vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Scandal pe tema împrumutului BERD de 20 de milioane de euro. Falcă: „Aici nu e circ!”

  de Raluca Medeleanu | 18 iulie 2016, 12:13 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  6

  Astăzi, în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ, a avut loc ședința Consiliului Local Municipal în cadrul căreia, printre altele, s-a supus votului proiectul de hotărâre privind aprobarea contractului de credit între municipiul Arad și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (pe scurt, BERD), în vederea obținerii unui împrumut de 20 de milioane de euro.

  Împrumutul respectiv se intenționează a fi folosit pentru regenerarea urbană a cartierelor orașului, dintre care realizarea mai multor parcări, iluminat public și locuri de joacă.

  Decizia împrumutului de la BERD a stârnit o reacție negativă din partea consilierului local Adrian Todor.

  Am dorit retragerea acestui proiect din ordinea de zi a ședinței deoarece consider că împrumutul nu este binevenit pentru arădeni”. Acesta a explicat că ar fi preferat să se aducă în discuție un împrumut abia anul viitor, după ce se va vedea cum se încheie anul din punct de vedere al bugetului.

  Gheorghe Falcă l-a contracarat, spunându-i că „împrumutul s-a realizat, s-a votat și acum vin în fața dumneavoastră cu semnătura. Semnătura nu puteți să o duceți pentru anul viitor. Nu noi decidem… Ca să poți pune semnătura pentru anul viitor, trebuie să intri înapoi în acordul BERD-ului… Și n-ar fi o problemă. Dacă consiliul ar decide acest lucru, ne-am duce înapoi în acordul BERD-ului. .Am amâna procedurile de a realiza investițiile. Mai mult de atât, această investiție are un studiu de fezabilitate și o să intrăm în aprobarea roiectului tehnic din consiliu. Dacă am amâna acest lucru, trece timpul de valabilitate a studiului de fezabilitate. Trebuie să știți că un studiu de fezabilitate are valabilitate doi ani. De ce atunci când încercați să faceți aceste propuneri, cu impact politic – nicio problemă – nu încercați să cunoașteți procedurile de ordin mecanic?”.

  Însă consilierul Todor a luat din nou cuvântul, ținând să menționeze că îl deranjează faptul că în ceea ce privește proiectul de regenerare urbană pentru cartiere,  se pune accent mai mare pe parcări decât pe iluminat și spațiile de joacă. Ceea ce a urmat a fost un schimb de replici pe tematica parcărilor din cartiere versus cele din centru, iar la finalul discuției, Adrian Todor s-a ridicat, a înaintat către masa unde stătea Gheorghe Falcă și i-a oferit acestuia, spunând că este cadou din partea sa, o cutie în care se afla un cronomentru, făcând – probabil – aluzie la faptul că în ședințele anterioare, consilierului i s-a atras atenția că vorbește prea mult când preia cuvântul.

  Gestul consilierului l-a jignit vizibil pe primar, acesta răspunzându-i: „nu-i nevoie să faceți circ! Aceasta e o instituție publică, nu un circ!”.

  Proiectul de hotărâre pentru împrumutul BERD a trecut de votul consilierilor cu 14 voturi pentru și 7 împotrivă.

  Investițiile totale ale proiectului de Regenerare urbană sunt în valoare de aproximativ 50 milioane euro. Lucrările au în vedere următoarele amenajări: trotuare – 81.489 mp, carosabil  inclusiv canalizare pluvială – 233.333 mp, parcări tip fast-park inclusiv iluminat public – 10 bucăți, zone verzi – 70.105 mp, locuri de joacă și mobilier urban – 14.313 mp.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • @Adela dela Arad
    Sugerezi că toți consilierii ar trebui să fie de acord cu filfizonul?
    El este un mincinos notoriu și nu are nevoie de argumente reale să inducă în eroare opinia publică. O face el pe cont proriu.

