marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Salariile primarilor înlăcrimați și populismul de doi bani al lui Bibarț

    de Valer Mărginean | 4 octombrie 2022, 8:21 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    3

    Bani. În față, niște primari: Antal Petru (Pecica), Florin Pera (Lipova), Flavius Chereji (Chișineu Criș) (foto: Sursa: foto 1 - ziardearad.ro; foto 2 - polis.ro)

    S-a vorbit intens despre decizia parlamentarilor noștri de a mări salariile/indemnizațiile aleșilor locali, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Intens dar scurt, cu siguranță mult mai scurt decât ar fi meritat subiectul. Prin urmare, după câteva zile de indignare populară, ceea ce în orice parte normală a acestei lumi ar fi fost un imens scandal public, la noi s-a stins. Asta, chiar dacă, în plin elan nesimțit, un deputat sugera că primarilor le plâng copiii de foame. Și nu-i un deputat oarecare, ci tocmai liderul deputaților PSD, timișoreanul Alfred Simonis. Nu știu ce s-ar fi întâmplat, după o astfel de declarație, într-o țară mai puțin adormită decât a noastră și mult mai sensibilă la iresponsabilitatea, în vorbă și faptă, a aleșilor. Poate ar fi fost ceva și mai virulent decât recentele proteste din Germania sau Marea Britanie, iscate de scumpirea vieții. De fapt, cu siguranță ar fi fost deranj mare de tot pentru minciuni sau vorbe nesimțite ale aleșilor lor. La noi, iată, e altfel…

    Probabil nu deranjează atât de tare minciuna din declarație, cât nesimțirea cu care a fost lansată în spațiul public. Dar și nesimțirea a deranjat scurt. Cu minciunile aleșilor și/sau guvernanților numiți ne-am cam obișnuit, după vreo 45 de ani de comunism și peste 30 de ani de iliescism. De fapt, cu minciuna în general, nu doar a acestora. Suntem, dacă-mi permiteți o comparație, poate forțată, imunizați după atâta minciună ce ne-a fost injectată ca un fel de vaccin mesager. Vindecați nu suntem – și nici nu vom fi până nu va dispărea orice urmă de „ser” ce ne face, și acum, mândri că l-am „șmecherit” pe coleg, șef, partener de afaceri, vecin sau client, adică până când conviețuirea cu minciuna, sub toate formele ei, nu va deveni cel puțin deranjantă. Abia atunci vom ști și să reacționăm la minciună, sub toate formele ei, inclusiv la incompetență, care tot o formă de minciună este la urma urmei.

    Dar, cum spuneam, parcă mai mult decât minciuna, deranjează – e drept, cam scurt – nesimțirea. Nu găsesc alt cuvânt care să exprime lipsa de înțelegere a situației dificile în care se găsesc mai toți românii – mulți dintre ei sărăciți după anii de pandemie care le-a adus șomaj tehnic, reduceri salariale sau chiar concedieri – speriați de perspectiva unor atacuri și mai virulente ale furnizorilor de utilități sau a băncilor. O lipsă de înțelegere vecină cu nepăsarea, care face și mai naturală apropierea de nesimțire.

    Antal Pecica1 1
    O parte din veniturile declarate ale lui Antal Petru (Pecica)

    Deși, cu siguranță, nu există trăitor în România, cât de cât conectat la realitate care să creadă o silabă măcar din motivația halucinantă a parlamentarului PSD, iată salariile câtorva primari de orașe din județul nostru, așa cum le-au declarat ei în declarațiile de avere: Cristian Feieș, Sebiș: 97.380 lei pe an, Călin Abrudan, Ineu: 102.250 lei (2021), Antal Petru, Pecica: 105.618 (2021).

    Ineu1 1

    Mi-a fost imposibil să găsesc pe paginile oficiale ale primăriilor Lipova, Sântana, Nădlac sau Chișineu Criș declarațiile de avere ale primarilor în funcție dar cu asta m-am obișnuit și, repet, m-am săturat să tot arăt spre Prefectură pentru felul în care aproape toate primăriile din județ se prezintă cetățenilor prin paginile oficiale de internet, încălcând flagrant legea. Totuși, pe pagina Primăriei Nădlac am găsit un document prin care, în luna martie a acestui an s-au stabilit salariile „mizere” în respectiva instituție. Conform acestui document, primarul Ioan-Radu Mărginean și-a stabilit un salariu de 11.440 de lei, lunar.

    ch Cris1 2

    Pagina oficială a Primăriei Chișineu Criș, blocată în timp. Gheorghe Burdan nu mai este primar, dar se pare că și actualul este doar cu numele: Flavius Chereji

    Și, pentru ca tabloul „foamei” la care le sunt supuși copiii, din declarațiile lor de avere putem vedea și cât mai au pe lângă salarii (Antal Petru, primarul de Pecica, a obținut numai din chirii peste 70.000 de lei, plus subvenții de la APIA, plus …, mă opresc aici deocamdată). Pe scurt, oamenii ăștia stau pe o grămadă de bani, grămadă ce se va mări curând, dacă nu cumva și această lege va fi declarată neconstituțională de CCR – pentru astfel de măsuri, legiuitorul trebuie să arate și sursa bugetară din care se va asigura mărirea salarială, iar dacă nu o face, legea este neconstituțională.

    primar Nadlac1 2
    Primăria Nădlac în două cifre: 404 – eroare pagină. 11.440 – salariu primar (în lei)

    Desigur, primarii de comune au salarii mai mici, dar asta nu-i face cu mult mai săraci. Uitați de organele de control – cu excepția controalelor de rutină, să zicem – primarii de comune au ajuns „boierii” locului și nu-i cazul să le plângă cineva de milă nici lor, nici copiilor, nepoților și așa mai departe vreo câteva generații.

