De la locuitorii Pacificului la călugării din Moldova, Renexpo a atras mii de oameni interesați de viitorul „verde” românesc

  de Raluca Medeleanu | 23 noiembrie 2014, 7:05 AM | Business | Eco | Recomandările editorilor

  0

  Special Arad a fost prezent, pe parcursul celor 3 zile ale târgului Renexpo, desfășurat în perioada 19-21 noiembrie, la Sala Palatului din București, pentru a afla mai multe despre cum se poate ajunge independent din punct de vedere energetic, prin utilizarea inovațiilor din domeniul energiei regenerabile. Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru a intra în legătură cu experții care cunosc cele mai eficiente modalități de creare a energiei curate, energie ce presupune un consum cu costuri extrem de scăzute. 

  Târgul Internațional Renexpo South-East Europe a reușit să se impună pe decursul celor 7 ani de existență, devenind cel mai mare și important mediu pentru realizarea afacerilor de succes și conferințelor tematice, pe domeniul energiei regenerabile în România.

  Partea cu bla-bla: Conferințele

  RENEXPO (55)Pe parcursul conferințelor susținute, s-au prezentat tematici precum oportunitățile ce le oferă incinerarea deșeurilor pentru a obține energie sub formă de electricitate, sau eficiența energetică a cogenerării (producerea concomitentă, cu aceeaşi instalaţie – grup motor termic, generator de curent, turbină, etc – a căldurii şi a curentului electric). Cea mai vizitată conferință a fost însă conferința internațională „Energia Solară în România”, care a avut peste 80 de participanți și a dezbătut teme precum problemele legislative și de impozitare, perspectivele finanțării proiectelor fotovoltaice, planificarea standardelor calitative ale proiectelor, oferindu-se exemple de cele mai eficiente fotovoltaice inovative.

  Pentru a doua oară în cadrul Renexpo, primarii și ceilalți participanți din administrațiile publice locale au fost invitați în cadrul unui eveniment numit „Ziua Primarilor”, aceștia fiind informați despre modalitățile de folosire a terenurilor disponibile pentru construcția de parcuri eoliene sau fotovoltaice, materia organică produsă de organismele vii, biogazul și biomasa, cursurile de ape, dar și reabilitarea termică a clădirilor.

  Casa inteligentă controlată prin smartphone și cazanul care se alimentează singur

  RENEXPO (45)Partea de conferințe a fost unul dintre magneții târgului. Mulți vizitatori au intrat la Renexpo doar ca să vadă cu proprii lor ochi cele mai interesante invenții producătoare de energie regenerabilă, cum ar fi panourile fotovoltaice, miniturbinele eoliene, sursele de iluminat cu LED, machetele cu diverse centrale și multe altele, expuse de către companii atât din România cât și din străinătate, cea mai îndepărtată venind tocmai din oceanul Pacific, de pe Insula Reunion. Am fost surprinși auzind de interesul pe care l-a stârnit România unei colonii franceze aflată la mii de kilometri. Marion Lafuma ne-a spus că este deja cel de-al doilea an de participare a companiei Reuniwatt la târgul Renexpo (vezi video).

  Printre cele mai interesante inovații prezentate la târg a fost sistemul software pentru „Casa Inteligentă” a brașovenilor de la Lisscom, creată de Bodgan Nicolae Răcean, despre care ne-a dat mai multe detalii directorul de marketing al companiei, Ștefan Opriș (vezi în video). Aplicația îți dă posibilitatea să trimiți comenzi casei tale prin conectarea la internet de pe un smartphone. Astfel, chiar și când ești plecat la mii de kilometri distanță poți porni sau opri căldura, poți afla dacă s-a luat gazul (casa anunțându-te prin sms), sau poți induce în eroare vecinii care știu că ești plecat, aprinzând și stingând luminile de prin casă.

  Un alt exponat interesant a fost cazanul care se alimentează singur, al celor de la Herz. Utilizatorul trebuie să îl alimenteze cu peleți, iar pe urmă, pe o perioadă lungă de timp, acesta își extrage materialul în mod automat, scutind proprietarul de povara aprovizionării de fiecare dată când dorește să își încălzească locuința. (Inginerul Ovidiu Lupa ne-a explicat mai pe larg modul de funcționare, pe care îl puteți observa în video).

  RENEXPO (49)Inovații ca inovații, însă când vine vorba de costuri reduse prin energie regenerabilă, nu toate metodele de obținere trebuie să fie neapărat noi pentru a fi eficiente. De exemplu, compania Kovosit MAS s-a folosit de o invenție din antichitate, acel vestit șurub al lui Arhimede despre care am învățat cu toții la școală, pentru a înlocui barajele, care sunt mult mai scumpe de construit și care au, pe lângă asta, încă un dezavantaj: nu lasă peștii să treacă. În schimb, după cum a explicat și inginerul David Vaňura (video), șurubul devine un „lift” foarte eficient prin care peștii pot circula fără nicio problemă, mișcarea doar „amețindu-i” puțin.

  Dar au fost și cumpărători?

  În mod normal, târgul a fost destinat, ca de obicei, oamenilor de afaceri, pentru a realiza întâlniri și parteneriate între companii (târgul fiind de natură Business to Business), însă pe lângă aceștia au existat și consumatori obișnuiți. La sumele la care se ridică în general aparatura expusă, te-ai aștepta ca produsele să rămână la nivel de exponate, însă se pare că nu a fost chiar așa. Circulau discuții printre expozanți cu vânzările efectuate, iar printre altele am auzit că un grup de călugări de la o mănăstire din Vaslui și-a achiziționat ceva sistem generator de electricitate, prin modalități regenerabile, în valoare de nici mai mult. nici mai puțin de 90.000 de euro. Și asta cu banii jos!

  Evenimentul următor

  Pentru cei interesați de domeniul energiei regenerabile, nu e neapărat necesar un drum la București. Ca în fiecare an, Reeco organizează două astfel de evenimente. Pe lângă Târgul Internațional Renexpo South East Europe de la București, primăvara este dedicată regiunii de Vest. Astfel, în perioada 4-6 martie, va avea loc un târg similar, tot internațional, ENREG, și asta chiar la Arad.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.