vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Se schimbă regulile la CEDO: petenții au la dispoziție mai puțin timp pentru a se adresa Curții

    de - | 2 februarie 2022, 8:13 AM | Internaţional | Recomandările editorilor

    0

    CEDO anunță, într-un comunicat de presă, că începând cu 1 februarie 2022, termenul pentru depunerea unei cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului este de patru luni de la pronunțarea hotărârii judecătorești definitive în cauză, la nivel național, care este de obicei o hotărâre pronunțată de cea mai înaltă instanță din țara în cauză. Termenul era anterior de șase luni.

    Acest nou termen nu este retroactiv: nu se aplică cererilor în care decizia națională finală a fost luată înainte de 1 februarie 2022. Cu alte cuvinte, se va aplica numai cererilor în care decizia națională finală este dată de la 1 februarie 2022 încolo.

    Termenul de patru luni în care petenții se pot adresa Curții după decizia națională definitivă este unul dintre criteriile de admisibilitate prevăzute la articolul 35 din Convenție. Dacă unul dintre aceste criterii nu este îndeplinit, cererea va fi declarată inadmisibilă, motiv pentru care este esențial să se respecte toate cerințele la depunerea unei cereri la Curte.

    Modificarea termenului de depunere a cererii la Curte rezultă din Protocolul nr. 15 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care a fost semnat și ratificat de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Acest text de modificare a Convenției a intrat în vigoare la 1 august 2021, dar prevedea o perioadă de tranziție înainte ca modificarea termenului să intre în vigoare.

     

    sursa: stiripesurse.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.