Șeful secției „Oncologie” de la Spitalul Județean Arad a dat jurământul lui Hipocrate pe „Hypocrite”. S-a autoizolat pentru 10.000 salar și și-a lăsat subordonații să se lupte pentru bolnavi

  de Andrei Fuliaș | 17 martie 2020, 3:03 PM | Coronavirus | Dezvăluiri | Sănătate | Topic special

  18

  În perioadele de criză, adevăratele caractere ies la suprafață...

  Se presupune că, atunci când decizi să devii medic, îți asumi niște responsabilități și că ai vocație pentru așa ceva, nu că o faci (doar) pentru beneficiile financiare rezultate de pe urma unei astfel de meserii. Și, cu siguranță, sunt mulți medici care au vocație pentru meseria asta. Pe unii îi și cunoaștem și ne-am lăsa oricând, fără dubii, pe mâna lor, deși sperăm să nu fie cazul vreodată.

  Totuși, există și medici ale căror acțiuni sau decizii te fac să te întrebi de ce și-au ales această meserie, care presupune o răspundere imensă, o meserie în care nu te poți juca cu ceea ce faci, fiindcă la mijloc este vorba despre vieți omenești. O meserie, o profesie pentru oameni, pentru binele lor.

  În contextul celor de mai sus, aflăm că doi medici arădeni de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, soț și soție, au intrat în autoizolare din cauza coronavirus. O decizie înțeleaptă, am tinde să spunem, de vreme ce toate autoritățile îndeamnă la acest tip de măsuri. Din păcate însă, treaba nu stă chiar așa sau nu chiar așa moral – o putem spune știind despre ce o să scriem în continuare. Așa că… continuăm:

  Șeful Secției Clinice Oncologie Medicală, doctorul Szekely Orban Csaba, și-ar fi anunțat colegii că urmează să se autoizoleze. Decizia acestuia ar fi motivată de faptul că soția acestuia, de asemenea medic oncolog în cadrul aceleiași secții, Szekely Orban Anna, a fost plecată în străinătate, tocmai săptămâna trecută, pentru a-și vizita fiica. De altfel, înțelegem că doctorul Szekely Orban Csaba ar fi și trimis o adresă către spital, prin care își anunță intenția de autoizolare.

  Până aici totul pare în regulă

  Dar, ca niște gânditori ce suntem, ne întrebăm dacă e în regulă ca un medic să ia decizia de a face astfel de călătorii în plină pandemie de coronavirus, deși cam toată lumea înțelege care sunt riscurile? Iar aici ne referim la… medicul Szekely Orban Anna. Teoretic, se presupune că un medic înțelege aceste riscuri și, dată fiindu-i meseria și JURĂMÂNTUL, nu se expune și se gândește și la pacienții săi înainte de a lua astfel de decizii. Dar, în același timp să presupunem că doamna Szekely Orban Anna n-a avut de ales și că a fost musai să facă această deplasare în străinătate.

  Ei bine, dacă acceptăm ideea că doamna doctor n-a avut altă cale și că trebuia neapărat să facă o deplasare în străinătate în plină pandemie, ne vin în continuare alte întrebări în minte. Una dintre acestea ar fi referitoare la soțul acesteia, la doctorul Szekely Orban Csaba, care decide, pare-se, să se autoizoleze și el, alături de soție. Pe bune că am fi înțeles situația dacă era vorba despre doi soți cu alte meserii și cu alte posibilități materiale/financiare. Dar în cazul celor doi, nu credem că este cazul. Adică, chiar dacă doamna Szekely Orban a decis totuși să meargă în străinătate într-un astfel de moment, iar ulterior s-a întors acasă, domnul Szekely Orban ar fi putut găsi și alte soluții decât autoizolarea la domiciliu. Sau numai noi credem că fiind medic, trebuie să te gândești și la pacienții tăi? Și vorbim despre niște pacienți bolnavi de cancer, adică o boală gravă, nu de unii care suportă așteptarea. Unde mai punem că pe toată secția de Oncologie sunt în total doar patru medici: cei doi soți Szekely Orban, Ilie Cristiana și Muntoiu Voichița. Din care doi intră la autoizolare și ceilalți doi probabil trag pentru toți.

  Cum spuneam, am fi înțeles situația dacă era vorba despre alte persoane. Totuși, ne gândim că un doctor șef de secție, cu soție de asemenea doctor, ar fi găsit o soluție pentru a nu se autoizola la domiciliu și pentru a-și putea face în continuare meseria, respectiv pentru a-și putea consulta în continuare pacienții. Numai că noi nu ne mulțumim cu presupunerile, astfel că ne-am uitat puțin pe declarația de avere a domnului doctor Szekely Orban Csaba, și nu mare ne-a fost mirarea să vedem că soții Szekely Orban dețin nu mai puțin de 7 (șapte) clădiri. Desigur, din cele șapte, una se află în județul Covasna, iar una dintre cele din Arad este catalogată ca fiind spațiu comercial sau spațiu de producție.