    Se cuvine, totuși, să redăm cu exactitate scurtul dar memorabilul narativ al parlamentarului PSD: „Oameni buni, haideți să-i plătim, să avem certitudinea că nu le plâng copiii acasă de foame, să se ocupe de administrațiile lor”. Deci, deocamdată este doar o supoziție că le plâng copiii de foame, în schimb dumnealui este tristul prizonier al convingerii că grija pentru hrana familiei („copiilor”) îi face să nu se ocupe de administrațiile lor. Cum arătam mai sus, unii nici măcar nu-și pun la vedere declarațiile de avere, de atâta grijă, necum să se mai ocupe de investiții și, mai ales, de urmărirea realizării lor conform proiectelor aprobate.

    Ei, bine, tocmai asta este marea problemă a întregului sistem bugetar românesc, nu doar a administrațiilor căinate de deputatul Simonis, în frunte cu șefii acestora, și anume lipsa unor criterii clare și a unor obiective srioase, cuantificabile, dar și a controlului real al îndeplinirii acestora.

    Mai precis, pentru fiecare post trebuie să existe anumite obiective, de realizarea acestora depinzând și salarizarea. Și, desigur, în egală măsură trebuie să existe o evaluare obiectivă pentru fiecare funcționar, inclusiv pentru primari, de exemplu, chiar dacă ei nu sunt funcționari și, prin grija Vioricăi Dăncilă cu al ei Cod administrativ, nu răspund pentru nimic din ce fac sau dispun. Și, chiar așa: dacă nu au nicio responsabilitate, pentru ce primesc o grămadă de bani?

    Evident, în această ecuație, normarea muncii nu este doar o poveste ce trebuie bifată într-un dosar. Or, pentru toate astea este absolut obligatoriu ca recrutarea, adică angajarea, să se facă pe criterii de competență, nu de „pile”, nu de obediență față de primar sau președinte, nu de „carnet de partid”. Orice reformă a sistemului administrativ se impune a fi începută de aici, de la eliminarea „pilelor” la angajare. Iar acest pas nu se va putea face decât prin introducerea unui alt sistem de testare a concurenților, pornind de la abilitățile necesare postului, nu de la memorarea mecanică a unor legi (verificare inutilă, în fapt o mare minciună pentru că este aproape imposibil ca un concurent să cunoască toată legislația din bibliografia de concurs și care, orcium, nu-i va folosi decât în foarte mică măsură în serviciu).

    Dar, poate și mai important ar fi o centralizare a operațiunilor de recrutare și evaluare a resurselor umane (se practică, de exemplu, în Belgia), pentru că, oricât de reglementate ar fi concursurile de recrutare a funcționarilor, șefii sunt cei care vor decide cine se angajează în „parohiile” lor, iar prefecturile nu sunt capabile să se împotrivească. Abia după rezolvarea problemelor legate de obiectivitatea angajărilor și a evaluării îndeplinirii obiectivelor din fișa postului, se poate vorbi despre stimularea performanței. Pentru că deocamdată, ce se stimulează nu este performanță în administrație, ci obediență față de șef.

    Poate parlamentarii nu știu, dar îndeplinirea obiectivelor nu înseamnă performanță, ci normalitate recompensată cu salariul. Performanță înseamnă să faci mai mult sau mai bine decât prevede contractul postului, or asta se cuvine a fi stimulată. Inclusiv în activitatea parlamentară, dar să nu vorbim de funie în casa spânzuratului…

    doi lei1 1
    Rond de doi lei
    Sursa: facebook

    Mi-ar fi plăcut ca primarul Călin Bibarț să fi vorbit despre așa ceva când a declarat că refuză mărirea de salariu adoptată de Parlament. Și mai mult mi-ar fi plăcut să exemplifice, bunăoară, cu „performanța” polițistului local surprins în „poziția dormind în post”, stimulată cu spor de noapte și normă de hrană, pe lângă salariu. Sau cu recrutările de personal ce se fac sub umbrela primăriei pe care o conduce. Cum n-a scos un cuvânt despre toate astea, e clar că pentru domnia sa performanța în administrație înseamnă altceva decât pentru noi, ceilalți. Și mai clar este că nu-l interesează decât „performanțele” șmecherilor și „somnambulilor” din subordine, motiv pentru care refuzul său nu este decât un alt fel de rond, tot populist și electoral ca toate celelalte. Un mic nimic, o șmecherie de doi bani, la fel ca toate celelalte din „parohia” sa, pe care le girează și susține.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Zice e-nola, saracul, ca vine seculici si se rezolva (da, ala, seculici de la pedeleul basist si socru cu botox multimilionarul ieuropean) si va fi bine ca sa nu fie rau fiindca iarna nu-i ca vara
      Votati penele ca ceilalti E si mai rai, adica raul cel mai mic, slugilor! votati-i tot pe ei saracii ”ca or furat da or si facut”.
      Ce sat de rahat a ajuns suprafata asta infectata de specia asta de animale de povara care-si spun pretentios ”aradeni” sau poate ca aradean inseamna un patruped bovin la care-i bagi in fata un balot de paie si pe uger mulgatoare.

      +10 voturi
      +1
      -1
    2. Nu exista rusine si nici bun simt la acei alesi ,alde primar Pecica & acolitii lui, primar Arad & acolitii lui, nemaivorbind de Zarand, Zabrani, etc , toti cu acolitii lor.A, am uitat de Falca, Bibart, Cionca ,bineinteles toti cu acolitii lor si cu firmele din dotare a caror jupani sunt tot acolitii lor .Sa le dea Dumnezeu sanatate si putere atata cat a avut mama mea pe patul de moarte !

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.