    Foarte bine că părerile despre construcțiile viitoare ale Aradului sunt dezbătute, chiar și vehemnt, în contradictoriu.

    De la început așa zisul ”patinoar” a fost o bătaie de joc pe bani publici. A costat cât un patinoar acoperit.
    Acum pe milioane de euro, vor să acopere Mizeria! În zona inundabilă a Mureșului.

    Falcă a devenit un Pericol Public pentru cetățenii Aradului. A invățat metodele de FURAT pe Față și cu tupeul bine cunoscut nu face decât ce a învățat în zilele de glorie a PDL-ului. Zeciuiala se aplică la fiecare investiție.

    Cum am mai spuso, a rămas făra casă și acum accelerează procesele de aprobare a unor investiții ALANDALA, că are nevoie de bani să-și construiască alt ”Palat” pentru noua lui femeie.

    TOATE studiile comandate de Falcă sunt studii la proiecte ce pînă la urmă trebuie refăcute la infinit.
    Un exemplu? Podul Decebal, Teatrul Ioan Slavici, Palatul Cultural, pistele de biciclete, asfaltările …etc.

    Asta era de așteptat că se va întâmpla. Că doar și-a lăsat un surplus la buget pentru toată această cavalcadă de proiecte inutile și extrem de costisitoare.

    ”Prăfuit Este și Prăfuit rămâne!”

    +4 voturi
    +1
    -1
  1. … și apropo ce am scris mai sus despre construcții inutile. Aici una utilă și necesară!

   Pe când o să se rezolve și Canalul MureșeL, STIMAȚI CLM-iști? Asta dacă tot ne aflăm la ”Ora Proiectelor Aprobate în CLM”.
   Căți zeci de ani mai trebuie să treacă, pentru ca o CANALIZARE DESCHISĂ DE APE MENAJERE ȘI FOCAR DE INFECȚIE, într-un oraș european și verde, să fie rezolvată așa după cum trebuie să fie? În primul rând ea este PENALĂ. Dar instituțiile ce ar trebui să amendeze Primaria, au șefi puși de filfizon. Ori cum ar putea ei să facă ceva ce nu-i convine Faraonului de Brad. Doar nu sunt nebuni să-și puna ștreangul de gât!?

   ĂSTA DA PROIECT UTIL! Dar ăsta nu creează suficient PARANDĂRĂT!

   ”Nu-i nimic, ar zice filfizonul, proștii s-au învățat cu mirosul!”

   Stimați ziariști SAR, ce ziceți despre un reportaj despre ”Canalul Mureșel”? Vă pot da toate amănuntele.

   ESTE O REALIZARE MĂREAȚĂ DIN EPOCA FALCĂ!

   +8 voturi
   +1
   -1
  2. … luata in discutie va genera ca si finalitate aceleasi sincope majore in ceea ce priveste proasta, execrabila si dezastruoasa cheltuire a banului public.Ca de fiecare data administratia va demonstra ca este incapabila si fara nicio vointa in a aplica principiul rigurozitatii, seriozitatii si al corectitudinii fata de cetatenii Aradului.Nu putem avea asteptari din partea unei administratii care nu gandeste nimic pentru cetatean.Nu ne putem astepta la nimic bun nici din partea ”opozitiei” – opozitie care prin reprezentatii ei alesi nu este si nu va fi in stare sa faca nimic practic, bun, fiabil si de folos Aradului.Suntem in fata unei situatii triste in care niste clantai din diverse partide isi incoarda muschii, o adunatura de neperformanti suferinzi de efectul Dunning-Kruger.Performanta, profesionalismul si rigurozitatea sunt chestiuni care n-au de a face cu Aradul.Oriunde privesti nu vezi decat lucruri facute mai prost decat si-ar putea imagina si cel mai idiot ”Dorel”.Alesii vorbesc vorbe, in rest defilam cu ce avem si meritam din plin ce avem!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.