  Totuși, din cele patru apartamente și o casă, oare n-ar fi găsit domnul doctor Szekely Orban una de locuit pe perioada autoizolării soției sale? Însă să nu ne hazardăm, căci poate că toate or fi în paragină și nu se poate locui în ele. Dar, totuși, la averea familiei, oare nu-și permitea să-și închirieze o garsonieră, ceva, un apartament, o casă, o cameră de hotel, poate chiar tot hotelul, dacă calculăm activele financiare ale familiei, în valoare de peste 450.000 de lei (adică peste 4,5 miliarde în lei vechi), plus niște „mărunțiș” în valută și bijuterii.

  Să fie clar, nu ne gândim ca cei doi soți aveau obligația să își folosească din averea personală pentru pacienți. Totuși, din venitul lunar de la stat (peste 14.000 lei) și de la cabinetul privat (peste 800 lei), respectiv UVVG (peste 2.200 lei), adică în total peste 17.000 de lei (iar aici vorbim doar despre venitul domnului doctor Szekely Orban Csaba, nu și al soției, care este și el de peste 12.000 de lei lunar), nu și-ar fi permis să găsească o soluție alternativă la izolarea la domiciliu? Noi credem că, dacă și-ar fi dorit cu adevărat, doctorul Szekely Orban Csaba ar fi găsit o soluție pentru a nu-și lăsa baltă pacienții tocmai acum, chiar dacă soția lui este nevoită să și-i lase pe ai ei.

  În concluzie, din patru medici oncologi ai spitalului din Arad, doi stau acasă, iar ceilalți doi sunt pe baricade, preluând și pacienții colegilor lor.

  Și dacă credeați că asta este totul, nu vă grăbiți,

  că mai avem și „cireașa de pe tort”, care vine chiar din partea unor colegi de-a celor doi soți Szekely Orban. Aceleași surse care ne-au confirmat întreaga situație, dar ne-au povestit că un alt doctor, Cristiana Ilie, ar fi luat o decizie total opusă cu cea a celor doi colegi de-ai săi. Astfel, sursele noastre spun că fiul doctorului Ilie, student în străinătate, s-ar fi întors acasă recent. Adică era un motiv numai bun pentru Cristiana Ilie să intre și ea la autoizolare, mai ales că probabil nu-și văzuse fiul de ceva vreme. Totuși, înțelegem că dr. Ilie și-ar fi anunțat colegii că și-a schimbat domiciliul pe perioada acestei crize, tocmai ca să-și poată consulta pacienții și să nu-i pună pe aceștia în pericol. Concret, înțelegem că aceasta și-ar fi închiriat o locuință (nu știm exact dacă apartament sau garsonieră), ca să-și nu-și lase baltă pacienții. Unde mai pui că nu-i lasă baltă nici pe ai colegilor săi, care vor fi preluați cel mai probabil de ea și de dr. Voichița Muntoiu.

  Ce spune „Hipocrat”?…

  Evident, am decis să stăm de vorbă și cu doctorul Szekely Orban Csaba, prin telefon, și l-am întrebat pe acesta despre decizia de a intra în autoizolare și dacă nu credea că putea găsi o altă soluție.

  „Da, confirm că am luat această decizie. Nu am găsit altă soluție. Am luat măsuri pe secție. Am predat șefia secției către doamna dr. Ilie, mai avem colegă o doamnă doctor și mai sunt și cinci rezidenți. Totul este sub control (Serios?-Nota red. ). Am redus și capacitatea secției la 50%”, ne-a declarat doctorul Szekely Orban Csaba, care ne-a explicat, totodată, că decizia soției de a merge în străinătate, la fiică, a venit în urma faptului că aceasta din urmă este însărcinată și probabil va naște în curând. Așadar, putem înțelege că este justă decizia.

  L-am întrebat totuși dacă nu crede că le va fi greu celor două colege ale sale, dr. Ilie și dr. Muntoiu, având în vedere că, din patru medici, el și soția lui vor fi acasă, în autoizolare.

  „Se rezolvă doar cazurile grave, care nu se pot amâna. Totul este sub control. La ambulator, colegele suplinesc totul. Pe secție am redus capacitatea cu 50%. Stați liniștit că nu este problemă”, ne-a mai explicat dr. Szekely Orban Csaba.

  Așadar, doctorul Szekely Orban Csaba ne dă asigurări că nu este nici o problemă și, cumva, că nu se va simți lipsa lui și a soției lui de pe secție. Totuși, am mai stat și noi de vorbă cu niște medici, chiar dacă nu oncologi, dar sunt medici cu adevărat, care dezaprobă total gestul oncologului Szekely și care, în același timp, îl cam contrazic oarecum.

