Cum motivează Primăria respingerea celor doi concurenți ai lui Văcean, cu „șanse zero din oficiu”

  de [email protected] | 14 octombrie 2022, 5:49 PM | Culise | Topic special

  18

  Așa cum v-am anunțat (vezi aici), secretariatul Primăriei a eliminat întreaga concurență a lui Alin Văcean în concursul de management al Filarmonicii. Din start și fără drept de apel. Este vorba de cei doi candidați, profesorii Cristina Cameniţă și Laurenţiu Muntean. Am aflat, între timp, cum motivează secretariatul Primăriei aceste decizii.

  Precizăm că Primăria este obligată să păstreze anonimitatea candidaților până la un punct, mai precis până la etapa de interviu a evaluării. Pentru desfășurarea obiectivă a concursului de management, dosarele depuse nu sunt semnate, ci primesc un cod de identificare.

  Nu îi vom nominaliza nici noi după nume pe cei doi, în rândurile de mai jos – chiar dacă cunoaștem identitatea lor și chiar dacă presa nu este restrânsă de regulamentul concursului de management –, din simplul motiv că am obținut documentele atașate mai jos din surse proprii și nu de la cei doi candidați, eliminați deja, oricum, din „joc”.

  Primul candidat a fost informat că i s-a respins dosarul pentru că nu are „dovada pregătirii sau experienței în management de minim un an”. Din informațiile pe care le deținem, venite chiar de la cel în cauză, candidatul deține un curs de management care trebuia luat în considerare și chiar a atașat dovada acestui document în dosar.

  Pe ce bază consideră secretariatul Primăriei că nu este un certificat valabil… nu știm, nefiind explicată în motivarea trimisă candidatului:

  View Fullscreen

  Motivarea respingerii celui de al doilea candidat este și mai interesantă. Problema, în acest caz, nu a fost lipsa experienței sau a unui curs atestat, ci redactarea documentului, faptul că „nu respectă condițiile tehnice obligatorii de redactare a acestuia, respectiv spațierea între rânduri (6 puncte înainte de rând și șase puncte după rând – conform anunțului de participare), aspect ce poate fi considerat «indiciu» în sensul prevederilor art. 13 din OUG nr. 189/2008”.

  Candidatul în cauză a vrut să depună o contestație a doua zi după înștiințarea oficială, dar… surpriză, a fost „dat afară” din camera 8 a Primăriei. Nu are dreptul să conteste respingerea automată a dosarului, pentru că Regulamentul concursului pur și simplu nu prevede acest lucru. Contestații pot fi făcute doar de către cei admiși (în cazul de față singurul, Alin Văcean), abia după cele două etape ale evaluării, adică după 26 octombrie.

  View Fullscreen

  Neavând acces la niciunul dintre dosarele de management depuse, nu avem de unde ști dacă dosarul lui Alin Văcean a fost într-adevăr atât de impecabil redactat, ori doar nu s-au căutat greșelile cu o asemenea atenție feroce la detaliu. Este însă evident că experiența managerială a fost bifată (cumva chiar anonimizată, fără să fie un indiciu), neluând în calcul că acea „experiență” a fost cum a fost, de-a dreptul catastrofală pentru angajații Filarmonicii și pentru întreaga viață culturală arădeană. O scurtă recapitulare, aici.

  Conform procedurii, așadar, nu a mai rămas decât evaluarea singurului candidat, Alin Văcean.

  În urma evaluării în două etape, el va trebui să obțină minim 7 ca notă finală.

  Comisia de evaluare a candidaților va fi alcătuită din managerul Operei Naționale din Cluj-Napoca, Florin Estefan (cel care, la începutul acestui an, l-a evaluat și pe fostul manager, Doru Orban) și managerul Filarmonicii „George Enescu”, Marin Cazacu (renumitul violoncelist a fost în concert la Arad în 1 octombrie, cu Ansamblul Violoncellissimo), iar reprezentantul Primăriei va fi consilierul local Antoanela Naaji, actualmente membru în Consiliul de Administrație al Filarmonicii.

