miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Șapte angajați ai Serviciului de probațiune Arad, în greva foamei

  de Ioana Costaș | 11 decembrie 2023, 9:25 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  1

  (foto: Serviciul de probațiune Arad/Facebook)

  Șapte angajați ai Serviciului de probațiune Arad au intrat în greva foamei începând de duminică seara, motivul constituindu-l neplata integrală a salariilor.

  Serviciul de probațiune Arad a remis un comunicat de presă în care explică motivele care au condus la această formă extremă de protest:

  „Vă informăm că, începând cu data de 10.12.2023, ora 22:00, 7 angajaţi ai Serviciutui de probaţiune Arad au intrat în greva foamei, ca formă extremă de protest împotriva nedreptăţilor şi a vălului care fac invizibile munca, abnegaţia şi drepturile personalului de probaţiune.

  Am ales data de 10 decembrie 2023 din următoarele considerente:

  • Este data la care, în fluturaşii de salarizare aferenţi lunii noiembrie 2023, ar fi trebuit să se regăsească, materializate, toate promisiunile, angajamentele şi reparațiile omisiunilor anterioare ale angajatorului, ceea ce nu s-a întâmplat;
  • Este data la care se împlinesc 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului (10.12.1948-10.12.2023) iar personalul de probaţiune din România celebrează această dată prin a nu-i fi respectate drepturile aferente muncii depuse;
  • Este data la care s-a decernat Premiul Nobel pentru pace lui Nager Mohammadi – mititantă pentru drepturile omului, pentru drepturile femeilor (inclusiv dreptul de a nu purta vălul ca formă de desconsiderare şi invizibilitate), în timp ce ea se află într-o închisoare.

  Pornind de la acest simbolism, intrarea noastră în greva foamei începând cu data de 10.12.2023, este fundamentată pe următoarele considerente şi însoţită de următoarele revendicări:

  • De aproape 20 de ani (din 2014, de la intrarea în vigoare a noului Cod penal şi a legislației aferente), NOI PUTEM să muncim cu scheme subdimensionate de personal, în condiţii improprii, cu sute de mii de persoane care au săvârşit infracţiuni şi pe care le redăm societăţii pregătite de reintegrare, aducând economii substanțiale la bugetul de stat, în timp de guvernanţii NU POT să ne respecte dreptul la salarizare?!;
  • De 6 ani (din 2018, de la intrarea în vigoare a Legii nr.153/2017), personalul de probaţiune are salariile blocate la un calcul greşit şi NU A ÎNREGSTRAT nici o reparaţie din partea angajatorului;
  • În prezent, există hotărâri judecătoreşti, ordine de ministru de justiţie, bani în bugetul angajatorului Direcţia Naţională de Probaţiune, pentru plata integrală a salariilor personalului de probaţiune, şi totuşi această plată NU S-A REALIZAT.

  Menționăm că această GREVĂ A FOAMEI este soluția de ultim resort la care apelăm (după epuizarea tuturor celorlalte forme de protest și tuturor solicitărilor anterioare de ridicare a vălului de pe probațiune și de respectare a drepturilor salariale în reflectarea muncii depuse de personalul de probațiune).

  Astfel, solicităm:

  • Punerea de urgență în plată a salariului cu VRS 605,225, în luna decembrie pentru luna noiembrie 2023;
  • Punerea de urgență în plată a restanțelor rezultate din VRS 605,225, pentru lunile august-octombrie 2023;
  • Punerea de urgență în plată a tranșei de 35% aferentă eșalonării deja pe 5 ani a punerii în plată a drepturilor restante rezultate din hotărâri judecătorești
  • Rezolvarea acestor revendicări până în data de 13.12.2023″.

  Citește și: Sistemul de Probațiune din România – un avorton al modelului european de referință în domeniu

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu mai știu românii ce e greva foamei. Acum doar o anunță și scriu pe pancarte, dar acasă mănâncă vârtos ca și Ionel basinuta. În curând vom vedea altceva: desființarea acestui serviciu care face prea puțin, fiind în plus, pentru ce bani se duc acolo. In alte țări modelul e diferit și sunt rezultate, la noi doar un locșor călduț pt cafeluțe și bârfe.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.