joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Ineuanii, prinși în „foc încrucișat”. Neînțelegerile dintre Amahouse și Primăria Ineu lasă „tranșee” pe străzi

  de Mihai Todoca | 4 decembrie 2023, 4:48 PM | Administraţie | Ineu | Știri Arad | Topic special

  5

  Început de săptămână atipic pentru primarul din Ineu, Călin Abrudan, care a fost vizitat, fie că a vrut, fie că nu, de un grup de ineuani ajunși la capătul răbdării. Aceștia acuză administrația locală că sunt marginalizați și că își încălcă promisiunile. Oamenii locuiesc într-un cartier din Ineu, unde străzile sunt în șantier încă din primăvară, iar lucrările au stagnat de atunci, devenind azi impracticabile.

  Pe adresa redacției am primit un clip video publicat pe o rețea de socializare, unde se vede cum cei care s-au strâns în fața primăriei au intrat în clădire, cerând să vorbească cu primarul:

  „Noi de doi ani de zile înotăm în noroi. Primarul ne-a promis că ne va asfalta străzile însă nu a reușit nici până acum. Am ajuns la limita răbdării. Nu se mai poate cu atâta marginalizare cât am suportat din partea conducerii consiliului local Ineu”, ne-a transmis cititorul.

  Grupul de cetățeni a intrat într-o sală, unde s-au cerut explicații primarului vizavi de situația în care se află comunitatea romă din Ineu, iar acesta a explicat că vina aparține constructorului care a depășit termenele, de două ori.

  Nemulțumirile cetățenilor ineuani, fondate

  Am luat și noi legătura cu primarul din Ineu pentru a ne explica ce se întâmplă cu o lucrare care trebuia să fie gata de multă vreme, ocazie cu care a recunoscut și el existența problemei indicată de grupul de cetățeni:

  „Avem o lucrare în derulare pe PORR, pe axa 13.1 unde am prins în cartierul romilor, apă, canalizare și asfaltare. Avem probleme pe anumite străzi, nu s-au făcut la timp nefiind practicabile în acest moment din cauza ploilor repetate din acest an. Firma nu și-a respectat termenele, în momentul de față aflându-se în penalități deja”, ne-a declarat primarul Călin Abrudan.

  colaj sec

  Amahouse susține că lucrările au avut de suferit din cauza „aparatului neperformant al Primăriei”

  Am luat legătura și cu administratorul Amahouse, Casian Popa, și l-am întrebat care a fost problema nefinalizării lucrărilor din Ineu. Acesta a invocat motive financiare:

  „Foarte simplă. Lipsa de bani. Chiar vă rog să faceți un articol pe tema asta. Noi avem facturi de peste 180 de zile la plată și nu doar că nu se plătesc, nici măcar nu ni se răspunde la adrese, anume când ni se vor plăti. La telefon, de la primărie, mi se spune că de pe o zi pe alta, mâine, poimâine, zilele viitoare. Pe de altă parte, anul trecut au refuzat să semneze actul adițional cu privire la majorarea prețurilor în cosntrucții, conform OUG 64.

  Toate entitățile care nu au semnat actele adiționale, tu ca constructorul nu îți puteai continua lucrările dacă nu aveai prețurile acceptate și de entitatea respectivă, deși era un OUG care prevede acest lucru. Actul adițional a fost semnat în cele din urmă după vreo 5 luni. Deci anul trecut a fost o problemă cu actul adițional, anul acesta cu plata facturilor.

  Anul acesta nu am încasat nici un ban de la ei și suntem în decembrie. Prima problemă a fost că noi am notificat Primăria pentru nesemnarea actului adițional și ne-am rezervat dreptul de o opri lucrările. Tacit, ei nu ne-au răspuns la acea adresă și a trebuit să oprim lucrările.

  Asta a fost anul trecut, iar anul acesta i-am notificat că reducem ritmul volumului de muncă, pentru că nu am fost plătiți. Iar nu ne-au răspuns. Noi lucrăm în continuare, dar la un nivel redus al graficului de excuție. La canalizare și apă chiar ne dorim să predăm partea aceasta de proiect, pentru că este gata și ne mai rămâne decât asfaltarea străzilor”, a spus administratorul firmei.

  Casian Popa ne-a mai spus că de la Primărie doar verbal i s-a motivat nesemnarea actului adițional, cauza fiind găsirea altor surse de finanțare, însă în scris nu a primit nimic. Într-un final, actul adițional a fost semnat după mai multe luni cu o clauză suspensivă. Luni în care lucrările au fost oprite.

  „Mai bine zis, văzută problema de sus: un aparat foarte neperformant al Primăriei”, a conchis Casian Popa, administratorul Amahouse.

  @mariusbeniamin3♬ sunet original – Marius Beniamin

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Nu este vorba de nici un păpușar aici. Într-adevăr, cel care a făcut videoul are o apartenență politică, însă problema reală era neterminarea unor lucrări din varii motive. Motive pe care le-am prezentat, expunând datele problemei și neinsistând pe imaginile video

    --4 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.