  În caz de absență a vreunuia, suplinitorii vor fi managerul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, Ovidiu Andriș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș și consilierul local Cristian Galea.

  Comisia de soluționare a contestației rezultatului (dacă va fi cazul) va fi alcătuită din managerul Filarmonicii de Stat Brașov, Ioan Dragoș Dumitriu, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, Carmen Rus și consilierul local Cosmin Buruc.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Pai la primul candidat nu vad sa va fi comunicat un certificat de absolvire a unui curs de management. Iar al doilea candidat, pt o funcție de manager, sa nu fi capabil să ți faci o paginare a lucrării conform unor cerințe clar exprimate, după cum le relatați in acest articol, atunci nu ai ce cauta intr-o astfel de funcție, decât dacă nerespectarea cerinței constituia un semn pentru membrii comisiei să se știe a cui este proiectul de management. Ca și curiozitate întreb, Vacean, daca e vorba despre el ca fiind al 3 lea candidat, de ce nu are voie sa se înscrie la concurs? Aici se pare că a fost respins candidatul care nu trebuia, adică cel susținut pentru ocuparea postului.

   --6 voturi
   +1
   -1
    • Cum au descoperit asta? Treaba secretariatului nu era sa verifice daca dosarele sunt complete? De unde se stie ca proiectul lui vacean e fara greseala? Ce rost mai are comisia daca niste incompetenti din primarie dicteaza cine e viitorul manager al filarmonicii inca de la selectia dosarelor…. De aia e aradul un sat intre doua mari orase, pt ca politicul infect se baga peste tot

     +5 voturi
     +1
     -1
     • Conform anunțului de concursul proiectele trebuiau depuse pe CD in format PDF. Se introduce Cd-ul in calculator și se verifică fontul, marginile, distanta intre rânduri, distanta intre paragrafe, numărul de pagini,etc. Rolul comisiei era de selecție a dosarelor și de verificare a proiectelor daca respecta cerințele tehnice. Comisia de concurs nu respinge dosare, ci analizează proiectele de management și acordă note, iar în a 2 a etapa se susțin proiectele de management de către candidați. Toate astea sunt scrise clar în anunțul și regulamentul de concursul publicate pe site-ul primăriei, dar pe care nu le citește nimeni, nici măcar candidații.

      +2 voturi
      +1
      -1
  2. Pe surse se zvonește de o alinta PSD Cheșa Ilie și USR Codrin Vlad pentru susținerea cu înverșunare a unuia din candidații respinși (cel cu nerespectarea cerinței tehnice de redactare a lucrării- o fi fost vreun semn) făcându-se presiuni pentru suspendarea sau anularea concursului.

   --7 voturi
   +1
   -1
  3. Abia aștept prima evaluare a noului manager al Filarmonicii, sa-i vad pe domnii consilieri cum, la presiunea sindicatului, vor fi nevoiți să destituie managerul, cum au făcut cu Orban și ceilalți manageri care au condus aceasta instituție. Din ce am văzut, proiectul de hotărâre propus de primar cu membrii comisiei de concurs, a fost modificat în totalitate de către consilieri în ședința de consiliu. Oricum o fi distracție, abia aștept să văd dacă vor anula concursul. După asta urmează o altă distracție, alegerea directorului la Hub-ul Marta, probabil tot pe profesionalism și competențe.

   +2 voturi
   +1
   -1
  4. Dacă e așa cum scrie articolul cei de la Primărie încalcă din start prevederi constituționale, fapt ce anulează orice demersuri ulterioare ale instituției. Cei foi descalificați trebuie să se adreseze justiției prin contencios administrativ cu mențiunea ca o astfel de măsură atrage,de drept,suspendarea întregii mascarada a Primăriei.

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Jorge, te rugam da-ne și nouă textul constituțional încălcat de o autoritate prin selecția dosarelor de concurs și mai ales textul prin care acțiunea în contencios administrativ, in acest caz, suspenda de drept procedura de concurs. Ne-ar fi de mare ajutor. Bănuiesc că le știi, nu doar ai auzit că ar fi așa.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  7 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.