Marcel Boloș, deputatului Glad Varga și senatorului Ioan Cristina, care au fost alături de mine și m-au ajutat”.

  Așadar, Seleușul, de anul viitor, intră în alt „secol” și pentru cine nu crede… să se gândească cu câtă groază își așteaptă factura la energie termică. Ei bine, seleușenii nu o să mai aibă acest gând niciodată. Și cu asta am spus totul.

  Despre biogaz, conform Wikipedia

  Biogazul este format dintr-un amestec de gaze (metan, hidrogen, dioxid de carbon etc.) de origine biogenă, care iau naștere prin procesele de fermentație sau gazeificare a diferite substanțe organice. Biogazul este considerat combustibil alternativ.

  Energia obținută din lanțul biomasă → biogaz → curent electric sau/și agent termic, este energie regenerabilădeoarece dioxidul de carbon eliminat în atmosferă la arderea biogazului provine din dioxidul de carbon asimilat de către plante în perioada de vegetație, respectiv din nutrețurile consumate de animale. Conform protocolului de la Kyoto acest dioxid de carbon este recirculat în circuit închis, spre deosebire de cel provenit din arderea combustibililor fosili (gaz natural, cărbune, țiței) la arderea cărora se degajă dioxid de carbon care a fost asimilat în timpuri preistorice, fiind considerat aport în atmosfera actuală.

  Folosirea biogazului în Europa

  Energie din biogaz în 2006 (GWh)[1]
  Statul Total Gaz din depozite de materii organice Gaz din stații de epurare Alte surse
  Germania 22 370 6 670 4 300 11 400
  Marea Britanie 19 720 17 620 2 100 0
  Italia 4 110 3 610 10 490
  Spania 3 890 2 930 660 300
  Franța 2 640 1 720 870 50
  Olanda 1 380 450 590 340
  Austria 1 370 130 40 1 200
  Danemarca 1 100 170 270 660
  Polonia 1 090 320 770 10
  Belgia 970 590 290 90
  Grecia 810 630 180 0
  Finlanda 740 590 150 0
  Cehia 700 300 360 40
  Irlanda 400 290 60 50
  Suedia 390 130 250 10
  Ungaria 120 0 90 40
  Portugalia 110 0 0 110
  Luxemburg 100 0 0 100
  Slovenia 100 80 10 10
  Slovacia 60 0 50 10
  Estonia 10 10 0 0
  Malta 0 0 0 0
  România 0 0 0 0
  EU (GWh) 62 200 36 250 11 050 14 900

  În România

  Prima stație din România de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz, a fost inaugurată în iulie 2013 la Filipeștii de Pădure, în județul Prahova.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Am tot citit și recitit articolul și nu m-am lămurit care este MATERIA PRIMĂ care va fi supusă fermentării …?! 🤔
   În articol scrie:
   „Va exista un fermentator imens care se alimentează cu 60 de tone de siloz pe zi, siloz care va fi cumpărat de la producătorii agricoli…”, cum adică 60 de tone de …. siloz ???!!!😲
   .
   Am tot căutat în toate Dex-urile (gândindu-mă că există înțelesuri pe care nu le cunosc eu), dar peste tot cuvăntul SILOZ se referă la CONSTRUCȚII ÎN VEDEREA DEPOZITĂRII/FERMENTĂRII unor produse agicole sau de altă natură, sau, eventual la conținutul acestor clădiri, nicidecum la un produs/produse anume.
   Ca si cum am zice unor locuitori dintr-un apartament „apartamentari” , în loc de „locatari”, „cetățeni”, „fam X”, etc.
   .
   În cazul nostru mă așteptam să aflu CONCRET ce materie primă se va cumpărat de la cetățeni, de ex:
   – produse agricole (cereale, legume, etc) degradate sau resturi, pt. fermentare;
   sau
   – dejecții animale sau umane, din curățarea grajdurilor sau pristerelor,
   etc.
   .
   Dar să aflu că se pot cumpăra „tone de silozuri”…, nu știu… , mi se pare ceva nefiresc … gramatical.
   Sau îmi scapă mie ceva… 🤔
   .
   În rest, articolul e f. fain, iar REALIZAREA PRIMARULUI și a tuturor celor care l-au sprijinit, CU TOTUL EXCEPȚIONALĂ !👍
   Felicitări tuturor !!! 👏

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Uneori micile afaceri de familie , așa cum amintiși aici, nu sunt omorâte de marile piețe concurențiale ci de altceva și care se cam simte puternic de câțiva ani … Mulți producători autohtoni au devenit un pic comozi și cumpără din Real sau Lidel , produse ce le ”botează” autohtone și ”bio” dar prin asta lovesc în vecinii lor care chiar produc bio și cu forțe proprii. Poate veți spune că o spun cu răutate dar acest lucru ar trebui stopat… exemple, fructe de import ce spun că sunt din grădină și chiar roșii . Nu e corect.

   --2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.