  „Da, cumva e adevărat cum explică. Am auzit și eu, la ședință, că ar fi redus capacitatea cu 50%, dar problema nu va fi la cei spitalizați, ci la ambulator și la spitalizarea de zi, la chimioterapie. Dacă mă iau după ce v-a zis doctorul Szekely, deduc că de acum nu mai are nimeni voie să se îmbolnăvească”, ne explică un medic, căruia în mod evident îi vom păstra anonimatul, pentru a nu intra în „gura lupului”.

  Și pentru că pentru noi ceea ce s-a întâmplat nu are o explicație, nici măcar logică, de ce să n-o spunem?,  ce să mai vorbim de morală, în ciuda răspunsului doctorului Csaba, care lucrează la stat pe un salariu care poate face invidios pe oricine, nu mai spunem nimic. Și știți de ce? Pentru că, pe undeva, suntem șocați. Și mintea noastră refuză să creadă că în condițiile în care ne aflăm, când întreaga populație este disperată și alertată, un domn care a terminat o facultate de medicină ne spune nouă să nu ne facem probleme fiindcă secția sa funcționează perfect. Și, totuși, domnule Csaba, hai să o spunem noi cu subiect și predicat și să-l cităm pe Hipocrat:

  • JUR:
  • Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
  • Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
  • Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
  • Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
  • Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
  • Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
  • În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
  • Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
  • Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

  Și cu astea spuse… ceea ce a făcut domnul Szekely Orba Csaba nu este ilegal, dar ne putem întreba și noi, și dumneavoastră, cititorii, este moral!? Sau, e Hipocrate sau *Hypocrite?… Doar întrebăm.

  P.S. În toată această perioadă de autoizolare, chiar dacă va sta acasă, el va încasa peste 10.000 de lei doar de la stat, însemnând 75% din salariul pe care îl are la Spitalul Județean Arad. Punct.

  *Hypocrite (engleză) = ipocrit;

  Declarația de avere a doctorului Skeley Orban Csaba:

  View Fullscreen

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Aștia doi si când erau la spital păreau la izolare. Să-i intereseze de pacienți?? Niciodată! Vrăjeală ieftină aruncată bătrânilor… banii sa vină! Stau si mă intreb cum de cei doi încă mai pot minți atat? Cum de încă conduc oncologia? Izolare puteau sa-si faca intr-un salon de la oncologie, si-așa e la 50% din capacitate. Ar sta oare intr-un asemenea salon???🤔🤔🙈

   +24 voturi
   +1
   -1
  2. Aroganță și nesimțire de ciocoi!!! Huoooooooooooo! Javrelor!
   .
   Boicotații! Petiție să fie schimbați din toate funcțiile și degradați salarial pe 12 luni. Fiscul pe ei să demonstreze de unde au ce au și cât impozit au plătit în ultimii 25 de ani. Șpăgi cât încape la ăștia … că altfel nici nu se uită la bolnav. Oamenii când aud de cancer sunt disperați și bagă la greu oricât doar să audă că au o șansă.

   +10 voturi
   +1
   -1
  3. Un articol interesant,in care din pacate, din ce observ,cel putin pana acum,doar in situatii problematice,ies mizeriile la suprafata…
   O situatie ampla prezentata,pentru a se demonstra ce..,ca, pe scurt, doi medici ai doare exact in cur de pacienti ceea ce se intelege,demult se stia,si ca practic nu ai intereseaza altceva decat banu..

   +4 voturi
   +1
   -1
  4. Iată că a venit și timpul zicalei ,, tot răul însore bine “ Trebuie să plătim un preț mult prea mare că să-și dea seama guvernanții de marile greșeli pe care le fac . Lăsăm la o parte că și-au mărit ei salariile așa cum și-au dorit ei , dar marea problemă este că au mărit enorm de mult salariile magistraților iar personalul medical l-au neglijat . Guvernanții , acuma cu criza COVIT-19 au realizat ce înseamnă ca țara să nu mai producă mai nimic și să depindem de import . Medicii nu au cele necesare protecției împotriva virusului , și acuma trebuie să respecte jurământul lui Hypocrate cu prețul contaminări sau al vieți . Nu producem noi în țară banalele mănușii , măști , combinizoane și ce mai trebuie pentru protecție !? După această criză , să vedem dacă în țară se implementează conceptul de a mai și produce cele stricte necesare într-o stare de criză ? Cu stimă !

   +4 voturi
   +1
   -1
  5. poate ca aveti dreptate dar va aduceti aminte de sistemul sanitar doar cand e cutitul la os!voucherele de vacanta s au dat la toti angajati din mai din primarie etc doar sistemul medical nu le a primit!e ok multi o sa sariti ca la privat nu primesti asa ceva dar intreb oare nu e discriminare fata de sistemul medical aradean?sa va aduc aminte ce zicea balcea de spitalul judetean ca e infect?

