Schema națională de vaccinare la copii în 2021: care este marea noutate așteptată în această toamnă





Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunța în luna mai, într-un interviu acordat HotNews.ro, că pregătește extinderea campaniei gratuite, care se adresează în acest moment doar fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani, atât pentru tinerele cu vârsta între 15 și 18 ani, într-o primă etapă, cât și pentru băieții cu vârsta între 11 și 18 ani, într-o etapă ulterioară. Ministrul Sănătății preciza atunci că decizia finală urma să fie luată de comisiile de specialitate din minister.
Potrivit surselor HotNews.ro, consensul la care s-a ajuns în acest moment la nivelul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății și Institutului Național de Sănătate Publică este ca, într-o primă fază, campania, care se adresează în prezent fetelor din categoria de vârstă 11-14 ani, să fie extinsă și la fetele cu vârsta între 15-18 ani, urmând ca pe viitor să fie luată în calcul și extinderea la băieți, într-o etapă ulterioară.
Cum arată Calendarul Național de Vaccinare (Schema națională de vaccinare) elaborat de Ministerul Sănătății, după care se face vaccinarea copiilor.
I. Vaccinuri care se fac în primul an de viață – în maternitate și la medicul de familie:
- 1.Vaccinuri care se fac în maternitate:
- Vaccinul hepatitic B (Hep B) – se administrează nou-născuților, în primele 24 de ore de viață – o doză. Vaccinul oferă protecție împotriva hepatitei B.
- Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) – se administrează nou-născuților, în primele 2-7 zile de viață – o doză. Vaccinul oferă protecție împotriva tuberculozei.
- 2.Vaccinuri care se fac la medicul de familie:
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de două luni. Vaccinul oferă protecție împotriva difteriei (D), tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI -Vaccin Poliomielitic Inactivat), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și hepatitei B (HepB).
- Vaccinul pneumococic – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de două luni. Vaccinul oferă protecție împotriva bolii pneumococice.
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni. Oferă protecție împotriva difteriei (D), tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI -Vaccin Poliomielitic Inactivat), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și hepatitei B (HepB).
- Vaccinul pneumococic – a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni. Oferă protecție împotriva bolii pneumococice.
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni. Oferă protecție împotriva difteriei (D), tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI -Vaccin Poliomielitic Inactivat), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și hepatitei B (HepB).
- Vaccinul pneumococic – a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni. Oferă protecție împotriva bolii pneumococice.
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni. Vaccinul oferă protecție împotriva rujeolei (R), oreionului (O) și rubeolei (R).
II. Vaccinuri care se fac după primul an de viață, la medicul de familie:
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – a doua doză – se administrează copiilor între 5 ani și 7 ani. Vaccinul oferă protecție împotriva rujeolei (R), oreionului (O) și rubeolei (R).
- Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI – se administrează copiilor la vârsta de 6 ani. Vaccinul oferă protecție împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei.
- Vaccinul HPV – se administrează fetelor între 11 și 14 ani, la cerere. Din toamnă, ar urma să fie administrat gratuit și fetelor între 15-18 ani. Protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal.
- Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți – se administrează la 14 ani. Oferă protecție împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive.
Vaccinurile opționale – nu sunt asigurate gratuit, dar sunt recomandate de Ministerul Sănătății
În afara vaccinurilor incluse în Calendarul Național de Vaccinare (Schema națională de vaccinare), care sunt recomandate de Ministerul Sănătății și sunt asigurate gratuit, de cele mai multe ori, în maternități și în cabinetele medicilor de familie, există și o a doua categorie de vaccinuri – vaccinurile opționale.
Comentariile portalului
== DEGEABA -- DACA NU BAGA CEVA LA GHITZA PUSHCULITZA NU CAPATA NIMIC . --PIERDERE DE VREME == SCARBA MI E ==
== E CETATZEAN RUS -- E DEJA IN RUSSLAND == SE CUFURESTE PE JUSTITZIA FRANTZUJILOR ==
Citez din comunicat: "Libertatea de exprimare nu include dreptul de a amenința, defăima sau manipula opinia publică în mod abuziv, subminând încrederea în presă." 100% de acord CA (...)