   --3 voturi
   +1
   -1
  6. Nu le crapa obrazul de rusine? Conducerea Municipiului si Judetului ce face? Este atentat la sanatatea si siguranta populatiei pe care au promis sa o reprezinte. Oamenii astia NU au ce cauta in sistemul medical. Daca ini spuneti ca NU AU CE SA LE FACA, avem toti o foarte mare problema.

   +8 voturi
   +1
   -1
  7. Ma gandesc ca nu aveti si nici nu ati avut pacienti oncologici acasa. Sa va pazeasca Dumnezeu pe toti sa aveti! Nu va pronuntati atat de repede, daca nu stiti cat de periculoasă poate fi infrctia cu Covid 19 pentru pacientii oncologici. Daca v-ati informa putin, le-ati multumi celor doi medici ca stau acasa. Foarte pe scurt, daca un pacient oncologic este depistat pozitiv cu acest virus, i se intrerupe orice fel de tratament oncologic. Realizati ce inseamna aceasta pentru cineva a carei viata depinde de o perfuzie o data la cateva saptamani? Nu sunt de partea nimanui, dar nu-mi plac nici articolele si nici comentariile scrise in necunostinta de cauza!

   --1 voturi
   +1
   -1
  8. Nu cunosc calitatea celor doi ca medici, dar în cazul de față au luat decizia corectă. Bolnavii de cancer aflați sub tratament au sistemul imun compromis și o infecție cu COVID-19 le-ar putea fi fatală. Presupun ca cei doi se izolează 2 săptămâni și nu pe toată durata pandemiei.

   --2 voturi
   +1
   -1
  9. Ce se intampla la sectia de oncologie din Arad e de-a dreptul abominabil. Am avut mama bolnava cu ceva vreme in urma, intre timp a decedat.

   Mizeria in care erau tinuti bolnavii… Sau faptul ca intr-o zi a trebuit sa imi duc mama la spital, am mers cu masina in curte si am mers cat mai aproape de rampa sa o pot duce la cabinet cat mai usor. Era frig afara, gheață pe jos iar mama mea abia daca mai avea 35 kg. M-a alungat paznicul, să merg în parcare că trebuie să vină directorul și îi blochez calea.

   Despre Dr. Ilie ce să mai zic… Medici care își pierd vremea completând hârtii peste hârtii în timp ce pacienții lor fac spume la gură și își dau ochii peste cap ca reacție la mizeriile pe care le bagă în ei. Mama mea era pe moarte și suferea îngrozitor. Am sunat să întreb ce putem face pentru ea. Răspunsul ei a fost: “Ce dracu’ să-i mai fac?” Cat timp bagin in buzunare e ok. Dar sa bagi cum trebuie, nu nimicuri.

   Am avut de mers la urgenta la judetean pe vremuri, imi intrase un cui ruginit in picior. Am mers la urgente si cand m-a intrebat medicul de serviciu: Si cu tine ce-i aici? I-am zis: Mi-a intrat un cui in picior, ma gandeam ca poate ar trebui sa va uitati sa nu mi se infecteze. Imi intrase prin talpa si aproape ca iesise prin partea ailalata. Raspunsul lui: “Bine ca nu ti-a intrat in cur”

   Fetita mea, era micuta avea cam doi anisori si pentru ca umbla mereu pe varfuri, am mers la judetean la un medic specializat pe ortopedie pediatrie. Ni s-a spus ca e medic ok numa’ sa avem grija ca e cam betiv… S-a uitat la picioarele fetitei noastre si a zis ca are nevoie de operatie la ambele picioare. Nu va spun ca am mers la un maseur fizioterapeut timp de doi ani si acum poate participa fata nastra la concursuri de alergari. Ma intreb daca o operam cum era…

   Cam astia sunt medicii in Romania. Nu toti, dar foarte multi din cei care au ramas… Eu m-am luptat cu sistemul vreo 25 de ani si am tot incercat sa fiu cat se poate de corect si sa imi aduc aportul la societate dar la un moment dat am spus pa ca nu se mai putea.
   Si am avut ocazia sa trec prin spital aici, printre straini, departe de casa. Fara pile, fara azvarlit cu plicuri in buzunare, fara aere de cosmonauti. Te trateaza la cel mai inalt nivel. Se putea asa si in Romania? Bineinteles. Doar ca acolo coruptia e prezenta la toate nivelurile. Si oamenii se complac in coruptie. Nu numai medicii. Din cand in cand mai ridica cate unul glasul dupa care sistemul continua tot la fel…

   Romania are nevoie de o nastere din nou, una care se putea intampla in ’89 dar nu s-a intamplat…

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.